Din cuprinsul articolului
Câinii au această abilitate, studii de ultimă oră confirmă acest lucru. Plecând de la declarațiile oamenilor care nu aveau nevoie de studii și experimente care să spună că aceste patrupede pot înțelege emoțiile umane, cercetările efectuate de experți și neurologi de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria au confirmat acest lucru.
Nu pare surprinzător să aflăm că prietenii noștri, câinii, ne pot ghici expresiile de pe chipul nostru, fie că este vorba de furie, fie de bucurie, potrivit Womansworld.
Câinii au această abilitate, aceștia pot înțelege emoțiile umane
Câinii sunt considerați, pe bună dreptate, simboluri ale loialității veșnice față de stăpân. Deși nu avem nevoie de studii și experimente care să ne spună că aceste patrupede pot înțelege emoțiile umane, ar putea fi oarecum surprinzător să aflăm că ne pot ghici expresiile de pe chipul nostru, fie că este vorba de furie, fie de bucurie, potrivit Womansworld.
Abilitatea câinilor este deosebit de surprinzătoare, având în vedere diferența dintre creierul uman și cel canin. Pentru oameni, chipurile sunt esențiale în comunicarea vizuală, iar creierul uman are regiuni specializate, programate să răspundă la reacțiile emoționale ale celorlalați. În schimb, creierul canin nu are această regiune sensibilă la fețele celorlalți.
Chiar și așa, conform cercetărilor efectuate de experți și neurologi de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, publicate în ”Journal of Neuroscience”, câinii se uită la fețe, citesc emoțiile de pe ele și recunosc oamenii doar după chipul lor. „Alte semnale corporale par să fie la fel de semnificative pentru câini”, spune dr. Eszter Borbála Farkas, membru al echipei de cercetare.
Experimente cu rezonanță magnetică pentru a demonstra capacitatea de a depista emoțiile
Au fost testați 20 de câini și 30 de oameni în același experiment de imagistică, prin rezonanță magnetică funcțională, pentru a explora modul în care câinii și oamenii răspund la informațiile vizuale despre ceilalți. Echipa maghiară, cu ajutorul laboratoarelor din Mexic au monitorizat reacțiile subiecților în timp ce aceștia erau treji.
Câinii au fost dresați să stea nemișcați când li s-a făcut RMN, capetele lor stând nemișcate în timp ce priveau acele imagini pe ecran. Atât subiecții umani, cât și cei canini au văzut patru tipuri de videoclipuri, timp de două secunde, care înfățișau partea din față sau din spate a unui cap uman și partea din față sau din spate a capului unui câine.
Câinii au preferat imaginile indivizilor din propria specie
Oamenii de știință au descoperit că, deși câinii nu au acele regiuni ale creierului sensibile la fețele celorlalți, au unele circuite specializate, care s-au aprins instant când li s-a arătat imaginea altui câine. Cu alte cuvinte, creierul câinilor a preferat imaginile indivizilor din propria specie, în detrimentul imaginilor cu oameni, indiferent cât de atașați erau de familia și prietenii lor umani.
Astfel, deși chipurile umane pot fi de o importanță crucială pentru oameni, nu toate animalele le văd la fel. În loc de chipuri, spun cercetătorii, câinii se bazează pe alte tipuri de semnale pentru a forma judecăți și a reacționa. Acest lucru pare să fie în contradicție cu ceea ce știam până acum despre câini, susțin autorii experimentului.
Confirmare, câinii înțeleg emoțiile pe baza expresiilor de pe chipul uman
În ciuda diferenței în anatomia creierului lor, câinii înțeleg emoțiile pe baza expresiilor de pe chipul uman. Aceasta este concluzia Nataliei Albuquerque, expert la Universitatea din São Paulo din Brazilia. Împreună cu echipa sa, ea a expus 17 câini de companie la imagini faciale pozitive și negative ale câinilor sau ale unor oameni necunoscuți, împreună cu semnalele audio corespunzătoare. Publicat în 2018, studiul a observat o tendință a câinilor de a-și linge buzele când sunt confruntați cu imaginea unor chipuri umane furioase. Rezultatele sugerează, de asemenea, că aceste patrupede folosesc ecrane vizuale pentru a comunica cu oamenii, dar nu atât de mult cum o fac cu alți câini. Nu doar furia o ghicesc câinii pe fețele noastre. Într-un studiu anterior, din 2015, oamenii de știință au arătat că aceste patrupede ar putea înțelege și chipuri umane fericite și supărate. Câinii pot citi și expresii umane de pe chipurile celor pe care nu îi cunosc.