Din cuprinsul articolului
Unii oameni se întreabă de ce pisicile aterizează mereu în picioare. S-ar putea să vedeți videoclipuri cu pisici care cad sau care fac tumbe atunci când sar de pe o distanță mare.
O pisică sănătoasă care cade de la înălțime va cădea întotdeauna în picioare. Această abilitate se datorează unui lucru numit reflexul de redresare al pisicii.
Este o abilitate naturală pe care o au pisicile pentru a le ajuta să evite rănirea atunci când cad.
Sunt pisicile indestructibile?
Există un mit comun despre pisici conform căruia acestea au nouă vieți, sau șapte în anumite culturi. Originea sa provine din faptul că pisicile supraviețuiesc tuturor situaților.
Poate fi vorba de o bătaie cu o altă pisică, de a fi răsturnată în timp ce merge pe jos sau chiar de a cădea de la o înălțime mare. Deoarece pisicile aterizează întotdeauna în picioare, unii oameni cred că sunt indestructibile.
Faptul că pisicile aterizează în picioare nu înseamnă că sunt nemuritoare. Gravitația va face în continuare ca pisica noastră să se lovească de pământ cu forță dacă este suficient de înaltă.
Acestea își pot rupe oasele, pot fi incapabile să meargă sau pot primi traume care le pot pune viața în pericol.
Este adevărat că pisicile pot supraviețui căderilor de la înălțimi mari fără a suferi daune. Însă, dacă este suficient de înaltă, pisica va ajunge să se rănească.
O parte a problemei este că pisicile sunt înclinate în mod natural să urce la înălțime. În sălbăticie, ele își petrec adesea timpul în copaci atât pentru a se proteja de prădători, cât și pentru a căuta prada.
Pisicile domestice manifestă acest comportament urcându-se pe rafturi sau agățându-se pe spătarul canapelei.
O astfel de predilecție pentru înălțimi poate duce la ceva cunoscut sub numele de sindromul de înălțime. Acesta este un termen folosit pentru rănile pe care pisicile le-au primit prin cădere de la înălțime.
Pisicile care cad dintr-un copac pot adesea să zgârie scoarța pentru a rămâne agățate, dar acest lucru este dificil pe edificiile clădirilor sau pe alte structuri construite de om. Din acest motiv, trebuie să fim foarte atenți dacă locuim în clădiri de apartamente cu mai multe etaje.
De ce pisicile aterizează în picioare?
Reflexul de redresare al pisicilor este un lucru care i-a fascinat pe zoologi, biologi și chiar pe oamenii de știință. Acest lucru se datorează faptului că abilitatea de a ateriza întotdeauna în picioare le oferă pisicilor un avantaj.
Din păcate, motivul pentru care pisicile cad în picioare înseamnă că nu este ceva ce putem reproduce în mod natural.
Doi factori fundamentali permit pisicilor să se îndrepte atunci când cad: auzul și flexibilitatea. Ca și în cazul altor animale, urechea internă a pisicii face parte din sistemul vestibular al acesteia.
Acesta este un sistem senzorial care afectează echilibrul și conștientizarea spațiului. În cadrul acestui sistem există un fluid care se mișcă într-o parte a canalului auditiv, indicând dacă pisica și-a pierdut centrul de greutate.
Acest lucru inițiază reflexul, dar poate fi ajutat și de vederea pisicii.
Flexibilitatea felină este, de asemenea, o componentă fundamentală. Atunci când o pisică cade, primul lucru pe care încearcă să îl facă este să își îndrepte capul și gâtul.
Explicația aterizărilor
Legile mișcării lui Newton ne ajută să înțelegem, deoarece arată că un corp care se rotește pe axa sa generează rezistență și își modifică viteza.
Acest principiu ne ajută să explicăm de ce o pisică este capabilă să facă o întoarcere de 180º și să-și îndrepte coloana vertebrală. În timp ce face acest lucru, își retrage picioarele din față și își extinde picioarele din spate. Manevra permite să își rotească jumătatea din față a corpului.
Ele se îndoaie în mijlocul coloanei vertebrale datorită flexibilității lor mari. Apoi își pot întinde picioarele din față și retrage cele din spate pentru a le permite să rotească jumătatea din spate a corpului, potrivit animalwised.
Odată ce pisica este redresată și atinge viteza maximă, își va muta membrele într-o poziție uniformă. Când pisica aterizează, își va strânge picioarele și își va arcui coloana vertebrală pentru impact.
Reflexul care este generat în ureche are nevoie de o miime de secundă pentru a se activa, dar pisica are nevoie de alte secunde vitale pentru a putea face toate virajele necesare care îi permit să aterizeze în picioare. Dacă distanța de cădere este prea mică, nu vor reuși. Dacă este mai înaltă, este posibil să reușească și să ajungă la sol nevătămate, dar pot provoca multe pagube dacă cad de la o înălțime suficientă.