Sanatate & Dresaj

6 motive pentru care câinele tău este deprimat

6 motive pentru care câinele tău este deprimat. Dragostea necondiționată pe care câinii o arată stăpânilor lor este o sursă constantă de bucurie. Și este de încredere: Proprietarii de câini știu că pot intra pe ușă după o zi lungă de muncă și cățelul lor îi va umple de sărutări în timp ce latră, plânge și sare entuziasmat și aproape necontrolat. Nimic nu se compară cu acest sentiment, ceea ce face ca rarele ocazii în care câinele dumneavoastră reacționează într-un mod mai moderat – sau nu reacționează deloc – să fie atât de importante.

Depresia nu este diagnosticată de obicei la câini, dar medicii veterinari și behavioriștii cunosc bine semnele comportamentului depresiv.

Jane Bowers, dresor canin certificat și consultant certificat în comportamentul canin, spune că simptomele depresiei la câini includ faptul că devin retrași, nu mai participă la lucrurile pe care le făcea cu plăcere, devin inactivi, dorm mai mult și sunt mai puțin interesați de mâncare.

Dar pentru că nu putem întreba câinii de ce se comportă astfel, este important să acordăm atenție contextului din jurul acestui comportament și să cunoaștem cauzele comune. Iată șase motive pentru care câinele dumneavoastră s-ar putea comporta deprimat.

Lipsa de atenție

Există un motiv pentru care câinii sunt adesea mai triști dimineața înainte să plecați la serviciu și mai fericiți când intrați pe ușă după – ei vor să fie în preajma dumneavoastră.

„Câinii sunt animale sociale și adoră să fie cu oamenii”, spune Carol Sumbry, dresor canin certificat și consultant asociat certificat în comportament. „Mulți sunt lăsați singuri ore îndelungate fără acces la contactul uman, acces la toaletă sau o ieșire pentru energia sau instinctele lor naturale”.

Acest lucru, spune Sumbry, poate duce la un comportament depresiv, dar pentru mulți proprietari, nu pot face prea multe cu privire la programul lor de lucru. De aceea, este important să petreceți timp de calitate cu câinele dvs. atunci când puteți, iar acest lucru poate lua multe forme diferite, inclusiv activitate fizică, stimulare mentală, periaj, mângâiere sau orice alt număr de activități.

Dar Bowers spune că atunci când un câine începe să se comporte într-un mod depresiv, el sau ea ar putea înceta să mai facă unele lucruri care îi plac, dar nu și altele. Ea spune că stăpânii ar trebui să se agațe de comportamentele care încă îi interesează. Nu-i forțați să facă ceva ce nu vor să facă, chiar dacă înainte îi încânta. Asta ar putea înrăutăți lucrurile.

Dacă timpul pe care îl puteți petrece cu câinele dvs. nu pare suficient, luați în considerare angajarea unui plimbător de câini sau rugați un prieten să treacă pe la dvs. cât timp sunteți plecat.

Exerciții fizice insuficiente

Sursă foto: arhiva AnimalZoo

Stimularea fizică este importantă pentru sănătatea generală a câinelui, dar Sumbry spune că rutina de exerciții a câinelui dvs. trebuie, de asemenea, să răspundă suficient nevoilor sale emoționale.

„O curte împrejmuită nu poate înlocui o plimbare regulată cu mirosuri și imagini și sunete noi”, spune ea.

Sumbry spune că o bază bună pentru exercițiu este un total de cinci mile de mers pe săptămână, dar acest lucru variază de la câine la câine, în funcție de vârsta și nivelul de energie al acestuia. Este mai important să vă lăsați câinele să se relaxeze și să se bucure de împrejurimi, spune ea, chiar dacă asta înseamnă să faceți un singur bloc pe parcursul a 20 sau 30 de minute.

Moartea unui membru al familiei sau a unui alt animal de companie

Kathi O’Malley, consultant asociat certificat în comportamentul canin, spune că acesta este unul dintre cele mai comune motive pentru comportamentul depresiv la câini. Din păcate, este probabil și cel mai dificil de abordat, deoarece sursa comportamentului este de neînlocuit.

În cazul pierderii unui alt animal din casă, O’Malley spune că unii răspund bine la adăugarea unui nou animal, în timp ce alții vor rămâne depresivi, dorind doar compania celui care a plecat.

În ceea ce privește pierderea unui membru uman al familiei, Sumbry spune că cercetările au arătat că legătura unui câine cu stăpânii săi este similară cu legătura unui copil cu părinții săi. În astfel de situații tragice, ceilalți membri ai familiei trebuie să intervină ori de câte ori este posibil pentru a satisface nevoile fizice și mai ales emoționale ale câinelui.

Stăpânul este deprimat

Această legătură câine-proprietar merge dincolo de pierdere, iar Sumbry spune că un studiu a arătat că câinii pot spune dacă suntem fericiți sau triști după expresiile noastre faciale.

„Câinii sunt, de asemenea, utilizați pentru a detecta nivelul scăzut de zahăr din sânge la diabetici, precum și cancerul. Cu siguranță, ei se pot adapta la oameni și la schimbările noastre subtile în limbajul corpului și la emoții, astfel încât pot fi afectați de depresia unui membru al familiei”, spune ea. „Nu ne putem păcăli câinii. Ei sunt foarte în ton cu emoțiile noastre.”

Corectarea comportamentului

Modul în care vă dresați câinele poate duce la un comportament depresiv, spune Bowers.

„Câinii care sunt corectați pentru un comportament nedorit pot înceta curând să mai ofere comportamente pentru a evita pedeapsa”, spune ea.

Sumbry adaugă că utilizarea unor lucruri precum gulerele cu șocuri sau alte forme extreme de pedeapsă poate duce la o stare de spirit cunoscută sub numele de neajutorare învățată, care poate fi asociată cu depresia.

„Aceasta apare atunci când oamenii sau animalele se simt neputincioși pentru a evita situațiile negative”, spune ea. „În studii, câinii nu au mai încercat să scape de șocuri dacă au fost condiționați să creadă că nu pot scăpa”.

În loc să pedepsească pentru comportamentul „slab” sau „negativ”, Bowers recomandă recompensarea pentru comportamentul bun.

„Câinii dresați cu recompense sunt adesea mai încrezători și mai atenți la stăpânii lor decât cei care sunt pedepsiți”, spune ea.

Probleme medicale

Retragerea, faptul că nu mănâncă, letargia – pe lângă faptul că indică un comportament depresiv – pot fi și simptome ale unor probleme medicale.

Sumbry enumeră artrita, problemele tiroidiene și problemele dentare ca probleme comune care ar trebui discutate cu un medic veterinar profesionist dacă câinele dvs. se comportă într-un mod pe care l-ați putea descrie ca fiind deprimat.

„Dacă apoi puteți exclude o problemă medicală, puteți începe să vă concentrați asupra stilului de viață al dumneavoastră și al câinelui pentru a găsi modalități de a-l face să se simtă mai bine”, spune Sumbry.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

3 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

4 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

5 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

6 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

7 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

8 ore ago

Parteneri