Din cuprinsul articolului
Câinilor le place muzica? Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Colorado. Sugerează că preferințele muzicale ale câinilor pot influența comportamentul lor. Și în consecință, bunăstarea lor.
Această descoperire are potențialul de a schimba modul în care câinii din adăposturi sunt tratați. Și ar putea aduce cu sine noi reguli pentru îngrijirea acestor animale în medii stresante. Profesorul Lori Kogan de la Colegiul de Medicină Veterinară și Științe Biomedicale a condus un experiment. Timp de patru luni a evaluat reacțiile câinilor la diferite genuri muzicale.
Câinilor le place muzica?
Studiul a inclus muzică clasică, heavy metal și o compoziție special creată pentru relaxarea câinilor.
Câinii din adăposturi au ascultat muzică timp de 45 de minute în timp ce comportamentul lor era înregistrat la intervale de 5 minute.
Fiecare tip de muzică era urmat de o perioadă de liniște, în care comportamentul lor era monitorizat în continuare.
Rezultatele studiului au arătat diferențe semnificative în comportamentul câinilor în funcție de genul muzical.
Atunci când li se punea muzică clasică, aceștia deveneau mai relaxați. Și somnoroși în comparație cu momentele în care nu exista muzică.
În schimb, muzica heavy metal avea un efect opus, determinând câinii să devină mai agitați și să latre mai mult.
Preferințele muzicale ale câinilor pot juca un rol semnificativ
Cel mai interesant aspect al studiului a fost descoperirea că muzica special creată pentru câini nu a avut aproape niciun efect semnificativ asupra comportamentului lor.
Aceste constatări pot avea implicații importante în ceea ce privește bunăstarea câinilor din adăposturi și a celor care se confruntă cu situații stresante.
Furnizarea de muzică clasică în astfel de medii ar putea contribui la creșterea nivelului de confort. Și relaxare pentru aceste animale. În timp ce muzica heavy metal poate să aibă un efect opus, sporind nivelul de agitație.
Preferințele muzicale ale câinilor pot juca un rol semnificativ în modul în care aceștia se simt și reacționează într-un anumit mediu.
Acest studiu deschide uși pentru o mai bună înțelegere a nevoilor acestor animale și poate contribui la îmbunătățirea calității vieții câinilor din adăposturi și din gospodării, conform romaniatv.ro.