Stiati ca

6 lucruri interesante despre pisica persană

Ușor de recunoscut pentru blana lungă și luxoasă și ochii mari și expresivi, pisica persană este una dintre cele mai populare rase de pisici din lume. Potrivit Cat Fanciers’ Association (CFA), cel mai mare registru de pisici cu pedigree din lume, Persanele au fost a patra cea mai înregistrată rasă în 2018. Iată nouă fapte amuzante despre aceste feline prietenoase.

1. Pisicile persane au venit din Persia … Posibil

Originile exacte ale pisicii persane sunt obscure. Dar a ajuns în atenția europenilor atunci când diplomații staționați în Orientul Mijlociu au adus primele pisici cu păr lung în Anglia și în alte țări europene la mijlocul anilor 1800.

Două dintre cele mai cunoscute pisici au fost Persanele din Iran (sediul vechiului Imperiu Persan) și Angora, numită după Ankara din Turcia.

Aceste frumuseți cu părul lung, atât pisicile persane, cât și cele angora, au avut un succes imediat în rândul occidentalilor. Pisica persană a fost imediat apreciată pentru aspectul său exotic și denumită după presupusele sale patrii.

2. Au un pedigree de școală veche

Pisicile de rasă pură au urmat îndeaproape crearea primelor cluburi canine în Europa la mijlocul secolului al XIX-lea.

Prima expoziție de pisici din lume a avut loc în Crystal Palace din Londra în 1871, iar primele pisici persane de rasă pură au ajuns în Statele Unite în jurul anului 1875.

Creșterea crescătoriilor de pisici pe ambele maluri ale Atlanticului la începutul secolului XX a fost determinată în mare măsură de popularitatea pisicii persane, considerată una dintre primele pisici cu pedigree.

3. Totul începe cu părul

Pisica persană are o blană lungă și groasă, cu fire de păr individuale de 4-6 inch (10-15 centimetri) în lungime. Culorile blănii sale se întind pe tot spectrul, de la albul solid, ca zăpada, la combinații sălbatice, cu mai multe tonuri de tabby, carapace de broască țestoasă, pete și altele.

Apoi mai este și fața. Spre deosebire de pisicile egiptene sau siameze, cu nasuri lungi și elegante, persanele au fețe plate, deschise, cu nasuri mici, în formă de buton. Ochii lor bogat colorați, apropiați de acest nas micuț, par foarte mari și expresivi. Forma curbată, de panseluță a obrajilor le accentuează gurile mici, triunghiulare.

4. Persanele  sunt la fel de prietenoase ca și câinii – dar și leneșe

Persanii sunt populari pentru mai mult decât aspectul lor frumos. De asemenea, sunt excepțional de prietenoși … pentru o pisică.

„Majoritatea pisicilor sunt afectuoase în termenii lor proprii”, spune Susan MacArthur, care crește persane la Pelaqita Persians de 20 de ani. „Noi numim persanele „pisici câine”, pentru că le plac foarte mult oamenii. De asemenea, fac lucruri pe care pisicile normale nu le fac.”

Persanele vor alerga la ușă pentru a saluta vizitatorii și chiar vor veni când sunt strigate pe nume, un truc de câine pe care majoritatea pisicilor îl consideră inferior lor. Persanele sunt, de asemenea, cunoscute ca fiind „vorbărețe”, discutând cu stăpânii lor printr-un mieunat cântăreț.

Dar nu vă faceți ideea că persanele sunt animale prea active.

animaluțe simpatice, pisica persană; sursă foto: animalutze.com

5. Blana nu se piaptănă singură

O pisică persană ar putea fi relaxată, dar blana sa este faimoasă că necesită multă întreținere. Dacă aveți de gând să cumpărați o rasă cu păr lung, cum ar fi o rasă de pisică persană, așteptați-vă să îi pieptănați părul în fiecare zi.

„Deoarece blana lor este lungă și ușor grasă, persanelor le apar foarte repede smocuri sau noduri de păr sub axile, în spatele picioarelor din spate și după urechi”, spune MacArthur. „Dacă nu îi pieptănați o dată pe zi, într-o săptămână veți avea covorașe mici.”

Și în timp ce pisicile de casă cu păr scurt pot fi lăsate să se lingă singure, un persan de rasă pură trebuie îmbăiat în mod regulat.

Avantajul tuturor pieptănărilor și șamponărilor pe care trebuie să le facă stăpânii de pisici persane este că prietenul lor felin va pierde mai puțin păr.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

2 zile ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

3 zile ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

3 zile ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

3 zile ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

3 zile ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

3 zile ago

Parteneri