Lumea animalelor

11 dintre cele mai adorate animăluțe. Toți oamenii le iubesc!

11 dintre cele mai adorate animăluțe. Ce face ca un animal să fie drăguț? Într-un articol publicat în 2016 în „Trends in Cognitive Sciences”, cercetătorii au descoperit că drăgălășenia joacă un rol important în relația copil-părinte. Cele mai drăguțe animale din lume au trăsături care țin de inima părinților lor.

Animalele cu trăsături similare bebelușilor umani – cum ar fi capul mare, ochii mari, pielea moale (sau blana) și mirosul plăcut – pot declanșa unele dintre aceleași emoții pe care le simțim în prezența unui bebeluș uman.

Sursă foto: Jackyenjoyphotography / Getty Images
  1. Panda roșu

Panda roșu (Ailurus fulgens) este un mamifer mic cu toate trăsăturile pe care oamenii le consideră adorabile: o frunte mare, ochi rotunzi, o gură mică, un nas care poate fi umflat și o blană roșie groasă (coloritul roșiatic este distinctiv, dar nu îl face neapărat mai drăguț – oamenii sunt atrași de tot ce pare moale, inclusiv de blana pufoasă).

Cu o lungime medie de 56 până la 63 de centimetri (22 până la 25 de inci), aceste animale adorabile sunt de mărimea unei pisici domestice. Spre deosebire de pisici, pandasii roșii se ridică pe picioarele din spate atunci când sunt amenințați, ceea ce le dă un aspect de urs.

Panda roșu trăiește în aceleași păduri de bambus de mare altitudine ca și panda gigant (Ailuropoda melanoleuca), dar cele două specii nu sunt înrudite. Panda gigant – un animal drăguț în sine – face parte din familia urșilor (Ursidae); panda roșu nu.

Din păcate, urșii panda roșii sunt pe cale de dispariție. „Presiunea exercitată de pășunat și recoltarea nesustenabilă a resurselor forestiere au exercitat o presiune enormă asupra urșilor panda roșii”, a declarat pentru HowStuffWorks Saroj Shrestha, fost coordonator al programului Red Panda Network din Nepal.

  1. Arici pigmeu african

Sursă foto. David Northcott / Getty Images

Exteriorul său poate fi înțepător, dar ochii săi rotunzi și modul în care se încolăcește într-o minge mică fac din arici un animal cu siguranță drăguț – atât de drăguț încât unii oameni au arici ca animale de companie.

Ariciul pigmeu african (Atelerix albiventris), cunoscut și sub numele de arici cu patru degete, este specia cea mai frecvent ținută ca animal de companie. Originar din Africa Centrală și de Est, ole „patru degete” este cea mai mică specie de arici, măsurând doar între 18 și 23 de centimetri (7 și 9 inch) lungime.

Ariciul cu patru degete poate fi domesticit, dar acest animal mic este ilegal în unele state și s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune dacă sunteți în căutarea unei creaturi drăgălașe pe care să o aduceți acasă.

„Mulți nu sunt cei mai mari fani ai mângâierilor și preferă să exploreze mediul înconjurător pe cont propriu”, a declarat Sydney Brehm, medic veterinar din Atlanta, pentru HowStuffWorks.

  1. Veveriță zburătoare siberiană în top animăluțe adorate

Sursă foto: DistinctivePhoto / Shutterstock

Nu credeți că veverițele sunt drăguțe? Așteptați să vedeți veverița zburătoare siberiană (Pteromys volans). Această mică minge de blană gri și albă are ochi imenși, un nas și o gură mici și obraji asemănători unei veverițe.

Veverițele siberiene nu trăiesc doar în Rusia – le puteți găsi în Finlanda, Estonia, Letonia, Mongolia, Japonia și Coreea. Sunt adaptate la climatul rece și preferă pădurile de molid.

O subspecie cunoscută sub numele de veverița zburătoare Ezo a devenit un fel de atracție turistică în Hokkaido, Japonia, unde este o specie protejată.

  1. Pisici sălbatice. Top animăluțe adorate 

Pisicile sunt atât de drăguțe încât oamenii le țin ca animale de companie de mii de ani. Când vine vorba de pisicile sălbatice, multe încep ca pisoi adorabili, apoi devin adulți de dimensiuni intimidante. Unele pisici sălbatice, însă, rămân mici toată viața, păstrându-și factorul de drăgălășenie.

Unele dintre cele mai mici pisici sălbatice sunt:

Sursă foto: Felineus / Shutterstock

Pisică cu pete ruginii (Rusty-spotted Cat), una dintre cele mai adorate animăluțe

Prionailurus rubiginosus este chiar mai mică decât o pisică domestică, cu un corp lung de 35-48 de centimetri (13-19 inch), o înălțime de 20 de centimetri (8 inch) și o greutate de 1-1,6 kilograme (2,2-3,5 pounds).

Poate fi drăguță, dar pisica cu pete ruginii este un vânător formidabil. Specia se hrănește în principal cu rozătoare mici, dar se știe că această creatură minusculă a atacat gazele.

Pisica de nisip

Sursă foto: Christophe Lehenaff / Getty Images

Felis margarita este adorabilă nu doar datorită staturii sale mici (45 până la 57 de centimetri lungime și 1 până la 3,5 kilograme greutate), ci și datorită feței sale largi și ochilor uriași, care îi conferă pisicii de nisip acel aspect de „față de bebeluș”. Și să nu uităm de blana sa catifelată!

Pisicile de nisip trăiesc în unele dintre cele mai uscate climate din lume: deșertul Sahara, Peninsula Arabică și părți ale Asiei Centrale.

Kodkod

Sursă foto: Getty Images

Leopardus guigna, cunoscută și sub numele de guiña, este cea mai mică pisică din toată America Centrală și de Sud. Trăiește în Argentina și Chile și arată ca un mic leopard. Aceste animăluțe au o lungime cuprinsă între 37 și 56 de centimetri (14,5 și 22 de inci) și cântăresc între 1,5 și 3 kilograme (3,3 și 6,6 livre).

Pisica cu picioare negre

Sursă foto: Mark Newman / Getty Images

Felis nigripes din Africa de Sud este cea mai mică felină de pe continent, având o înălțime de 20 de centimetri (8 inch), o lungime de 36-52 de centimetri (14-20 inch) și o greutate de 1-2,5 kilograme (2,2-5,5 pounds). Conform legendei locale, pisicile cu picioare negre pot doborî o girafă.

  1. Marmoset pigmeu

Puii de primate seamănă mai mult cu puii de om decât orice alt animal, așa că este logic să ni se pară adorabili. Marmosetul pigmeu (genul Cebuella), cunoscut și sub numele de maimuță de buzunar, maimuță pitică sau maimuță cu degetele, este un specimen deosebit de drăguț.

Sursă foto: Christophe Lehenaff / Getty Images

În America de Sud există două specii de maimuțe pigmee (C. pygmaea și C. niveiventris), ambele având o lungime de aproximativ 14 centimetri – aproximativ dimensiunea unei mâini umane – și doar 600 de grame, ceea ce face din maimuța pigmee cea mai mică din lume.

  1. Vidra de mare

Sursă foto: Temujin Nana / Getty Images

Vidrele de mare (Enhydra lutris nereis) ar putea fi cele mai drăguțe mamifere marine din lume. Sunt din aceeași familie cu nevăstuicile, dar își trăiesc întreaga viață în Oceanul Pacific. Blana lor groasă, labele pufoase și fețele rotunde și răutăcioase fac din vidrele de mare unele dintre cele mai adorabile animale din ocean.

Aceste animale drăgălașe se țin de labe când dorm, iar puii se urcă adesea pe mamele lor. De asemenea, sunt incredibil de jucăușe.

  1. Vulpea Fennec. Top animăluțe adorate

Sursă foto: Getty Images

Vulpile sunt unele dintre cele mai drăguțe animale sălbatice din zonă. Fac parte din familia câinilor, așa că seamănă cu cel mai bun prieten al omului, dar vulpile sunt mai mici și mai puțin intimidante decât lupii sau coioții.

Vulpea fennec (Vulpes zerda) este o specie deosebit de adorabilă. Această vulpe mică își folosește urechile uriașe (lungi de aproximativ 15 centimetri) pentru a elimina căldura în climatele fierbinți din Africa de Nord și Peninsula Arabică, unde trăiesc vulpile fennec.

În ciuda urechilor sale enorme, vulpea fennec este de fapt cea mai mică specie de vulpe, având o lungime a corpului de doar 36-41 de centimetri și o greutate de 1,5 kilograme, aproximativ de mărimea unui Chihuahua mic.

Dacă credeți că urechile mari sunt drăguțe, aruncați o privire la vulpea cu urechi de liliac din Africa de Est și de Sud, ale cărei urechi sunt aproape la fel de mari ca cele ale unui fennec.

  1. Bebeluș de tufiș, printre cele mai adorate animăluțe

Sursă foto: Getty Images

Aceste creaturi adorabile sunt atât de drăguțe, încât noi, oamenii, am decis că numele lor comun ar trebui să conțină cuvântul „pui” în el. Puiul de tufiș (familia Galagidae) este o primată mică și pufoasă, întâlnită în pădurile tropicale, savanele și tufișurile din Africa Subsahariană.

Cea mai mică specie de pui de tufiș – există peste 20 – cântărește doar 70 de grame (2,5 uncii), iar cea mai mare are 1,8 kilograme (4 livre). Aceste mici creaturi au ochi uriași, care le ajută să vadă noaptea și le fac incredibil de drăguțe pentru oameni.

 

 

Recent Posts

Câinele robot care îi asigură securitatea lui Donald Trump. „Spot” este partenerul de nădejde Serviciilor Secrete în perimetrul Mar-a-Lago

Câinele robot numit „Spot”, creat de Boston Dynamics, este cel mai recent instrument din arsenalul…

20 de minute ago

Cum să îngrijești pielea uscată unui câine?

Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…

3 zile ago

Un tânăr de 17 ani arestat pentru uciderea unei pisici

Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…

3 zile ago

Două pisici drogate au ajuns la Spitalul Veterinar de Urgență din București

Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…

3 zile ago

Comerț ilicit cu animale pentru Anglia. Anchetă de proporții privind angajații din DSVSA Timiș

Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…

3 zile ago

Este un „an canin” într-adevăr echivalentul șapte ani? Cum se calculează corect vârsta câinelui?

Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…

3 zile ago

Parteneri