Din cuprinsul articolului
Cum putem evita șocul termic la patrupezi? Pentru a evita șocul termic la animale, trebuie să luăm măsuri preventive și să acționăm rapid dacă observăm simptomele hipertermiei. Iată cum puteți face asta:
Evitați exercițiile fizice în timpul zilei și în perioadele caniculare. Construiți un adăpost care să ofere umbră animalelor. Podeaua din padoc sau locul unde stau animalele nu ar trebui să fie din materiale care se încălzesc rapid, cum ar fi cimentul, asfaltul sau metalul, ci ar trebui să fie făcută din materiale care rețin și degajează mai puțină căldură, precum lemnul sau pământul.
Cum putem evita șocul termic la patrupezi?
- Asigurați-vă că animalele au acces la apă proaspătă în permanență, astfel încât să poată bea ori de câte ori simt nevoia și să prevină deshidratarea.
- Când plecați la drum cu animalul, aveți mereu apă la dispoziție într-o sticlă și oferiți-i apă în mod regulat pentru a-l menține hidratat.
- Nu lăsați niciodată animalul în mașină, nici măcar pentru o perioadă scurtă de timp.
- Dacă utilizați aerul condiționat în mașină sau în casă, asigurați-vă că nu bate direct asupra animalului pentru a evita răcirea excesivă.
- Modificați orele de plimbare astfel încât să le efectuați dimineața devreme sau seara. Când temperaturile sunt mai scăzute, evitând astfel perioada de căldură din timpul zilei.
- Suprafețele precum asfaltul și cimentul foarte încinse pot provoca arsuri la nivelul lăbuțelor. Așa că asigurați-vă că picioarele animalului sunt protejate și hidratate cu creme adecvate.
- Dacă blana animalului este foarte lungă și densă, este recomandat să-l tundeți, dar discutați cu medicul veterinar înainte și rugați un groomer să nu tundă până la piele pentru a lăsa o parte a blănii care să protejeze de razele solare.
Trebuie să acționați rapid
Dacă câinele sau pisica prezintă simptome de șoc hipertermic, trebuie să acționați rapid. Iată ce puteți face până la sosirea ambulanței veterinare:
- Monitorizați temperatura animalului cu un termometru digital cu vârf flexibil. Asigurați-vă că aceasta scade sub 39,2°C (temperatura normală pentru câini și pisici fiind de 38,0 – 39,2°C).
- Umeziți blana animalului cu apă la temperatura camerei sau folosiți prosoape umede pe pielea sa.
- Mutați animalul la umbră sau într-un loc mai răcoros pentru a limita acumularea de căldură.
- Lăsați-l să bea apă din belșug, dar nu încercați să-l forțați dacă nu vrea, pentru a evita posibilele înecuri.
- Nu administrați niciun medicament până când nu consultați medicul veterinar sau fără acordul și sfatul acestuia, conform veterinarladomiciliu.ro.