Sari la conținut
Home » Studiul care te va face să-ți dorești un animal de companie. Uite ce au descoperit cercetătorii

Studiul care te va face să-ți dorești un animal de companie. Uite ce au descoperit cercetătorii

Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și mentale sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii pentru sănătate pe care le aduce deținerea unui animal de companie.

Dar, potrivit unor noi cercetări, nici măcar nu trebuie să dețineți un câine pentru a experimenta beneficiile pentru sănătate, mângâierea câinilor a altor persoane timp de 5 până la 20 de minute poate crește fericirea și reduce stresul.

„Cred că se poate spune cu siguranță că animalele sunt benefice pentru sănătatea noastră mentală și fizică”, spune Nancy Gee, profesor de psihiatrie și director al Centrului pentru Interacțiunea Om-Animal de la Virginia Commonwealth University, a declarat pentru NPR.

Relația dintre câini și oameni diminuează numărul hormonilor de stres

Cercetările privind interacțiunile om-animal sunt încă la început. Dar există unele dovezi că până și schimburile scurte dintre oameni și câini pot reduce hormonii de stres. Gee explică faptul că cercetările arată că oamenii experimentează o scădere a nivelului de cortizol după ce au petrecut doar între 5 și 20 de minute interacționând cu un câine, chiar dacă acesta nu este animalul lor de companie.

„De asemenea, observăm o creștere a oxitocinei, acel tip de hormon de legătură care ne face să ne simțim bine”, spune Gee. Interesant este că nu doar oamenii beneficiază de aceste interacțiuni scurte și prietenoase. „Ceea ce îmi place la această cercetare este că este o stradă cu două sensuri. Vedem același lucru la câini, astfel încât și oxitocina câinilor crește atunci când interacționează cu un om”.

Mulțumită finanțării din partea sectorului public și privat, cercetarea privind interacțiunile dintre oameni și animale a luat amploare în ultimii ani. O serie de studii axate pe relația dintre oameni și animale sunt finanțate de National Institutes of Health și de Waltham PetCare Science Institute.

Un animal de companie nu este un panaceu

Câinii de terapie folosiți în cercetările lui Gee sunt evaluați pentru prietenie, bună purtare și dorința de a se supune. Dar nu toată lumea este o persoană care iubește câinii, fie din cauza preferințelor personale, a alergiilor sau a altor factori. ” Un animal de companie nu este un panaceu. Nu vor fi neapărat grozave pentru fiecare persoană în parte. Dar pentru persoanele care înțeleg cu adevărat, care se conectează cu adevărat cu animalele, ele pot face o mare diferență”, spune Gee.

Există, de asemenea, dovezi că interacțiunile scurte cu un câine ne pot ajuta să gândim mai bine. Gee a colaborat la un studiu controlat randomizat care a implicat elevi din Marea Britanie. Cercetătorii au descoperit că acei copii care au avut scurte interacțiuni cu câinii în clasă, de două ori pe săptămână, au experimentat mai puțin stres și au îmbunătățit funcționarea executivă.

Un proces cognitiv care le permite copiilor și adulților să planifice și să rămână concentrați pe o sarcină mai mult timp. Iar aceste efecte pozitive au continuat timp de câteva luni. „De fapt, am văzut aceste efecte o lună mai târziu. Și există unele dovezi că acestea ar putea exista șase luni mai târziu”, spune Gee.

Ce este special la câini

Dar ce este atât de special la câini, încât interacțiunea cu ei reduce stresul și ne ajută să ne concentrăm? Megan Mueller, profesor asociat la Școala de Medicină Veterinară Cummings din cadrul Universității Tufts, crede că câinii ne încurajează să trăim momentul.

„Animalele, și câinii, în special, trăiesc în prezent. Își trăiesc mediul înconjurător cu uimire și admirație tot timpul și nu aduc în discuție ce li s-a întâmplat mai devreme în cursul zilei sau la ce se gândesc în viitor. Ei sunt acolo, chiar acum”, spune Mueller, potrivit petguide.com.