Din cuprinsul articolului
Cel mai vechi cimitir de animale de companie înregistrat, vechi de aproximativ 2.000 de ani, a fost descoperit în Egipt, potrivit cercetătorilor polonezi.
Pe coasta Mării Roșii, în sud-vestul Egiptului, cercetătorii spun că uriașul cimitir oferă dovezi că oamenii din lumea antică tratau, de fapt, unele animale ca animale de companie și nu ca animale utilitare care făceau treabă.
„Concluzia fundamentală este o dorință vizibilă a ființelor umane de a fi în compania animalelor, care nu rezultă doar din beneficiile lor funcționale sau economice”, se arată în studiu.
Egiptenii au avut animale de companie
Potrivit studiului, care a fost publicat în World Archeology, arheologii au examinat situl, situat în portul antic Berenice, în perioada 2011-2020. Ei au descoperit 585 de cadavre identificate în mod clar ca fiind animale, dar au existat o mulțime de rămășițe suplimentare pe care oamenii de știință nu le-au putut identifica, ceea ce indică faptul că acolo au fost îngropate mult mai multe animale. (Niciun om, totuși, ceea ce, potrivit cercetătorilor, a făcut ca acest loc să fie un caz aberant).
Mai mult de 91% dintre animalele identificabile sunt pisici domestice, au spus oamenii de știință. Puțin peste 5 la sută sunt câini, în timp ce 2,7 la sută sunt maimuțe. Arheologii au găsit, de asemenea, un șoim de Barbaria, o vulpe de Rüppell și doi macaci, care sunt un alt tip de primate.
Cercetătorul principal al proiectului, Marta Osypińska, un zooarheolog la Academia Poloneză de Științe, a declarat pentru Live Science că nu există semne că animalele au fost ucise de oameni ceea ce a fost evident în alte situri. De fapt, toate animalele erau „îngropate cu grijă”, unele învelite în pături sau lângă cochilii sau alte amintiri.
În cimitir au fost găsite foarte multe pisici domestice
De asemenea, studiul a reușit să determine vârsta unora dintre animale, precum și sexul acestora și dacă sufereau de boli specifice de care, evident, oamenii lor se îngrijeau. Oamenii de știință au putut spune chiar că unele dintre animale au mâncat pește.
Între timp, studiul a adăugat că micii câini și macaci nu au o valoare de serviciu reală. Părea evident că aceste animale au fost probabil doar tovarăși ai oamenilor atunci când erau în viață. „Credem că în Berenice animalele nu erau sacrificii pentru zei, ci doar animale de companie”, a declarat Osypińska pentru Live Science.