Din cuprinsul articolului
Dacă pisica ta are o laba umflată, este cu siguranță un motiv de îngrijorare. Aflați care sunt cele mai frecvente motive pentru care mustăcioasa poate avea probleme cu lăbuța și cum puteți depista semnele unei leziuni sau infecții a piciorului.
În funcție de lungimea blănii pisicii dumneavoastră, poate fi dificil să vedeți că lăbuța este umflată. Următoarele simptome prevestesc o laba umflată, așa că încercați să examinați lăbuțele dacă observați oricare dintre aceste semne: Șchiopătarea; Lingerea sau mușcarea labei; Căldură în laba piciorului cauzată de inflamație, infecție sau abces; Posibil miros urât din cauza unei infecții; Reticență în a fi activă.
Există multe motive pentru care lăbuța unei pisici se poate umfla. Ar putea fi din cauza unei insecte sau mai grav o infecție sau o fractură osoasă. Următoarele informații nu sunt menite să înlocuiască diagnosticul și îngrijirea profesională veterinară, totuși, vă pot ajută să descrieți mai ușor ceea ce vedeți medicului veterinar. Potrivit Dr. Marie de la Ask a Vet, posibilele cauze ale umflăturii includ:
1. Mușcăturile și înțepăturile de albine
Pisicile adoră să fugărească insecte și albine și uneori sunt înțepate pe laba piciorului. Înțepăturile de albine și mușcăturile de insecte se umflă în general rapid și se pot infecta. Uneori, înțepătura rămâne în laba piciorului. Mușcăturile de păianjeni și scorpioni pot fi foarte periculoase, provocând umflături foarte dureroase, infecții grave și moartea țesuturilor din zona infectată.
2. Leziuni provocate de corpuri străine
O labă umflată poate fi cauzată de un corp străin blocat în pernuța dintre degetele pisicii sau în țesutul moale cărnos al labei. Orice, de la un spin până la o bucată mică de sticlă spartă, poate fi cauza. Dacă vedeți obiectul și reușiți să îl îndepărtați cu o pensetă, umflătura ar trebui să dispară într-o zi sau două.
Dacă sunteți sigur că lăbuța umflată se datorează unei probleme minore, cum ar fi un spin pe care l-ați îndepărtat, înmuiați lăbuța într-un amestec de de apă proaspătă și rece cu două linguri de clorhexidină. Clorhexidina este un antiseptic care se găsește în multe farmacii.
Cu toate acestea, este întotdeauna înțelept să consultați medicul veterinar, chiar dacă problema pare a fi minoră, deoarece există întotdeauna posibilitatea unei infecții, iar obiectul străin se poate adânci mai mult în lăbuță pe măsură ce trece timpul, ceea ce face mai dificilă recuperarea acestuia.
Aceste tipuri de leziuni cauzează deteriorarea țesuturilor moi, a zonelor cărnoase sau a pernuțelor labei piciorului. Pot fi cauzate de călcarea pe un obiect ascuțit, de prinderea în ceva sau de dinții sau ghearele altei pisici. Rănile de orice tip pot deveni umflate, infectate sau se pot tranforma în abcese. Dacă simțiți căldură în lăbuța pisicii dumneavoastră, acesta este un semn de infecție, abces sau inflamație și are nevoie de asistență medicală imediat.
4. Entorse, fracturi și luxații
Pisicilor le place să sară și, uneori, o lăbuță umflată poate fi rezultatul unei entorse, a unei fracturi osoase sau a unei luxații cauzate de sărituri, jocuri sau alergări. Unele pisici au „căpătat” lăbuțe învinețite și chiar fracturi din cauza faptului că îngrijitorul lor le-a călcat accidental pe picior. În cazul pisicilor care ies afară, cauza ar putea fi un accident cu un vehicul.
5. Creștere excesivă a ghearelor
Ghearele unei pisici pot fi de asemenea cauza unei labe umflate. Unghiile care sunt prea lungi se pot prinde de obiecte, se pot rupe și se pot infecta. Uneori, o gheară lungă se prinde de ceva și se răsucește, rezultând o articulație umflată sau o artrită a degetelor.
În cazul în care o unghie este tăiată prea aproape de rădăcină, există, de asemenea, posibilitatea de a se infecta. Totodată, este posibil ca o unghie să crească prea mult și să se încovoaie în pernuță, perforând țesutul. Toate aceste scenarii necesită asistență medicală și, eventual, antibiotice.
Obiectele din jurul încheieturii sau piciorului unei pisici pot reduce circulația, ceea ce duce la umflarea labei. Acesta ar putea fi un bandaj lăsat în jurul piciorului pentru prea mult timp, o sfoară strânsă sau o bandă de cauciuc. Este posibil ca o pisică să se încurce în așa ceva atât în interior, cât și în exterior.
Dacă pisica dumneavoastră vă lasă, încercați să pipăiți și să inspectați piciorul pentru a vedea dacă observați semne ale acestor obiecte constrângătoare. În cazul în care găsiți ceva, îndepărtați-l imediat.
7. Cancer
Din nefericire, cancerul se poate dezvolta oriunde în organism, așa că este posibil ca o tumoare să crească în patul unghial sau în degetul de la picior al pisicii. Aceste cancere pot provoca umflarea întregii labe a pisicii. Cele mai multe cancere ale piciorului pisicii sunt rezultatul unei metastaze de la un alt cancer găsit în altă parte a corpului, în special în plămâni, așa că este posibil să observați și alte semne de boală, în plus față de laba umflată. Acest lucru nu ar trebui să fie neapărat în capul listei, dar este o cauză posibilă de luat în considerare.
Medicul veterinar este persoana cea mai calificată să diagnosticheze cauza unei labe umflate, iar acesta poate determina adesea cauza printr-o simplă examinare. În unele cazuri, pot fi necesare analize de sânge sau radiografii pentru a ajunge la cel mai precis diagnostic.
Dacă laba pisicii este caldă la atingere sau pare să-i provoace multă durere, cel mai probabil este infectată. Într-un astfel de caz, este foarte important să sunați imediat la medicul veterinar. Cu cât așteptați mai mult, cu atât infecția se va agrava, iar medicația este aproape sigur necesară pentru a opri infecția să se răspândească în tot corpul pisicii.
Dacă umflătura se datorează unei înțepături de albine, insecte sau mușcături de păianjen, este posibil ca pisica dumneavoastră să aibă nevoie de medicamente pentru a opri reacția alergică și pentru a ajuta la reducerea umflăturii labei sale.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din Hunedoara investighează un caz de transport ilegal de animale…
Câinele robot numit „Spot”, creat de Boston Dynamics, este cel mai recent instrument din arsenalul…
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…