Din cuprinsul articolului
Macacii dau mari bătăi de cap autorităților din India care se ocupă summitul G 20 de săptămâna viitoare. Oficialii indieni au ridicat tot soiul de obstacole pentru a descuraja primatele să ”atenteze” la expozițiile florale sau la siguranța liderilor mondiali.
Pentru ca summitul G 20 să se desfășoare în condiții normale, municipalitatea din New Delhi a angajat peste 30 de „oameni-maimuță”. Aceștia au dificila misiune de a imita sunetele produse de maimuțele langur, prădătorul natural al maimuței macac rhesus. Pe lângă alte rele, mamiferele gălăgioase își fac nevoile în zonele tranzitate de convoaiele oficiale.
Macacii, un real pericol pentru Summitul G 20
„Nu putem scoate maimuțele din habitatul lor natural, așa că am desfășurat o echipă de 30-40 de bărbați care sunt instruiți să sperie maimuțele. Vom desfășura câte un bărbat la fiecare dintre hotelurile în care sunt cazate delegații, precum și în locurile în care au fost raportate apariții de maimuțe”, a afirmat Satish Upadhyay, vicepreședintele Consiliului Municipal din New Delhi.
Cu toate că sunt venerate în cultura hindusă, majoritară de altfel în India, maimuțele sunt o reală amenințare nu doar pentru turiști ci și pentru localnici. Macacii distrug birourile, grădinile și acoperișurile caselor. Ba mai mult au fost raportate și atacuri ale maimuțelor.
În zona metropolitană Delhi unde își au reședința aproximativ 30 de milioane de oameni, a fost demarată o acțiune de înfrumusețare ca urmare a faptului că India și-a asumat președinția G 20. În acest sens, aproape tot centrul capitalei a fost închis pentru summitul care va avea loc în 9-10 septembrie.
Summitul liderilor mondiali, amenințat de niște maimuțe
Cum probabilitatea ca trupele de maimuțe să-și facă apariția în fața coloanelor de mașini care-i transportă liderii summitului G20 este mare, autoritățile au apelat la departamentul forestier pentru a plămădi un plan de atac.
Prin urmare, anagajații repsectivi au decupat în mărime naturală imagini cu langur în speranța că macacii se vor speria. Totodată, sperietorile în mărime naturală vor fi amplasate în diverse locuri din oraș.
De-a lungul timpului, străzile din Delhi au fost patrulate de bărbați cu languri dresați pentru a speria macacii. Însă această pratică a luat sfârșit. O instanță a decis că această modalitate este de fapt un tratament crud aplicat maimuțelor. În arsenalul trupelor ”anti-maimuță” se găsesc praștii și bastoane.
Însă, macacii nu cad cu ușurință în capcana autorităților, de exemplu, primatele au sfâșiat un langur de plastic de încdată ce și-au dat seama ca acesta nu era de fapt un exemplar adevărat. Pe de altă parte localnicii au pus la îndoială eficiența acestei metode, potrivit france24.com.