Sari la conținut
Home » 10 sfaturi pentru menținerea unui acvariu sănătos

10 sfaturi pentru menținerea unui acvariu sănătos

Pentru acvaristii incepatori, mentinerea unui acvariu sanatos si prosper poate fi o sarcina dificila. Un acvariu, fie că este de apă sărată sau de apă dulce, necesită toată atenția și eforturile fiecărui proprietar.

Dacă sunteți gata să vă asumați sarcina îngrijirii acvariului, există câteva noțiuni de bază pe care trebuie să le cunoașteți. De la monitorizarea nivelului pH-ului până la schimbarea apei, iată 10 sfaturi cheie pentru a păstra un acvariu sănătos și frumos:

1.Condiționează-ți apa în mod corespunzător.

Proprietățile apei din acvariu sunt cruciale pentru bunăstarea pe termen lung a peștilor dumneavoastră. Amintiți-vă că apa de la robinet conține multe proprietăți, cum ar fi mineralele care trebuie să fie echilibrate. În caz contrar, aceasta nu va putea susține peștii dvs. de companie și plantele acvatice. Trebuie să vă condiționați apa folosind agenți biologici sau suplimente care să elimine aceste proprietăți.

2. Aclimatizați-vă peștii la apă

Aclimatizarea este o parte esențială a introducerii peștilor dvs. în noua lor casă. Multe specii de pești sunt delicate și, astfel, fără o aclimatizare adecvată, aceștia pot trece printr-un șoc. Puteți să îi întrebați pe consilierii noștri pentru animale de companie cu privire la cele mai bune metode de aclimatizare pentru peștii dumneavoastră. Aceștia vă pot sfătui să testați chimia apei înainte de a începe procesul. Odată ce ajungeți acasă, asigurați-vă că testați apa pe baza nivelurilor chimice adecvate. Dacă nivelurile din acvariu diferă, va trebui să vă aclimatizați peștii puțin mai mult timp.

3. Obișnuiți peștele cu apa din acvariu

De asemenea, va trebui să vă aclimatizați peștii la temperatura apei din acvariu. Pentru acest proces, va trebui să mai țineți peștii în punga lor sigilată timp de cel puțin 15-20 de minute după ce îl aduceți acasă. La fiecare cinci minute, va trebui să adăugați cel puțin un sfert de cană de apă din acvariu în punga sigilată până când aceasta se umple. După ce ați terminat acest proces, scoateți o parte din apă din pungă și coborâți-o în apă pentru a lăsa peștii să înoate liber. Acest proces combină chimia și temperatura acvariului dvs. împreună, ceea ce face ca procesul de aclimatizare să fie mult mai ușor.

4. Mențineți echilibrul pH-ului 

Nivelul pH-ului măsoară echilibrul dintre aciditatea și alcalinitatea din apa acvariului dvs. Puteți monitoriza nivelurile de pH ale acvariului dvs. achiziționând un kit de testare a pH-ului. Peștii de apă dulce se descurcă de obicei bine în acvarii cu niveluri de pH între 6,6 și 6,8. Peștii de apă sărată se dezvoltă bine la niveluri de pH între 7,6 și 8,4. De asemenea, va trebui să verificați periodic acvariul pentru a verifica nivelurile corecte de nitrați, nitriți și amoni. Desigur, aceste niveluri depind în mare măsură de speciile de pești și de tipul de acvariu pe care îl aveți. Pentru cele mai bune rezultate, cereți sfatul consilierilor noștri pentru animale de companie pentru a menține echilibrul pH-ului și alte niveluri.

5. Asigurați-vă că temperatura apei este corectă

Temperatura apei din acvariu trebuie să fie suficient de confortabilă pentru a susține viața acvatică. Orice schimbare majoră a temperaturii acvariului poate fi fatală pentru peștii dumneavoastră. Evitați să vă plasați acvariul într-o zonă care primește multă lumină solară sau în apropierea gurilor de ventilație de răcire. Peștii de apă dulce au nevoie de o temperatură constantă a apei între 72°F – 82°F; peștii de apă sărată se dezvoltă bine între 75°F – 80°F. Nivelurile de temperatură depind, de asemenea, de fiecare specie de pește, așa că este important să vă documentați pentru a obține cele mai bune rezultate posibile. Este posibil să fie nevoie să cumpărați un încălzitor de apă pentru acvariu dacă acvariul dvs. este prea rece pentru a vă menține peștii.

6. Schimbați apa în mod regulat

Schimbarea a 25 la sută din apa acvariului în fiecare lună menține acvariul curat și stabilizează concentrațiile de nitrați. De asemenea, scăpați de alte resturi și deșeuri lăsate de nivelurile crescute de fosfați. Lăsarea acestor niveluri ridicate pune un stres suplimentar asupra peștilor, ceea ce îi poate îmbolnăvi foarte tare. Temperaturile constante ale apei permit peștilor și vieții acvatice să rămână puternici și sănătoși.

7. Curățați sticla acvariului și alte structuri

Să vezi puțin verde în acvariu nu este de obicei un motiv de alarmă, dar prea mult verde poate fi dăunător. Acumularea de alge dă acvariului dvs. un aspect tulbure, mlăștinos și reduce cantitatea de oxigen din apă. Acest lucru poate cauza o pierdere potențială a peștilor și a plantelor acvatice din acvariu. Consultați blogul nostru, Cum să controlați creșterea algelor în acvariul dvs. pentru mai multe sfaturi despre cum să eliminați algele.

8. Alegeți dimensiunea potrivită pentru acvariul dumneavoastră

Este tentant să păstrezi un grup mare de pești de companie, dar supraaglomerarea acvariului tău nu este tocmai o idee bună. Supraaglomerarea poate duce la niveluri scăzute de oxigen, ceea ce face ca peștii tăi să fie vulnerabili la boli. De asemenea, poate cauza resturi excesive, deșeuri și mortalitate – toate acestea pot reduce calitatea în apa dvs. Nu uitați să îi întrebați pe consilierii noștri pentru animale de companie despre dimensiunile adecvate ale acvariului pentru peștii dumneavoastră.

9. Alegeți specii de pești compatibile

Multe specii de pești pot coexista între ele în anumite medii. Atâta timp cât au spațiu adecvat, hrană și alte necesități, speciile de pești se lasă de obicei în pace între ele. Cu toate acestea, unele specii de pești au tendința de a fi destul de teritoriale sau agresive când vine vorba de locuințele lor. De aceea, vă sugerăm să căutați pești care pot trăi în pace unii cu alții.

10. Evitați să vă supra-alimentați peștii

Aceasta este o regulă cardinală în întreținerea unui acvariu. Hrănirea excesivă a peștilor dvs. poate cauza o varietate de probleme, inclusiv creșterea cantității de deșeuri și resturi din acvariu. Majoritatea peștilor nu au nevoie să fie hrăniți cu o cantitate uriașă de hrană pentru a supraviețui. Hrănirea excesivă poate încuraja, de asemenea, creșterea algelor, reducând și mai mult calitatea apei și oxigenul. Mențineți un program de hrănire consecvent și oferiți o cantitate adecvată de hrană.

preload imagepreload image