Din cuprinsul articolului
Cățelușul tău devine un câine adult? Poate fi greu de spus. Dacă îl aveți încă de când era un pui, vă amintiți de numeroasele schimbări pe care le-a suferit: apariția dinților, învățarea jocului de preluare, antrenamentul la oliță și socializarea.
Este important ca tu, în calitate de părinte al animalului de companie, să înțelegi schimbările care au loc în fiecare etapă de dezvoltare a cățelului, astfel încât să poți ține pasul cu nevoile lor în schimbare pe măsură ce se transformă într-un câine adult.
Când devine un cățeluș un câine adult?
Cățelul dumneavoastră nu va ajunge la maturitate dintr-o dată. La fel ca și oamenii, câinii trec de la bebeluș la adult în etape, deși tranziția are loc mult mai repede în cazul câinilor. Iată ce trebuie să urmăriți pe măsură ce cățelul dumneavoastră se maturizează:
Maturitatea sexuală: Majoritatea câinilor devin maturi din punct de vedere sexual la 6 luni, atunci când sunt încă în stadiul de cățeluș, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.
În acest moment, organele sexuale ale cățelului dumneavoastră sunt complet dezvoltate, ceea ce îi face capabili să se reproducă. Sterilizarea sau castrarea câinelui dumneavoastră este recomandată pentru a evita sarcinile nedorite și comportamentele adverse, cum ar fi vagabondajul sau marcarea.
În timp ce vârsta tradițională pentru sterilizare este între 6 și 9 luni, Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (ASPCA) explică faptul că pot fi eligibili și cățeii sănătoși de doar 8 săptămâni. Consultați-vă cu medicul veterinar pentru a determina cea mai bună vârstă pentru nevoile unice ale cățelului dumneavoastră.
Maturitatea fizică
Maturitatea fizică: Din punct de vedere fizic, câinii sunt complet maturi la vârsta de 1 an, deși rasele mari pot continua să crească până la vârsta de 2 ani. Când puiul dumneavoastră atinge maturitatea fizică, poate avea în continuare comportamente de cățeluș, dar nevoile sale fizice, inclusiv numărul de calorii pe care trebuie să le consume și cât de multă mișcare are nevoie pentru a se menține sănătos, devin cele ale unui câine adult.
Maturitatea emoțională: Veți ști că patrupedul a atins maturitatea emoțională atunci când nu se mai comportă ca un cățeluș sau ca un adolescent și se instalează pe deplin în rolul unui câine adult. De obicei, adulții maturi din punct de vedere emoțional sunt mai puțin distrași, ascultă mai bine și se supun mai bine și au un comportament mai calm și mai așezat. Momentul precis al acestei etape diferă, dar majoritatea câinilor ating maturitatea emoțională până la a doua aniversare.
Cum să gestionați etapa adolescentină a cățelului
În dezvoltarea cățeilor, perioada dintre atingerea maturității sexuale și a maturității emoționale se aseamănă cu adolescența umană. Aceasta poate fi o etapă provocatoare – uneori, comportamentul câinelui vă poate aminti de cel al unui adolescent rebel.
Deși nu toți cățeii adolescenți prezintă probleme de comportament, este extrem de frecventă. Este important să aveți răbdare, dar să fiți fermi și consecvenți atunci când stabiliți limitele și așteptările privind comportamentul.
Satisfacerea nevoilor câinelui dumneavoastră în creștere: Hrană, îngrijire, exerciții fizice și multe altele
Deși este posibil să mai aibă încă ceva maturizare emoțională de făcut, nevoile fizice ale cățelului dumneavoastră devin cele ale unui câine odată ce ajunge la maturitate fizică.
Nevoile în schimbare ale câinelui dumneavoastră în creștere
Hrană pentru câini adulți: Cățeii în creștere consumă multă energie într-o zi și au nevoie de hrană specializată, bogată în proteine, grăsimi și calorii pentru a ține pasul.
Odată ce au crescut complet, însă, ar trebui să treacă la hrana pentru câini adulți, care le va satisface nevoile nutriționale și îi va împiedica să devină supraponderali. Pentru a evita problemele de burtă, cel mai bine este să faceți tranziția încet, în decurs de o săptămână, reducând treptat cantitatea de hrană pentru căței și adăugând în același timp noua hrană pentru adulți.
Îngrijire veterinară: Cu excepția bolilor sau a rănilor, câinii adulți sănătoși și în floarea vârstei au nevoie, de obicei, doar de o vizită la veterinar o dată pe an pentru un control anual de sănătate și, în funcție de legile din statul dumneavoastră, de un vaccin antirabic anual.
În cazul cățeilor, însă, veterinarii vor administra o serie de vaccinuri începând cu vârsta de 6-8 săptămâni, încheind cu o ultimă doză la 16 săptămâni, precizează ASPCA.
Exerciții fizice
Nevoile de exerciții fizice ale unui câine adult variază în funcție de mărime, rasă, sex, vârstă și stare de sănătate, precizează ASPCA. Unele rase de talie mică și de jucărie își pot satisface cerințele de exerciții fizice prin simpla urmărire a dumneavoastră prin casă și prin implicarea în jocuri ocazionale, în timp ce câinii mai mari tind să aibă nevoie de cel puțin 30 de minute pe zi de activitate viguroasă pentru a se menține calmi și în formă.
Fără impulsul de cățeluș de a se zbengui și de a explora, este posibil ca potaia adultă să aibă nevoie de forme mai structurate de exerciții fizice, cum ar fi plimbările, însoțindu-vă în drumeții sau jucând fetch în curtea din spate.
Proviziile pentru câini: În funcție de cât de mare devine câinele, în raport cu dimensiunea de cățeluș, este posibil să fie nevoie să investiți în noi consumabile.
Pe lângă o zgardă și o lesă mai mari, este posibil ca și cățelul dumneavoastră adult să aibă nevoie de o farfurie mai mare pentru mâncare și apă, un pat mai spațios, o ladă mai mare sau un transportor mai mare și jucării noi, care sunt atât mai mari, cât și mai rezistente pentru a rezista la jocuri mai dure, informează Hillspet.com.