Din cuprinsul articolului
Dacă tot găsești urină de pisică pe așternut, s-ar putea să fii disperat să afli de ce pisica ta continuă să facă pipi pe patul tău. Există mai multe motive care stau la baza acestui comportament. Pisica dumneavoastră ar putea fi stresată sau dezgustată de litiera lor.
Este posibil să marcheze sau să aibă o problemă medicală, cum ar fi cistita idiopatică felină sau chiar pietre la vezica urinară. Aflați de ce pisica dumneavoastră alege să facă pipi pe patul dumneavoastră, astfel încât să o puteți ajuta și să vă păstrați patul fără pipi.
De ce face pisica mea pipi pe patul meu?
V-ați storcit creierii pentru a vă da seama de ce pisica dumneavoastră face pipi pe patul dumneavoastră? Răspunsul ar putea fi chiar sub nasul tău, sau, eventual, în cutia de nisip.
Există mai multe afecțiuni medicale care ar putea determina o pisică să facă pipi pe patul tău în loc să o facă în litiera lor; boală de rinichi; diabet; infecție a tractului urinar (ITU);
cistita idiopatică felină (FIC); pietre la vezica urinară; cancer de vezică urinară
Unele dintre aceste boli, cum ar fi boala de rinichi și diabetul, determină pisicile să bea mai multe lichide, astfel încât, în mod inevitabil, trebuie să urineze mai frecvent și în cantități mai mari. Uneori, ele nu pot ajunge la litieră suficient de repede.
Alte boli, inclusiv pietre la vezica și cancerul, duc la inflamarea vezicii urinare, ceea ce poate fi inconfortabil și face ca pisica să fie nevoită să urineze mai des. S-ar putea să picure din greșeală urină în patul dumneavoastră sau să nu-și dea seama cât de tare trebuie să facă pipi până când este prea târziu.
Cum să abordați problema: Dacă bănuiți că pisica dumneavoastră are o problemă medicală, trebuie să o duceți la veterinar. O vizită la medicul veterinar vă poate permite să excludeți aceste probleme grave.
Schimbările din mediul lor pot irita pisicile. Orice persoane noi, animale de companie, mobilier sau chiar absența ta le poate face să facă pipi în mod nepotrivit. Schimbările nu trebuie neapărat să implice patul tău, deși o persoană sau un animal nou care doarme în patul tău ar putea determina pisica ta să urineze pe mirosul noii persoane sau al animalului de companie.
Medicii veterinari sugerează că o pisică care urinează pe patul tău sau pe rufe în mod special este adesea rezultatul stresului psihologic. Pisica dumneavoastră ar putea încerca să vă comunice că este îngrijorată. Făcutul de pipi în pat este în esență un mesaj. Pentru a o opri, va trebui să abordați ceea ce o stresează.
Cum să abordați problema: Dacă este vorba de o altă persoană sau de un nou animal de companie care vă supără pisica, s-ar putea să trebuiască să lucrați la construirea unei noi relații între noul coleg de casă și pisica dumneavoastră.
Acest lucru va dura ceva timp și s-ar putea să fie nevoie să abordați mai multe probleme de comportament în jurul somnului pisicii dumneavoastră. Între timp, s-ar putea să fie nevoie să vă țineți pisica departe de dormitorul dvs. până când vă veți da seama și veți aborda ceea ce o stresează.
Este posibil ca pisica ta să nu poată avea acces fizic la litieră. Pisicile cu artrită sau pisicile supraponderale pot avea dificultăți în a intra și a ieși din cutia de nisip, iar patul ar putea părea o opțiune mai convenabilă și mai puțin dureroasă.
Cum să abordați problema: Gândiți-vă la locul în care este amplasată litiera dumneavoastră, împreună cu cât de mult efort este necesar pentru a o accesa sau dacă pisica dumneavoastră este prea mare pentru a încăpea în cutie. Cele mai multe pisici în vârstă și de talie mare se descurcă cel mai bine într-o cutie de nisip lată, cu o deschidere puțin adâncă.
Pisicile sunt adesea numite „feline agitate” dintr-un motiv. Unele sunt incredibil de pretențioase. Dacă pisicii tale nu-i place noul tip de nisip pe care îl folosești, s-ar putea să refuze să intre în cutia lor și, în schimb, va face pipi pe patul tău. Este posibil să nu le placă mirosul sau felul în care se simte sub picioarele lor.
Cum să abordați problema: Gândiți-vă la momentul în care a început să murdărească patul și, dacă a coincis cu trecerea la un nou tip de litieră, aceasta ar putea fi cauza problemei dumneavoastră. Puteți încerca să treceți înapoi la vechea litieră.
Dacă acest lucru vă ajută, dar doriți totuși să schimbați litiera, încercați să amestecați încet noua litieră. Începeți cu doar o lingură mică – aproximativ 10-20% din cantitatea totală de nisip pe care o folosiți – timp de o săptămână sau mai mult. Adăugați încet-încet o cantitate mai mare din noua litieră, în timp.
Acest lucru poate ajuta pisica să accepte noua litieră. De asemenea, puteți încerca diferite opțiuni de litieră pentru a vedea ce preferă pisica dumneavoastră.
Cât de des curățați cutia de nisip a pisicii dumneavoastră? Dacă nu o faceți suficient de des, deșeurile se vor acumula și va începe să miroasă. Există o șansă ca pisica ta să devină suficient de frustrată încât să acționeze și să facă pipi în locuri nepotrivite.
Cum să abordați problema: Pentru a vă întoarce pe partea bună a pisicii dumneavoastră, va trebui să începeți să curățați și să o faceți în mod constant. Experții sugerează să scobiți cel puțin o dată pe zi, sau cât de des puteți.
Pisicile care nu au fost sterilizate sau castrate sunt mai predispuse să stropească din cauza tendințelor hormonale de marcare. Pisicile masculine necastrate sunt cei mai mari vinovați, deși și pisicile femele în călduri pot pulveriza.
Cum să abordați problema: Faptul că pisica dumneavoastră a fost sterilizată sau castrată va reduce nevoia lor de a face pipi într-un loc nedorit, cum ar fi patul dumneavoastră.
Gândiți-vă la ce s-ar fi putut întâmpla chiar înainte ca pisica să înceapă să murdărească patul. Ați plecat într-o călătorie? Ați primit un nou cățeluș? Ați schimbat brusc așternutul pisicii dumneavoastră? Ați uitat să scobiți cutia timp de o săptămână? Aceste schimbări vă pot da o idee dacă pisica ar putea face pipi pe patul pentru că se comportă ca un animal de companie.
Pe de altă parte, dacă prezintă semne de boală, cum ar fi vărsături sau o creștere a consumului de alcool, urinarea necorespunzătoare ar putea fi rezultatul unei probleme medicale. Primul pas în abordarea acestei probleme este să vă faceți pisica să fie examinată de un medic veterinar pentru a exclude o cauză fizică, apoi să discutați soluții comportamentale, potrivit lovetoknowpets.com
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…