Din cuprinsul articolului
„Tigrul cu dinți-sabie”, adică Thylacosmilus atrox avea ochi awsemănători unei vaci, dar niște canini foarte lungi care urcau până în craniu. Și era totuși un vânător excepțional.
Thylacosmilus avea ochii la fel de mari ca ai unei vaci și dinți surprinzător de lungi care îl puteau încurca. Și, totuși, potrivit unui nou studiu, străvechiul tigru era un carnivor eficient.
Tigrul cu dinți-sabie vedea mai bine pe lateral
Oamenii de știință din Argentina și Statele Unite au examinat tomografiile computerizate ale craniilor a trei dintre acești mari prădători. Exemplare care ar fi cântărit aproximativ 100 de kilograme și care au dispărut în urmă cu 3 milioane de ani.
„Ceea ce ne așteptăm pentru orice carnivor este că au de obicei orbite foarte convergente. Ceea ce înseamnă că vederea lor este orientată spre față, ceea ce le oferă o bună percepție a adâncimii”, a declarat Charlène Gaillard, autorul principal al studiului. „Atunci când ești un prădător, vrei să fii capabil să îți localizezi prada cât mai precis posibil”, a declarat Gaillard.
Această acuratețe apare atunci când câmpurile de viziune din stânga și din dreapta se suprapun. Ele trimit informații către creier, permițând „creierului să interpreteze adâncimea și distanțele”. Asta duce la vederea 3D.
Dar amplasarea ochilor marsupialului cu dinți-sabie este mai mult în concordanță cu erbivorele precum vacile și caii. Animale care văd lumea în 2D. Asta i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă acest hipercarnivor ar fi putut vedea în 3D.
Ataca în 3D
Cercetătorii au descoperit că fiara a reușit să compenseze plasarea ciudată a ochilor prin orientarea orbitelor pe vertical. Ceea ce a ajutat-o să obțină o suprapunere a câmpului vizual similară cu cea a unei pisici.
„Acest lucru a fost suficient pentru a-l ajuta să devină un prădător de succes”, a declarat Gaillard, potrivit livescience.
Așadar, ce l-a determinat pe T. atrox să evolueze astfel? Cercetătorii au spus că totul se datorează dinților săi care au fost „în continuă creștere” pe tot parcursul vieții sale. Această „deplasare” a avut ca rezultat ochii unici ai animalului, amplasați aproape lateral.