Din cuprinsul articolului
6 lucruri pe care nu le știai. Cine nu iubește gărgărițele? Cunoscute și sub numele de buburuze sau măriuțe, aceste mici gânganii roșii nu este sunt “simpatice“, ci și utile. Și asta pentru că sunt prădători benefici, ronțăind cu bucurie dăunătorii din grădină, cum ar fi afidele.
Iată câteva informații mai puțin cunoscute despre gărgărițe:
-
Nu toate gărgărițele sunt negre și roșii
Gărgărițele (numite Coccinellidae) sunt cel mai adesea roșii sau galbene cu puncte negre. La unele specii de gărgărițe însă se găsesc aproape toate culorile curcubeului. Adesea în combinații contrastante. Cele mai frecvente sunt roșu și negru sau galben și negru.
Dar unele sunt mai exotice, ca albastru închis și portocaliu. Unele specii de gărgărițe sunt pătate, altele au dungi, Iar altele prezintă un model în carouri. Există 5.000 de specii diferite de gărgărițe, dintre care 450 trăiesc în America de Nord.2
Modelele de culoare sunt legate de spațiile în care trăiesc. Cele care trăiesc cam oriunde au modele destul de simple, formate din două culori izbitor de diferite. Pe care le poartă pe tot parcursul anului.
Altele care trăiesc în habitate specifice au o coloristică mai complexă. Iar unele își pot schimba culoarea pe tot parcursul anului. Gărgărițele “specializate“ folosesc o colorație de camuflaj pentru a se potrivi cu vegetația atunci când sunt în hibernare. Și își dezvoltă culori strălucitoare caracteristice pentru a avertiza prădătorii în timpul sezonului de împerechere.
-
6 lucruri pe care nu le știai: Numele de „Ladybug” se referă la Fecioara Maria
Potrivit legendei, culturile agricole europene din Evul Mediu erau afectate de dăunători. Se spune că fermierii au început să se roage la Fecioara Maria și, în curând, au început să vadă gărgărițe apărând pe câmpurile lor. Iar culturile au fost salvate în mod miraculos de dăunători.
Fermierii au numit gângănia roșie cu negru „gâdacul Doamnei noastre”. În Germania, aceste insecte poartă numele de Marienkafer, ceea ce înseamnă „gândaci Maria”. Se crede că gărgărița cu șapte pete este prima care a fost numită după Fecioara Maria – se spune că culoarea roșie reprezintă mantia ei, iar petele negre cele șapte dureri.
-
Au un sistem de apărare ingenios
Dacă sperii o gărgăriță adultă, o hemolimfă urât mirositoare se va scurge din articulațiile picioarelor sale. Care va lăsa pete galbene pe suprafața de dedesubt.
Potențialii prădători pot fi descurajați de amestecul urât mirositor de alcaloizi.
La fel ca multe alte insecte, gărgărițele folosesc colorația aposematică pentru a semnala toxicitatea lor potențialilor prădători. Păsările insectivore și alte animale învață să evite mesele de culoare roșie și neagră.
-
6 lucruri pe care nu le știai: Trăiesc aproximativ un an
Ciclul de viață al gărgărițelor începe atunci când un lot de ouă de culoare galben-deschis sunt depuse pe ramuri în apropierea surselor de hrană. Ele eclozează ca larve în patru până la 10 zile. Apoi petrec aproximativ trei săptămâni hrănindu-se. Cei care sosesc mai devreme pot mânca o parte din ouăle care nu au eclozat încă. Odată ce sunt bine hrănite, vor începe să construiască o pupă, iar după șapte până la 10 zile ies la suprafață ca adulți. De obicei, insectele trăiesc aproximativ un an.
-
Larvele seamănă cu mici aligatori
Dacă nu ești familiarizat cu larvele de gărgăriță, probabil că nu ai ghici niciodată că aceste creaturi ciudate sunt tinere gărgărițe. Asemeni aligatorilor în miniatură, ele au abdomenul lung și ascuțit. Corpul este spinos și picioarele le ies din lateral.
Larvele se hrănesc și cresc timp de aproximativ o lună, iar în această etapă consumă adesea sute de afide.
-
6 lucruri pe care nu le știai: Gărgărițele mănâncă un număr imens de insecte
Aproape toate gărgărițele se hrănesc cu insecte cu corp moale și sunt prădători benefici ai dăunătorilor de plante. Grădinarii prețuiesc gărgărițele, știind că acestea vor ronțăi cei mai prolifici dăunători ai plantelor.
Buburuzele adoră să mănânce muște albe, acarieni și afide. Ca larve, ele mănâncă dăunători cu sutele. O gărgăriță adultă înfometată poate devora 50 de afide pe zi. Oamenii de știință estimează că insecta consumă până la 5.000 de afide de-a lungul vieții sale, conform thoughtco.com.