Sari la conținut
Home » Întrebarea serii: Oare la ce se gândesc pisicile domestice?

Întrebarea serii: Oare la ce se gândesc pisicile domestice?

sursă foto: hillspet.com

Pisicile sunt animale de companie sociabile, dar complicate. La un moment dat crezi că știi ce le trece prin cap, iar în următorul minut sunt complet opuse la ceea ce te așteptai. Pisicile „se gândesc” la stăpânii lor și la mâncare, dar cred, de asemenea, că oamenii sunt din aceeași specie, doar că sunt mai mari.

La ce se gândesc pisicile domestice?

Deși pisicile domestice sunt în mod normal calme și tăcute, oamenii sunt nesfârșit de curioși să afle ce se întâmplă dincolo de acei ochi tăcuți și pătrunzători. În mod surprinzător, ele au abilități cognitive superioare, ceea ce înseamnă că au creiere foarte active.

Iată câteva fapte surprinzătoare despre ce gândesc pisicile, bazate pe cercetări făcute de experți în pisici și behavioriști:

1. Pisicile domestice cred că oamenii sunt la fel ca ele, doar că sunt mai mari

John Bradshaw, un expert în comportamentul pisicilor de la Universitatea din Bristol afirmă că pisicile se gândesc la oameni ca la niște pisici mari.

Ele nu își dau seama că oamenii sunt o specie complet diferită de ele. Acest lucru este evident în modul în care se comportă cu oamenii, cum ar fi frecarea corpului lor și îngrijirea stăpânilor, ceea ce în mod normal fac cu alte pisici.

2. Felinele se cred șefe

Din moment ce pisicile cred că oamenii sunt ca ele, felinele au tendința să creadă că sunt mai bune decât oamenii. Ele vor să fie șeful în gospodărie și, evident, refuză să se mute dacă le veți chema, deoarece o vor face atunci când au chef.

Cele mai multe pisici nu se vor mișca dacă vreți să intre într-un transportor sau se pot face confortabile așezându-se pe cartea sau ziarul pe care îl citiți. Cu toate acestea, Bradshaw a precizat că, deși pisicile consideră că oamenii sunt colegi, acest lucru nu înseamnă că îi văd pe oameni ca fiind proști.

Pisicile îi respectă pe oameni pentru că se freacă de noi, ceea ce nu ar face în mod normal cu pisicile care le sunt inferioare.

3. Spre deosebire de câini, pisicile înțeleg conceptul de permanență

Spre deosebire de câini, care nu au o înțelegere clară a acestui concept, care constă în capacitatea de a înțelege că obiectele există chiar dacă nu sunt vizibile, pisicile, în mod surprinzător, înțeleg.

Site-ul Scientific American a observat că atunci când jucăria unei pisici se rostogolește sub canapea, aceasta se va uita după ea la nesfârșit, iar gândurile ei vor fi absorbite de obiect. Pisica dumneavoastră este conștientă că jucăria se află acolo și o poate căuta în mod activ.

4. Felinele se gândesc la hrană pentru pisici și învață interacțiunea  lucrurilor

Felinele sunt programate să se gândească la hrană pentru pisici pentru că, la urma urmei, sunt prădători născuți în sălbăticie și au dezvoltat abilități pentru a captura prada. Cu toate acestea, pisicile domestice și cele de interior posedă încă aceste abilități, după cum atestă un experiment recent în care oamenii de știință au plasat mâncare la capătul unei sfori.

Pisicile care au tras de sfoară au găsit mâncarea și au învățat cu ușurință că trăgând de sfoară rezultă obținerea hranei.

Pisica mea crede că sunt mama ei?

Nu, pisica nu crede că sunteți mama ei care i-a dat naștere. Cu toate acestea, este posibil ca ea să vă arate respect și afecțiune foarte asemănătoare cu modul în care își tratează mama ei. De asemenea, își pot vedea stăpânii ca pe niște figuri materne prin modul în care răspund la gesturile stăpânilor lor.

Pisicile pot fi pretențioase și capricioase, dar sunt inteligente și au abilități cognitive dezvoltate. Ele consideră că oamenii nu sunt cu mult diferiți de ele și ne tratează la fel ca pe alte pisici.

De asemenea, cred că ele sunt cele care conduc și se gândesc la mâncare în cea mai mare parte a timpului. În mod surprinzător, ele se gândesc și la stăpânii lor și își manifestă dragostea și respectul față de noi prin afecțiune și prin acțiuni cum ar fi legarea capului și ghemuirea împotriva stăpânilor lor, informează animalpath.org.