Sari la conținut
Home » Aspecte importante care îmbunătățesc starea și condiția medicală a patrupedului. Constipația la câini: cauze, simptome și tratament

Aspecte importante care îmbunătățesc starea și condiția medicală a patrupedului. Constipația la câini: cauze, simptome și tratament

Constipația este una dintre cele mai frecvente probleme digestive în rândul animalelor și poate afecta câini de toate vârstele, stilurile de viață și rasele. În timp ce dificultatea de a avea mișcări intestinale normale ar putea fi comună la canini, aceasta nu ar trebui niciodată să fie ignorată. Dacă este lăsată netratată, constipația câinelui dumneavoastră poate duce la probleme de sănătate mai grave, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, vărsături și letargie.

Care sunt cauzele constipației la câini?

Constipația la câini poate rezulta din diverși factori. Unele dintre cele mai frecvente motive includ deshidratarea sau dezechilibrele electrolitice, lipsa de exerciții fizice, prea puține sau prea multe fibre alimentare în dieta sa sau schimbări bruște în alimentație. Foarte adesea, constipația este cauzată de obstrucția cauzată de un corp străin (cum ar fi bucăți de jucării, pietriș, pământ, iarbă, pietre, păr, țesături, plante etc.) sau de obstrucția datorată creșterii anormale a țesuturilor (de exemplu, malformație congenitală, polip sau tumoare).

constipația la câini; sursă foto: petkken.xom
constipația la câini; sursă foto: petkeen.com

În unele cazuri, constipația poate fi cauzată de alte probleme de sănătate, cum ar fi prostata mărită, tulburări de motilitate gastrointestinală, tulburări ale sistemului nervos central, probleme ortopedice care provoacă durere atunci când animalul de companie se poziționează pentru a defeca, leziuni și boli ale coloanei vertebrale, traumatisme la nivelul pelvisului, boli metabolice, cum ar fi probleme renale și hipotiroidism, boli ale colonului, boli hormonale, cum ar fi hiperparatiroidismul și hipotiroidismul, megacolon (colon mărit) sau stres, frică și probleme psihologice.

Unele medicamente pot induce constipația. Lista include diureticele, opiaceele, antihistaminicele, anumite medicamente împotriva cancerului și unele antiacide
Alte cauze comune pentru constipație la câini includ:
Saci anali abcesivi sau blocați; Stil de viață sedentar sau imobilitate; Părul mat care acoperă anusul, rezultat din obezitate sau din lipsa de toaletare
Autogrijirea excesivă, care poate cauza colectarea unor cantități mari de păr în scaun; Proceduri medicale (intervenții chirurgicale) și medicamentele administrate în timpul acestora

Uneori, constipația poate fi ușoară și poate dispărea de la sine, dar, în alte cazuri, poate fi mai gravă și poate indica o afecțiune medicală de bază. Rețineți, constipația poate apărea la orice canin, dar câinii seniori ar putea suferi mai des de scaune dificile sau rare.

Cum elimini constipația la un câine?

Când vine vorba de sănătatea cățelului tău, ar trebui să te consulți întotdeauna cu medicul veterinar. Cu toate acestea, dacă cățelul tău suferă de constipație ușoară, există remedii de casă care îi pot oferi ușurare și îl pot ajuta să înceapă din nou să elimine scaunul în mod normal:

Hidratarea este, de obicei, crucială atunci când vine vorba de ameliorarea constipației. Dacă amicul tău cu patru picioare consumă de obicei hrană uscată, încearcă să îi dai hrană conservată pentru o schimbare. De asemenea, puteți adăuga bulion de pui cu conținut scăzut de sodiu sau apă în hrana lor. Unii veterinari pot recomanda, de asemenea, lapte pentru constipația la câini, deoarece poate ajuta la înmuierea scaunului lor.

Activitatea fizică ar putea ajuta intestinele câinelui dumneavoastră să se activeze, de asemenea. Scoateți partenerul canin la plimbare sau oferiți-i un alt tip de exerciții fizice, în funcție de sănătatea și rezistența sa. Activitatea fizică regulată este, de asemenea, o modalitate excelentă de a preveni constipația la caninii mai în vârstă sau la cei predispuși la constipație.

Dieta câinelui bogată în fibre. Furnizarea unui nivel corect de fibre alimentare poate ajuta la normalizarea motilității intestinale și la ameliorarea constipației. Alimentele și plantele precum tărâțele de grâu, ghimbirul, uleiul de măsline, cartofii dulci, fasolea verde sau dovleacul conservat pot fi de ajutor. Dovleacul conservat este adesea recomandat pentru câinii constipați, deoarece conține niveluri ridicate atât de umiditate, cât și de fibre și, cel mai important, cățeilor le place gustul său, așa că îl vor mânca fără probleme. Cu toate acestea, hrănirea cu prea puține sau prea multe fibre poate agrava constipația, așa că nu uitați să consultați medicul veterinar pentru sfaturi dietetice. În plus, încercați să păstrați un program de hrănire regulat (2-3 mese pe zi).

Asigurați-vă că nu a avut diaree

Dacă animalul  de companie are dificultăți la eliminarea scaunelor, asigurați-vă că nu a avut diaree. Urgența de a continua să defeca este foarte frecventă după ce un câine are diaree. În acest caz, metodele casnice menționate mai sus pentru tratarea constipației nu vor face decât să înrăutățească lucrurile.
Nu încercați să administrați o clismă acasă decât dacă nu sunteți instruiți de către medicul veterinar. Dacă se face în mod necorespunzător, ar putea exista riscuri de rănire sau toxicitate.

Odată ce câinele reușește să elimine scaunul, prima mișcare intestinală ar putea conține scaun tare și uscat, urmat de scaune mai moi timp de 1-2 zile. În cazul în care animalul dumneavoastră de companie dezvoltă diaree sau orice alte probleme de sănătate, contactați imediat medicul veterinar.

Cum se poate trata constipația la câini?

Asigurați-vă că îi spuneți medicului veterinar când a fost ultima dată când animalul de companie a avut un scaun normal și furnizați și alte informații, cum ar fi consistența și culoarea scaunului, orice schimbări în dieta lor, durere sau încordare în timp ce încearcă să meargă, leziuni, tratamente medicamentoase sau elemente nealimentare pe care câinele le-ar fi putut ingera.

De asemenea, ar trebui să îl anunțați pe medicul veterinar dacă există și alte semne de disconfort sau suferință, în special letargie, aspect balonat sau vărsături.
Medicul veterinar vă va întreba despre istoricul de sănătate al câinelui dumneavoastră și va efectua un examen fizic, inclusiv examen rectal și/sau palpare abdominală. De asemenea, ar putea recomanda radiografii ale zonei abdominale pentru a determina cât de severă este constipația.

În funcție de rezultatele examenului și de vârsta animalului dumneavoastră de companie, medicul veterinar ar putea recomanda analize de sânge și de urină pentru a evalua numărul de celule sanguine, funcția organelor și echilibrul electrolitic, precum și o clismă cu bariu, o colonoscopie, o ecografie, o endoscopie (introducerea unui tub cu o mică cameră video în tractul digestiv al câinelui dumneavoastră) sau un examen neurologic.

Când se impune clisma

Dacă se confirmă constipația, medicul veterinar ar putea recomanda o clismă pentru a elimina scaunul blocat în colon și fluide subcutanate pentru a vă hidrata prietenul blănos. În funcție de ceea ce cauzează constipația ar putea recomanda, de asemenea, unul sau o combinație a următoarelor tratamente:

Adăugarea de fibre dietetice în dieta cățelului dumneavoastră cu alimente precum tărâțe de grâu sau produse precum Metamucil.
Un înmuiere a scaunului sau un alt agent laxativ; Medicamente pentru a crește forța contractilă a intestinului gros; După cum s-a menționat, constipația este cel mai adesea cauzată de consumul de alimente necunoscute sau de înghițirea unui obiect străin și nu este necesară o intervenție medicală suplimentară. Cu toate acestea, unele canine ar putea necesita un tratament pe tot parcursul vieții pentru a menține mișcările intestinale normale.

În majoritatea cazurilor, câinii constipați nu au nevoie să fie spitalizați. Tratamentele se fac de obicei în câteva ore, iar pacientul poate pleca acasă imediat după aceea. Cu toate acestea, dacă membrul dumneavoastră de familie cu patru picioare este grav deshidratat sau are o altă problemă medicală, ar putea avea nevoie de fluide intravenoase sau de alte tratamente care necesită internarea în spital.

Cazurile mai extreme ar putea necesita intervenții medicale, cum ar fi medicamente pentru a activa funcția normală a colonului sau îndepărtarea manuală a fecalelor impactate. Intervenția chirurgicală ar putea fi necesară în cazuri foarte rare, de obicei pentru megacolon – dilatarea extremă a colonului.

Cum să previi constipația la câini?

Iată câțiva pași pe care îi puteți face pentru a preveni constipația iubitului animal de companie. Hrăniți-i cu o dietă bogată în fibre alimentare. Consultă-ți medicul veterinar pentru a te asigura că câinele tău mănâncă suficiente fibre. Hidratarea este vitală pentru sănătatea digestivă a cățelului tău. Asigurați-vă că cățelul dvs. are acces la apă proaspătă în permanență, mai ales după exerciții fizice sau pe vreme caldă.

Asigurați-vă că tovarășul canin face suficientă mișcare. Vremea rece v-ar putea îndemna să scurtați plimbările zilnice, dar acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra digestiei câinelui dumneavoastră. Dacă animalul de companie este predispus la constipație canină, verificați-i scaunul în mod regulat, astfel încât să știți când se schimbă ceva. Informații culese de pe platforma petkeen.com dedicată posesorilor de animale de companie, furnizate de Dr. Ricky Walther.