Din cuprinsul articolului
1 din 3 pisici și 1 din 10 câini suferă de această boală, fiind o cauză principală de suferință și deces. Este vorba despre boala renală, întâlnită cel mai des la pisici. Aceasta prezintă o probabilitate crescută de apariție, pe măsură ce animalele de companie îmbătrânesc.
Este important de știut că boala de rinichi nu are semne vizibile la început. Pisicile sunt cele care suferă cel mai mult de boli renale și ascund de fapt boala ca o apărare naturală împotriva prădătorilor.
În timp ce acest lucru le servește în sălbăticie, în viața domestică, pentru stăpâni este greu să identifice în cazul în care pisicile sunt bolnave. În stadiile ulterioare, simptomele includ adesea creșterea setei, urinarea și pierderea subtilă în greutate.
Tractul urinar este responsabil pentru producția și excrecția urinii, funcție vitală pentru eliminarea diverselor toxine produse în timpul metabolismului sau primite din mediu înconjurător cu hrana sau cu aerul respirat, potrivit magazindeanimale.ro.
Tractul urinar este împărțit în „tract urinar superior” reprezentat de cei doi rinichi, și un „tract urinar inferior” format din uretere, vezica urinară și uretra. Fiecare zonă a acestui aparat are patologia ei proprie.
Odată cu vârsta, aproximativ 30% dintre câini și pisici vor avea o suferință renală cronică
În momentul în care rinichii nu au o funcționare corectă, toxinele se acumulează în sângele animalelor și acestea se îmbolnăvesc. Dacă aceste organe nu mai funcționează normal, din cauza faptului că apare reducerea sau incapacitatea rinichilor de a mai îndeplini funcțiile, vorbim despre insuficiență renală.
1 din 3 pisici și 1 din 10 câini suferă de această boală, iar în cazul în care animalul de companie se confruntă cu o astfel de boală este recomandat pe lângă tratament medicamentos, o dietă adecvată.
Concret, o hrană care să nu pună presiune asupra rinichiului, având în componență proteine animale de calitate, astfel încât produsul de degradare al acestora în urma metabolismului să fie într-o cantitate cât mai mică și, totodată, însoțit de un pH mai ridicat ce previne formarea anumitor tipuri de uroliți și un conținut echilibrat de minerale pentru a suplini eventuala deshidratare .
Care sunt cauzele bolii renale?
Vârstă, boală renală ereditară, pietre la rinichi, presiunea arterială anormală, intoxicații, anumite medicamente, tumori, infecție bacteriană, infecție cu virus.
Simptome care pot fi asociate cu o suferință renală
Bea o cantitate mai mare de apă decât o face în mod obișnuit și, totodată, urinează cantități mari, câteodată nu mai controlează vezica, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare chiar și pentru cele mai atractive gustări, blana nu mai este strălucitoare, poate să apară o năpârlire în exces, deshidratare, pielea nu își redobândește netezimea atunci când creați un pliu, de asemenea, nasul poate fi uscat, respirație urât mirositoare, vomitarea alimentelor sau în lipsa acestora, a bilei, nevoie crescută de somn, letargie.