Sari la conținut
Home » Aflați cum își exprimă câinele frica și cum îl puteți ajuta să devină calm și încrezător. Reactivitate vs. agresivitate

Aflați cum își exprimă câinele frica și cum îl puteți ajuta să devină calm și încrezător. Reactivitate vs. agresivitate

Agresivitate vs dominanță, cum să faci diferența între cele două comportamente

Câinele tău se comportă uneori ciudat sau pare că a  scăpat de sub control? Pare speriat sau vă sperie prin comportamentul său? Dacă da, este posibil să aveți un câine reactiv. Oamenii confundă adesea reactivitatea câinelui cu agresivitatea. Dar cele două nu sunt același lucru, deși pot fi legate între ele.

Ce este agresivitatea câinelui?

Comportamentul agresiv are ca scop crearea unei distanțe față de ceva; câinele încearcă, în esență, să alunge o amenințare. De fapt, majoritatea comportamentelor agresive provin din frică. De exemplu, un câine se poate teme că va pierde accesul la o resursă valoroasă, cum ar fi omul său preferat, o jucărie sau mâncare. De asemenea, se pot comporta agresiv atunci când se simt nesiguri (cum ar fi atunci când o persoană necunoscută intră în spațiul lor sau îi încolțește).

Comportamentul agresiv poate fi, de asemenea, asociat cu durerea, la fel ca la oameni. Câinii se comportă uneori în ceea ce pare a fi o manieră agresivă atunci când urmăresc prada, dar, din punct de vedere tehnic, aceasta nu este agresivitate. Acesta este un comportament de prădător, iar comportamentul de prădător nu înseamnă să alungi ceva; este chiar opusul.

Totuși, dacă puiul tău mârâie uneori, asta nu înseamnă că ai un câine periculos. Este unul dintre modurile prin care cățelul dumneavoastră comunică faptul că vrea ca ceva să se oprească sau să plece.

Atâta timp cât mârâitul este respectat, este posibil să nu se întâmple nimic mai rău. Cu toate acestea, pot apărea probleme cu câinii care mușcă sau atacă cu puțină provocare. Dacă un câine se comportă frecvent agresiv (și nu neapărat ca răspuns la un stimul ușor de înțeles), probabil că există o problemă mai profundă posibil chiar o problemă de sănătate.

Reactivitatea și axietatea câinelui

Pe de altă parte, reactivitatea câinelui nu indică neapărat o intenție agresivă. Câinii, ca și oamenii (și orice alt animal), reacționează tot timpul la lucrurile din mediul lor. Uneori, reacția este de a se angaja, cum ar fi atunci când cățelul vede o persoană pe care o recunoaște sau altceva de care este încântat.

De fapt, câinele ar putea fi atât de entuziasmat să se implice încât să înceapă să latre și să se năpustească din cauza frustrării de a nu putea ajunge la acea persoană sau acel lucru. În unele cazuri, câinele are o reacție defensivă pentru că ceva pare amenințător. Reactivitatea canină este cel mai adesea o reacție exagerată la ceva care declanșează anxietatea câinelui dumneavoastră.

Factori comuni care declanșează reactivitatea câinilor sunt:

Străinii care se apropie de casă (cum ar fi un lucrător poștal, un curier sau un grădinar); Alți câini sau persoane care trec prin apropiere
Pălării sau echipament medical; Vehicule zgomotoase, cum ar fi motociclete și semiremorci; Bariere, cum ar fi lăzi sau garduri care împiedică accesul liber la o zonă. În unele cazuri, câinele latră și se agită pentru că vrea cu adevărat să ajungă la ceva și este frustrat că nu poate.

În alte cazuri, se simte puțin inconfortabil și învață că un comportament precum lătratul și fandările face ca amenințarea să dispară. În cazul câinilor care se simt anxioși, comportamentul este și el întărit, deoarece câinele simte ușurare după ce acționează și amenințarea dispare. În mintea câinelui, este pur și simplu o relație cauză-efect. Cu alte cuvinte, entuziasmul și anxietatea unui câine reactiv îl pot determina să aibă un comportament agresiv. Dacă nu este abordată, agresivitatea se poate înrăutăți.

Cum să vă dați seama de factorii declanșatori ai câinelui

„Primul lucru pe care îl recomand pentru a opri comportamentul reactiv este ca părinții animalelor de companie să țină un jurnal și să noteze când câinele lor are un moment reactiv”, spune Hoover. Asigurați-vă că notați ziua săptămânii, ora, vremea și orice altceva care s-a întâmplat. Notarea tuturor detaliilor vă va ajuta să depistați ceea ce declanșează câinele dumneavoastră.

Unii câini intră în alertă maximă atunci când este ora de vârf și aud traficul. Alții pot deveni temători pe timp de noapte sau atunci când au probleme de vedere. Dacă aveți un câine mai în vârstă care începe să-și piardă vederea, de exemplu, cățelul dumneavoastră poate deveni neliniștit când aude zgomote, dar nu poate vedea ce se întâmplă.

Contracondiționarea și desensibilizarea

Contracondiționarea și desensibilizarea este un proces gradual. Vă expuneți încet câinele la declanșator și oferiți recompense de mare valoare în același timp. Un dresor de câini certificat sau un consultant certificat în comportament vă poate ajuta să elaborați un plan pentru a schimba comportamentul reactiv specific al câinelui dumneavoastră și să vă modeleze pașii. Acestea fiind spuse, iată un exemplu despre cum funcționează:

Dacă patrupedul dumneavoastră se năpustește asupra altor câini ori de câte ori vă plimbați, purtați o pungă de dulciuri cu dumneavoastră la toate plimbările. Când vedeți un alt câine venind în depărtare, supravegheați-vă animalul d companie și așteptați până când acesta îl observă pe celălalt.


De îndată ce îl observă pe celălalt câine, începeți să-i oferiți bucăți mici de brânză, carne sau o altă recompensă pe care o adoră.
Odată ce a trecut pe lângă el, încetați să îl mai hrăniți și continuați-vă plimbarea. În esență, îl învățați pe câinele dumneavoastră că tratațiile încep atunci când apare un alt câine și se opresc atunci când celălalt câine pleacă.

Acest lucru îl învață că ceilalți câini fac să apară dulciuri și că atunci când un alt câine este prin preajmă, merită să vă verifice. Cu răbdare și timp va învăța că ceilalți câini pleacă singuri, fără ca el să fie nevoit să reacționeze.

 Ce trebuie să faceți atunci când câinele dumneavoastră manifestă un comportament reactiv

Atunci când vedeți că începe să se agite sau vedeți ceva ce știți că este un declanșator, cel mai bine este să vă îndepărtați cățelul din situație. În acest fel, el se poate calma. Începeți prin a încerca să vă convingeți câinele să se îndepărteze folosind un ton vesel al vocii. Puteți, de asemenea, să puneți o recompensă lângă el și să vedeți dacă o va urma la distanță.

Dacă nimic din toate acestea nu funcționează, cel mai sigur mod de a vă muta câinele este să îi prindeți o lesă de zgardă (dacă nu este deja în lesă) și să îl duceți într-o altă zonă. Un câine supărat se poate năpusti asupra ta dacă tragi de zgarda lui sau îl iei în brațe, așa că folosirea unei lese te menține mai în siguranță.

„Cu toate acestea, atunci când un comportament bazat pe frică devine înrădăcinat într-un câine, este posibil să nu dispară niciodată în întregime. În acest caz, puteți diminua reactivitatea, dar trebuie să continuați să gestionați acest lucru pentru tot restul vieții lor.” Asta înseamnă să continuați să oferiți recompense pentru a ține sub control comportamentul reactiv al câinelui dumneavoastră și să reduceți expunerea câinelui dumneavoastră la factori declanșator, potrivit dailypaws.com.