Din cuprinsul articolului
Madagascar este casa unora dintre cele mai ciudate animale sălbatice din lume, dar defrișările și comerțul cu animale de companie exotice împing unele specii pe lista celor pe cale de dispariție. Noi cercetări au stabilit că ar fi nevoie de o evoluție de 3 milioane de ani pentru ca speciile pe care le-am pierdut deja în regiune să revină, dar de peste 20 de milioane dacă speciile amenințate în prezent ar urma exemplul.
Pentru a ajunge la această concluzie a fost nevoie de crearea unui set de date, primul de acest fel, care a analizat relațiile evolutive dintre speciile endemice din Madagascar. O echipă de biologi și paleontologi a urmărit istoria insulei cu 2.500 de ani în urmă, până la momentul în care oamenii au devenit o prezență permanentă, și a analizat o gamă largă de animale deja dispărute, cunoscute doar din arhivele fosile.
„Este extrem de clar că există întregi linii de mamifere unice care apar doar în Madagascar și care fie au dispărut, fie sunt pe cale de dispariție, iar dacă nu se iau măsuri imediate, Madagascar va pierde 23 de milioane de ani de istorie evolutivă a mamiferelor, ceea ce înseamnă că neamuri întregi, unice pe fața Pământului, nu vor mai exista niciodată”, a declarat autorul studiului, Steve Goodman, biolog MacArthur Field Biologist la Field Museum din Chicago și responsabil științific la Asociația Vahatra din Antananarivo, Madagascar.
Madagascar este un fel de parc tematic pentru tipurile de habitate, iar diversitatea peisajului său a susținut evoluția unei caste incredibile de personaje animale, de la tenrecii cu țepi, la sifakas capabile să supraviețuiască în condițiile extreme ale peisajelor aride. Cu toate acestea, animalele foarte adaptate la anumite zone sunt, de asemenea, mai vulnerabile la dispariție, iar în condițiile în care despădurirea este cea mai mare amenințare pentru insulă, multe animale își pierd locul în lume și se confruntă cu dispariția.
În acest interval de timp, insula a prezentat câteva creații remarcabile, inclusiv cel mai mic cameleon din lume și un liliac cu picioare de sugativă care se găsește și astăzi pe insulă, precum și un lemur care a trăit între 500 și 2.000 de ani în urmă și care avea aproximativ aceeași mărime ca o gorilă.
În total, echipa a creat o listă cu 249 de specii, dintre care 30 au dispărut deja, iar alte 120 sunt clasificate în prezent de Lista Roșie a speciilor amenințate de UICN ca fiind pe cale de dispariție, potrivit iflscience.com.
Urmărind istoricul acestor animale, s-a constatat că evoluția ar avea nevoie de aproximativ 3 milioane de ani pentru a recupera diversitatea speciilor care au dispărut deja din cauza intervenției umane, dar că acest număr ar putea ajunge până la 23 de milioane dacă am continua să pierdem și speciile clasificate în prezent ca fiind pe cale de dispariție.
Adevărul este că, odată ce o specie a dispărut cu adevărat, nu va mai evolua din nou, dacă are suficient timp la dispoziție, dar cercetarea are scopul de a demonstra cât de multă muncă a depus lumea naturală pentru a crea aceste animale magnifice și ce pierdere ar fi pentru planetă dacă ar dispărea sub ochii noștri.
„Se știa deja că Madagascarul este un punct fierbinte al biodiversității, dar această nouă cercetare pune în context cât de valoroasă este această diversitate”, a declarat într-un comunicat autorul corespondent Luis Valente, biolog la Naturalis Biodiversity Center și la Universitatea Groningen din Olanda. „Aceste descoperiri subliniază câștigurile potențiale ale conservării naturii din Madagascar dintr-o perspectivă evolutivă nouă”.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…