Din cuprinsul articolului
În perioada 1 – 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi în valoare de peste 1.100.000 de lei, au efectuat peste 960 de controale și acțiuni, iar aproximativ 130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate și plasate în adăposturi. Au fost efectuate 17 percheziții, fiind întocmite peste 180 de dosare penale.
Astfel, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au acționat pentru salvarea și extragerea imediată din situații de pericol a 129 de animale, fiind emise 70 de ordine de plasare în adăpost.
Pentru neregulile de natură contravențională constatate, în luna august a anului 2024, au fost aplicate 1.112 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.112.911 lei, potrivit Poliției Române.
Astfel, au fost aplicate 551 de sancțiuni contravenționale, conform prevederilor O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, 112 sancțiuni aplicate conform prevederilor O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și 253 de sancțiuni aplicate în baza Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.
Totodată, polițiștii au întocmit 188 de dosare penale, au efectuat 17 percheziții la domiciliile unor persoane fizice sau la sediul unor entități, au organizat 961 de controale și acțiuni.
În perioada de referință, în urma activităților de cercetare penală desfășurate, au fost soluționate 163 de dosare penale.
Polițiștii au efectuat cercetări în 900 de petiții/sesizări și au intervenit la 84 de sesizări primite prin Sistemul Național Unic de Urgență 112.
Exemple de intervenții pentru salvarea animalelor
Exemple:
Bărbat închis pentru săvârșirea infracțiunilor de schingiuire a animalelor, amenințare și distrugere
1. La data de 2 septembrie a.c., în urma administrării probatoriului, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Bihor au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui bărbat de 49 de ani, din localitatea Sântion, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de schingiuire a animalelor, amenințare și distrugere.
Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, la data de 28 august a.c., în jurul orei 23.00, ar fi lovit, în mod repetat, cu un cablu metalic, un câine din rasa Ciobănesc Caucazian, care aparține mamei concubinei sale, cu același domiciliu ca al său. De asemenea, ar fi stropit animalul cu o substanță inflamabilă, apoi i-ar fi dat foc. Totodată, ar fi distrus o sobă dintr-o încăpere din imobil, iar pe femeia de 73 de ani ar fi amenințat-o cu acte de violență. Bărbatul a fost internat nevoluntar într-un spital din municipiul Oradea, în cursul aceleiași nopți.
Pentru salvarea câinelui, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au solicitat prezența unui medic veterinar, care i-a oferit îngrijiri medicale de specialitate la fața locului. Câinele s-a aflat sub tratament medical, iar în prezent este în afara oricărui pericol.
Totodată, în urma audierii femeii de 73 de ani, polițiștii din cadrul Biroului de Protecție a Animalelor au emis față de bărbatul de 49 de ani un ordin de protecție provizoriu, prin care, începând cu data de 29 august a.c., i-a fost interzis să se apropie de aceasta sau de domiciliul ei.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.
9 animale plasate în adăpost pentru condiții mai bune de viață
2. Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul pentru Protecția Animalelor desfășoară în permanență activități privind combaterea și prevenirea faptelor de natură penală și contravențională comise asupra animalelor, precum și pentru luarea măsurilor specifice în cazul animalelor aflate în pericol.
În urma activităților desfășurate de către polițiștii Capitalei – Serviciul pentru Protecția Animalelor, în curtea unui imobil din sectorul 4, au fost găsiți 9 câini din rasa comună, care se aflau într-o situație de pericol, starea lor de sănătate fiind afectată.
Totodată, a fost efectuată cercetarea la fața locului și s-a constatat faptul că persoana care și-a asumat rolul de îngrijitor al animalelor nu le mai poate susține, din cauza problemelor de sănătate.
În acest context, la data de 27 august 2024, pentru cele nouă animale a fost emis un ordin de plasare în adăpost. Câinii au fost duși în adăposturile Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București, unde vor beneficia de asistență medicală și condiții de bunăstare necesare.
Activitățile sunt continuate de către Serviciul pentru Protecția Animalelor, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.
Dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea cu intenție a animalelor
3. La data de 4 august a.c., Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat ar fi exercitat acte de violență asupra unor exemplare canine în orașul Scornicești.
Din primele verificări, polițiștii au identificat un bărbat, în vârstă de 65 de ani, bănuit de comiterea faptei.
În cauză, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis un ordin de plasare în adăpost pentru un exemplar canin și au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea cu intenție a animalelor.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și dispunerea de măsuri legale.
În urma activităților investigativ-operative, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au stabilit faptul că exemplarul canin ar fi fost agresat fizic de către un bărbat de 40 de ani, din localitatea Scornicești.
Pe baza probatoriului administrat, la data de 30 august a.c., sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, pe numele bărbatului a fost emisă o ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Olt. Ulterior, a fost prezentat instanței de judecată, care a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Reținerea unui bărbat pentru lovirea cu un obiect contondent, în zona capului, a unui animal din specia canină
4. La data de 29 august 2024, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Hunedoara s-au autosesizat cu privire la faptul că, la data de 29 august 2024, un bărbat de 63 de ani, în timp ce se afla la un imobil din localitatea Bârsău, unde efectua activități gospodărești, pe fondul consumului de alcool, a lovit cu un obiect contondent, în zona capului, un animal din specia canină. Câinele din rasa comună, în vârstă de un an, a suferit multiple leziuni.
La data de 30 august 2024, în urma efectuării verificărilor și a administrării probatoriului, polițiștii au dispus față de bărbat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.
De asemenea, polițiștii au dispus măsura de protecție temporară a animalului aflat în pericol, cercetările fiind continuate.