Din cuprinsul articolului
Curiozități despre pisicuțe. Masculii și femelele au multe caracteristici comune. Însă, pisicile femele au unele trăsături de temperament unice și diferențe fizice.
Dacă sunteți un iubitor de pisici care are atât pisici masculi, cât și femele, este posibil să le fi comparat și să fi observat unele diferențe în personalitatea, comportamentul, aspectul fizic și multe altele ale pisicii dumneavoastră female.
1. Pisicile femele trăiesc mai mult decât pisicile masculine
Un studiu a constatat că durata medie de viață a pisicilor femele este de 15 ani, cu doi ani mai mult decât a pisicilor masculine.
Această speranță de viață mai lungă s-ar putea datora faptului că pisicile femele sunt mai puțin înclinate să aibă dorința de a rătăci în căutare de potențiali parteneri.
Rătăcirea în aer liber pune pisicile în situații mai periculoase, unde pot fi lovite de mașini sau atacate de câini sau de animale sălbatice. Pisicile care petrec mult timp afară sunt, de asemenea, mai expuse la boli mortale.
Pisicile de companie femele care au fost sterilizate au avut o longevitate și mai mare, trăind în medie cu 0,6 ani în plus față de pisicile femele ne-sterilizate.
2. Pisicile femele sunt mai predispuse să aibă laba dreaptă
La fel cum oamenii sunt dreptaci sau stângaci, pisicile pot arăta preferința pentru labe și pot fi drepte sau stângi. Deși aproape toți oamenii (99%) au o preferință puternică pentru a fi dreptaci sau stângaci, mai puține pisici au o preferință pentru labele dominante.
Aproximativ 75% dintre pisici folosesc o labă mai mult decât cealaltă, potrivit unui studiu.
Puțin peste jumătate dintre pisicile femele (52%) preferă să folosească laba dreaptă. În mod similar, 52,3% dintre pisicile masculine preferă să își folosească laba stângă.
3. Pisicile femele Orange Tabby sunt rare
Dacă vedeți o pisică portocalie sau roșcată, este puțin probabil ca aceasta să fie femelă. Acest lucru se datorează faptului că genele responsabile pentru culoarea blănii sunt legate de sex.
Gena responsabilă pentru pisicile portocalii este purtată de cromozomul X. Femelele au întotdeauna doi cromozomi X (XX); masculii au întotdeauna un X și un Y (XY). Pentru a fi portocalie, o pisică femelă trebuie să aibă genele pentru portocaliu în ambii cromozomi X, potrivit cats.
Gena neagră este mai frecventă la pisici decât gena portocalie. Așadar, este rar ca femelele să moștenească cele două gene portocalii de care au nevoie pentru a fi portocalii. Aproximativ 80% din toate pisicile tabby portocalii sunt masculi, deoarece au nevoie de o singură genă X portocalie pentru a fi portocalii.