Din cuprinsul articolului
Câinii văd în întuneric? Câinii sunt dotați cu o vedere remarcabilă în lumină slabă, ceea ce îi face capabili să perceapă lumea din jurul lor în condiții de lumină scăzută mult mai eficient decât oamenii.
Chiar dacă nu pot vedea în întunericul total, câinii au capacitatea de a se descurca destul de bine în condiții de întuneric relativ, unde există cel puțin cantități mici de lumină disponibile. Această abilitate se datorează unor caracteristici anatomice specifice ale ochilor câinelui.
Câinii văd în întuneric?
Spre deosebire de ochiul uman, care are o vedere limitată în condiții de lumină slabă, ochiul câinelui este adaptat pentru a capta și prelucra mai bine informațiile vizuale în astfel de condiții.
Un aspect important este deschiderea mai mare a pupilei câinelui, care permite mai multă lumină să intre în ochi.
Acest lucru înseamnă că câinii pot utiliza chiar și cele mai mici surse de lumină. Precum o lampă de veghe sau lumina lunii și a stelelor, pentru a-și orienta viziunea în întuneric.
Structura ochiului câinelui, inclusiv cristalinul. Care se află mai aproape de retină decât în ochiul uman, contribuie la focalizarea și amplificarea luminii, rezultând imagini mai luminoase.
Retina câinelui conține mai multe tije decât conuri. Ceea ce îi conferă capacitatea de a procesa imagini în lumină slabă. Chiar dacă acest lucru înseamnă că ei nu pot percepe culori la fel de bine ca oamenii.
Nu pot vedea în întunericul total
O altă caracteristică importantă este prezența tapetum lucidum, o structură asemănătoare unei oglinzi în partea din spate a ochilor câinelui.
Tapetumul lucidum reflectă și amplifică lumina care a trecut prin retina, ajutând câinii să vadă mai eficient în condiții de lumină slabă.
Această caracteristică poate duce la o anumită scădere a clarității imaginilor. Deoarece lumina este difuzată, dar în schimb oferă câinilor un avantaj semnificativ în perceperea mediului în întuneric.
În concluzie, câinii au o vedere superioară în condiții de lumină slabă datorită unor caracteristici anatomice specifice, cum ar fi pupila mare, structura cristalinului și prezența tapetumului lucidum.
Nu pot vedea în întunericul total! Dar pot naviga și interacționa în mod eficient în medii cu lumină scăzută, conform inlesa.ro.