Din cuprinsul articolului
O alimentație de calitate pentru pisica dumneavoastră este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face. Dar cum vă asigurați că alegeți cea mai bună și mai sănătoasă hrană pentru pisici?
Deși nu există un răspuns „unic pentru toți” cu privire la ceea ce ar trebui să hrăniți pisica dumneavoastră, cunoașterea noțiunilor de bază privind nevoile alimentare ale pisicii vă poate ajuta să vă orientați printre opțiuni. Cel mai bun mod de a începe este să priviți ora mesei prin ochii pisicii dumneavoastră.
Ce mănâncă pisicile?
O pisică de casă medie de 3,5 kg are nevoie de aproximativ 250 de calorii pe zi, ceea ce ar înseamnă aproximativ 7-8 șoareci pe zi. Atunci când pisicile vânează prada, ele consumă de obicei cea mai mare parte sau întregul animal. Este obișnuit ca o pisică să mănânce mai întâi organele bogate în nutrienți – cum ar fi ficatul -, urmate de mușchi, oase și piele.
Pentru a crea o sănătate nutrițională pe tot parcursul vieții pentru pisici, trebuie să le oferim proteine și grăsimi adecvate și un minim de carbohidrați. Pisicile au nevoie de aminoacizi, acizi grași, vitamine și minerale. Vreți să le oferiți suficiente din acești nutrienți fără a exagera. O cantitate prea mare de anumite vitamine și minerale poate fi toxică.
De ce au nevoie pisicile de proteine animale
Proteinele sunt compuse din blocuri de construcție numite aminoacizi. Există două tipuri de aminoacizi – neesențiali și esențiali. Aminoacizii neesențiali pot fi produși în corpul pisicii. Aminoacizii esențiali nu pot fi produși în corpul unei pisici și trebuie să fie consumați prin intermediul dietei lor.
În mod unic pentru pisici, taurina este un aminoacid esențial critic care este conținut în proteine. Pisicile trebuie să consume o cantitate adecvată de taurină în dieta lor. Dacă dieta unei pisici este în mod constant deficitară în taurină, în doar cinci luni, pisica poate dezvolta o boală a retinei și/sau o boală cardiacă numită cardiomiopatie dilatativă.
De câte proteine au nevoie pisicile?
Cantitatea minimă de proteine de care au nevoie pisicile se schimbă în funcție de fiecare etapă de viață. Pisicuțele în creștere au nevoie de un minim recomandat de 240 de grame de proteine/kilogram pe zi, în timp ce o pisică adultă are nevoie de minimum 140 de grame de proteine/kilogram.
Pisicuțele și pisicile își pot obține proteinele animale de care au nevoie dintr-o varietate de surse diferite, inclusiv din carne și subproduse din carne. Ați putea crede că subprodusele sunt rele, dar nu este neapărat adevărat.
Pe unele pungi, poate fi ilustrat un piept de pui frumos dezosat, sugerând că pieptul de pui dezosat este carnea pe care vă puteți aștepta ca pisica dumneavoastră să o consume. Consumul de țesuturi animale, altele decât carnea dezosată, este un factor de respingere pentru mulți oameni. Dar, când privești „carnea” din perspectiva pisicii tale, este firesc să consume întreaga carcasă a prăzii lor. Aceste surse alternative de proteine fac parte din dieta lor normală.
Conținutul de umiditate este important pentru hidratarea pisicii
Pisicile au nevoie de o hidratare adecvată pentru a-și menține sănătatea generală. Unul dintre cele mai importante sisteme corporale feline afectate de hidratare este sistemul urinar, iar fără a consuma suficientă apă, urina pisicii devine mai concentrată.
Urina concentrată are mai multe șanse să formeze cristale și pietre care pot irita peretele vezicii urinare, pot crește probabilitatea unei infecții cronice și, cel mai important, pot bloca fluxul de urină din vezica urinară și pot împiedica pisica să urineze. Dacă nu este tratată, aceasta poate fi o afecțiune care pune viața în pericol.
Alimentele conservate imită cel mai bine conținutul de umiditate găsit în prada naturală a pisicii. Pisicile care mănâncă hrană pentru pisici la conservă au nevoie de mai puțină umiditate din alte surse.
Evident, hrana uscată pentru pisici are un conținut foarte scăzut de umiditate. Pisicile care mănâncă hrană uscată au nevoie de mult mai multă umiditate din alte surse. Cu toate acestea, toate pisicile au nevoie de acces la cantități ample de apă curată și proaspătă în fiecare zi. Unele pisici preferă apa curgătoare în locul apei plate.
Conținutul de grăsimi joacă un rol important
Grăsimea este alcătuită din blocuri de construcție numite acizi grași esențiali. La fel ca aminoacizii esențiali ai proteinelor, acizii grași esențiali trebuie consumați în dietă.
Acizii grași esențiali pentru pisici includ acizii grași omega-6, acidul linoleic și acidul arahidonic. Acidul linoleic se găsește în grăsimea de pasăre, de vită și de porc, precum și în uleiul de porumb, de soia și de șofrănel. Acidul arahidonic se găsește în grăsimea animală și în uleiul de pește.
Există o gamă largă de conținut de grăsimi în dieta unei pisici, în funcție de stadiul de viață și de nevoile medicale ale acesteia. Studiile arată că doar 9% și până la 50% sau mai mult din energia din hrana pentru pisici poate proveni în mod sigur din grăsimi (raportat la substanța uscată).
Necesarul de carbohidrați depinde de fiecare pisică în parte
Carbohidrații sunt o sursă de mare controversă pentru iubitorii de pisici. Dieta carnivorelor obligate este foarte săracă în carbohidrați, doar 1-2% din caloriile din pradă provenind din carbohidrați, pe bază de substanță uscată. Dintre hrana uscată și cea umedă, cea umedă se apropie cel mai mult de acest lucru.
Hrana uscată care conține 40% sau mai mulți carbohidrați alimentari este, în general, bine tolerată de pisica sănătoasă medie. Există îngrijorarea că conținutul de carbohidrați din hrana uscată pentru pisici ar putea provoca diabet. S-au făcut și se fac în continuare numeroase cercetări pentru a evalua acest risc. Dar cercetările publicate în prezent nu susțin o corelație directă între consumul crescut de carbohidrați și diabetul la pisici.
Cum alegeți cea mai sănătoasă hrană pentru pisica dumneavoastră?
Medicul veterinar este cea mai bună resursă pentru a discuta despre nevoile nutriționale ale pisicii dumneavoastră. Puteți chiar să aduceți o listă de potențiale opțiuni de hrană pentru pisici la următoarea întâlnire pentru a discuta care ar fi cea mai potrivită.
Pentru a vă ajuta să începeți o listă de opțiuni pe care să le discutați, iată câteva sfaturi de bune practici pentru a găsi o hrană sănătoasă pentru pisici.
Alegeți etapa de viață potrivită pentru pisica dumneavoastră: Pe măsură ce o pisică crește de la pisoi la adult și apoi, în cele din urmă, la senior, cerințele nutriționale ale acesteia evoluează continuu.
Caloriile, proteinele, grăsimile și alte substanțe nutritive vor trebui ajustate pentru a satisface nevoile pisicii dumneavoastră în funcție de stadiul de viață. De aceea, ar trebui să alegeți întotdeauna o hrană pentru pisici care este făcută pentru etapa de viață specifică a pisicii. Discutați cu medicul veterinar despre hrana pentru pisici pentru toate etapele de viață pe care o aveți în vedere.
Consultați-vă medicul veterinar
Cea mai bună dietă pe care o puteți oferi pisicii dumneavoastră poate fi diferită de ceea ce are nevoie pisica altcuiva, chiar dacă au aceeași vârstă. Cel mai bun mod de a găsi cea mai sănătoasă hrană este să discutați opțiunile cu medicul veterinar. Sunt instruiți în nutriția animalelor și cunosc cel mai bine starea de sănătate a pisicii dumneavoastră.
Medicii veterinari nu primesc comisioane de pe urma recomandării de hrană sănătoasă. Obligația profesională și morală a medicului veterinar este de a oferi cea mai sănătoasă recomandare de hrană pentru pisica dumneavoastră, pe baza datelor științifice disponibile, potrvit petmd.com.