Sari la conținut
Home » 4 octombrie. Ziua Mondială a Animalelor și a lui Francisc de Assisi, patronul spiritual al acestora

4 octombrie. Ziua Mondială a Animalelor și a lui Francisc de Assisi, patronul spiritual al acestora

Ziua Mondială a Animalelor se sărbătorește în fiecare an la 4 octombrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, patron al animalelor și al ecologiei, Sfântul Patron al Italiei și fondatorul Ordinului fraților franciscani, al Sfintei Clare și al Treilea Ordin sl Sfântului Francisc.

Ziua Mondială a Animalelor este sărbătorită în multe țări din lume cu scopul de a respecta drepturile animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice, cât și de a îmbunătăți standardele de viață ale viețuitoarelor din toată lumea.

Ea este sărbătorită diferit în fiecare țară, în funcție de particularitățile fiecărui stat, dar toate au un scop comun, acela de a reuși să creeze bunăstare pentru toate animalele de pe glob, de a le crea o lume mai bună, în care să fie recunoscute și apreciate pe deplin.

Această zi este extrem de importantă, mai ales în situația actuală în care specialiștii în biodiversitate și mediu trag multiple semnale de alarmă legate de situația actuală a animalelor și de numărul tot mai mare al speciilor pe cale de dispariție.

Cine a fost cel căruia i-a venit inițiativa de a înființa acestă zi de sărbătoare?

Inițiativa de a crea o zi a animalelor în care ele să fie sărbătorite i-a aparținut lui Heinrich Zimmermann, un publicist și scriitor german, un apărător al drepturilor animalelor, editor al revistei Mensh und Hund (Om şi câine).

Prima data când s-a desfășurat Ziua internațională a animalelor a fost la 24 martie 1925,când s-au organizat expoziții tematice și s-au ținut discursuri cu prilejul acestei zile, găzduite de Palatul Sportului din Berlin.

Inițial, a fost programat pentru 4 octombrie, dar nu au găzit un spațiu care să găzduiască cei peste 5.000 de invitați prezenți la eveniment.

Așa s-a întâmplat până în anul 1929, când, ziua dedicată necuvântătoarelor a fost celebrată la 4 octombrie. Ideea lui Zimmermann a prins contur și în afara Germaniei, cu precădere în țări precum Austria, Elveția și Cehoslovacia.

1931 este anul în care a fost recunoscută în mod oficial Ziua Mondială a Animalelor

Totuşi, 4 octombrie a devenit în mod oficial zi mondială dedicată animalelor de abia în luna mai 1931, atunci când, iniţiativa publicistului german a fost adoptată în cadrul Congresului internaţional pentru protecţia animalelor, desfăşurat la Florenţa, potrivit stirileprotv.ro.

„Ziua internaţională a animalelor nu este doar un omagiu adus tuturor necuvântătoarelor şi oamenilor care le iubesc şi le respectă, ci şi un prilej de a reflecta asupra rolului pe care ni l-a încredinţat Natura.

Suntem datori cu toţii să înţelegem că Omul nu este stăpânul absolut al Pământului, dar este cel care are puterea şi menirea de a conduce, cu raţiune şi responsabilitate, destinele planetei”, se precizează pe site-ul Ministerului Mediului.