Sari la conținut
Home » Descoperire inedită în lumea animalelor. Cercetătorii au identificat cel mai greu mamifer marin

Descoperire inedită în lumea animalelor. Cercetătorii au identificat cel mai greu mamifer marin

sursă foto: earth.com

O descoperire recentă pune la îndoială ceea ce știm despre cele mai mari animale care au locuit vreodată pe planeta noastră. Balena dispărută cunoscută sub numele de Perucetus colossus, sau „balena colosală din Peru”, se luptă pentru titlul de cel mai greu animal care a existat vreodată. Această creatură marină enormă îi face o concurență acerbă balenei albastre de astăzi, deținătoarea actuală a titlului.

Dezgropate din deșertul Ica din Peru, o regiune care a fost cândva subacvatică și care acum este celebrată pentru fosilele sale marine, rămășițele scheletice masive ale acestei creaturi gigantice spun povestea unui animal de proporții incredibile. Fiecare dintre vertebrele sale cântărește peste 100 de kilograme, iar coastele se întind până la aproape 1,4 metri lungime.

Fosilele gigantice ale colosului Perucetus

Fosilele uriașe ale colosului Perucetus, a căror vechime este estimată la aproximativ 39 de milioane de ani, au fost descoperite pentru prima dată în urmă cu mai bine de un deceniu de Mario Urbina de la Muzeul de Istorie Naturală al Universității San Marcos din Lima.

Alberto Collareta, paleontolog la Universitatea italiană din Pisa și unul dintre autorii studiului, a considerat descoperirea izbitoare. El declară că fosilele „nu seamănă cu nimic din ce am văzut vreodată”. După ani de săpături atente, echipa de cercetători a aplicat tehnologia modernă pentru a studia mai departe oasele colosului Perucetus. Au folosit scanere 3D pentru a analiza suprafața și chiar au forat în ele pentru a trage cu ochiul în interior.

Pe baza scheletului masiv, dar incomplet, experții au estimat dimensiunea și greutatea balenei comparând-o cu mamiferele marine moderne, a explicat autorul studiului, Eli Amson, paleontolog la Muzeul de Stat de Istorie Naturală din Stuttgart, Germania.

Calculele echipei au indicat că balena masivă cântărea undeva între 94 și 375 de tone (85 și 340 de tone metrice), cu un corp care se întindea pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Acest lucru o plasează într-un interval similar cu cel al celor mai mari balene albastre, care cântăresc în jur de 200 de tone (180 de tone metrice) și pot crește până la peste 30 de metri în lungime.

Caracteristici remarcabile

Cu toate acestea, noua descoperire nu rivalizează pur și simplu cu balena albastră din punct de vedere al mărimii. Collareta a explicat că este „posibil să fie „cel mai greu animal din toate timpurile”, dar a precizat că „cel mai probabil nu a fost cel mai lung animal din toate timpurile”. O caracteristică remarcabilă a lui Perucetus colossus este densitatea oaselor sale, care sunt mult mai grele decât cele ale balenei albastre.

Această caracteristică particulară l-a condus pe Amson la observația că acest lucru ar putea sugera că balena a locuit în ape de coastă, puțin adânci, la fel ca alți locuitori de coastă, cum ar fi lamantinii, care au oase grele pentru a-i ajuta să rămână aproape de fundul mării.

Întrebări fără răspuns

Absența craniului lasă întrebări fără răspuns cu privire la regimul alimentar al balenei și la modul în care aceasta a reușit să susțină un corp atât de uriaș. Deși unii cred că Perucetus colossus s-ar fi hrănit pe fundul mării sau ar fi consumat cantități mari de kril și creaturi marine minuscule, Thewissen nu era atât de sigur.

Cercetătorul spune: „Nu aș fi surprins dacă această creatură s-a hrănit de fapt într-un mod total diferit, pe care nu ni l-am fi imaginat niciodată”.

Descoperirea lui Perucetus colossus deschide un nou capitol în înțelegerea vieții marine preistorice. Ea oferă oamenilor de știință și pasionaților deopotrivă o privire într-o lume antică în care uriașii cutreierau mările, punând la încercare cunoștințele noastre despre limitele naturii. Cercetarea este publicată în revista Nature, potrivit earth.com.

Cele mai grele mamifere marine din prezent

Balenele albastre fac parte din familia balenelor, care include și balenele cu cocoașă. Balenele albastre pot atinge lungimi de până la 30 de metri (100 de picioare) și pot cântări până la 200 de tone (180 de tone metrice). Numai inima lor poate cântări cât un automobil.

Aceste mamifere marine magnifice prezintă o culoare distinctă albastru-cenușiu, cu partea inferioară mai deschisă a abdomenului. Se hrănesc în principal cu mici animale asemănătoare creveților, numite krill. În timpul sezonului de hrănire, o singură balenă albastră adultă poate consuma până la 36.000 de kilograme de krill într-o zi.

Balenele albastre sunt de obicei solitare sau trăiesc în grupuri mici. De asemenea, ele sunt capabile să producă cel mai puternic sunet dintre toate animalele.

Sub apă, alte balene le pot auzi vocea pe distanțe de sute de kilometri. În ciuda dimensiunilor lor uriașe, balenele albastre sunt greu de detectat și de numărat, deoarece trăiesc și se hrănesc în largul oceanului, adesea departe de țărm.