Din cuprinsul articolului
9 mituri despre sănătatea animalelor de companie. Există atât de multe mituri general acceptate încât uneori este greu să știi ce este adevărat și ce nu. Este posibil chiar să aveți „dovezi” că aceste lucruri sunt adevărate sau să dați peste un blog care le susține. De aceea, am adunat câteva dintre cele mai comune mituri despre sănătatea animalelor de companie pe care nu ar trebui să le crezi și explicăm adevărul dincolo de mit.
Mitul 1: Nu văd niciun purice pe animalul meu de companie, deci nu are purici.
Acesta este un mit! Credeți sau nu, 95% dintre puricii din casa dvs. la un moment dat nu trăiesc pe animalul de companie. Marea majoritate a puricilor dintr-un mediu nu sunt purici adulți, ceea ce este probabil să vedeți atunci când îi căutați pe animalul de companie.
Cu toate acestea, aceste mici creaturi problematice își petrec cea mai mare parte a timpului în casă ca „pui” – ouă, larve și pupe. Aceste etape ale ciclului de viață sunt cele pe care nu le veți vedea niciodată. Un singur purice adult femelă poate depune până la 2.000 de ouă în scurta sa viață, astfel încât găsirea unui singur purice poate fi o problemă.
Pentru a înrăutăți lucrurile, mulți purici adulți sunt îndepărtați atunci când animalul de companie este curățat, ceea ce face și mai puțin probabil să îi vedeți. Așadar, chiar dacă nu vedeți puricii, este foarte posibil să fie acolo. Căutați în blană murdărie de purici, care arată ca niște mici pete întunecate, precum și zgârieturi excesive și răni create de animalul de companie care se scarpină după mușcătura puricilor.
Singura modalitate de a vă asigura că animalul de companie nu are purici este să îi administrați pe tot parcursul anului un antipurici pe bază de rețetă.
Mitul 2: Problemele de sănătate ale pisicilor nu sunt la fel de costisitoare ca problemele de sănătate ale câinilor.
Atât câinii, cât și pisicile au probleme de sănătate cronice care necesită teste și medicamente pentru a fi tratate. Mulți oameni au concepția greșită că tratarea unei pisici bolnave va fi mai puțin costisitoare decât tratarea unui câine bolnav.
Deși este adevărat că multe pisici sunt mai mici decât majoritatea câinilor și, prin urmare, medicamentele (care sunt adesea dozate în funcție de greutatea corporală) pot fi mai puțin costisitoare, costurile pentru îngrijirea medicală de bază sunt la fel de mari.
De exemplu, o radiografie la o pisică sau la un câine (sau la un om) va costa la fel. Acest lucru este valabil și pentru analizele de sânge de bază. De asemenea, este la fel de costisitor să pui un cateter intravenos unei pisici ca și unui câine (deși un câine mare ar putea avea nevoie de mai multe lichide, ceea ce ar costa mai mult).
Până la 35% dintre proprietarii de animale de companie recunosc că au subestimat costul animalelor lor de companie, deci nu sunteți singuri dacă ați crezut că pisicuța ar fi o opțiune mai puțin costisitoare decât un câine. Adevărul este că, pe termen lung, îngrijirea pisicii este probabil să fie doar puțin mai puțin costisitoare decât îngrijirea câinelui, dacă nu chiar deloc.
Mitul 3: Animalele de companie distrug lucruri și urinează pe lucruri din răutate
Mit infirmat! Animalele nu experimentează emoții precum „răutatea” și, în general, nici nu se simt „vinovate” atunci când țipăm la ele – deși pot părea.
De cele mai multe ori, animalele distrug lucruri pentru că sunt plictisite și căutau să se distreze atunci când nu mai era nimeni prin preajmă. Aceste animale de companie au adesea nevoie de mai mult exercițiu și/sau stimulare mentală și dresaj.
Un animal care urinează în casă transmite, în general, un mesaj foarte specific – acela că există fie o problemă de sănătate, fie ceva nepotrivit în ceea ce privește configurația litierei/room-ului. Animalele de companie care urinează în casă sau în afara litierei au probabil nevoie de o vizită la veterinar.
Mitul 4: Să dai resturi de la masă este în regulă
Cui nu-i place să împartă o bucățică de pe masă atunci când este abordat cu acei ochi adorabili, care cerșesc? Nu va face niciun rău, nu? Greșit!
Tractul digestiv al animalelor de companie nu este conceput pentru a procesa dieta bogată în grăsimi și carbohidrați a oamenilor din familia lor. Prin urmare, nu este neobișnuit ca animalele de companie să sufere de probleme digestive grave după ce mănâncă mâncare pentru oameni.
Pancreatita este cea mai îngrijorătoare, deoarece poate fi fatală. Problemele pe termen mai lung sunt creșterea în greutate și/sau malnutriția. Dacă doriți cu adevărat să împărțiți cu animalul dvs. de companie, rămâneți la legume care nu sunt tratate cu unt sau condimente.
Mitul 5: Animalele cu păr scurt salivează mai puțin
Fals! Toată această blană trebuie să fie linsă la fel de des la animalele cu păr scurt ca la cele cu păr lung. S-ar putea să nu observați la fel de mult, desigur, deoarece blana este mai scurtă.
Un mit suplimentar este acela că animalele de companie cu păr scurt sunt mai puțin alergice. Nici acesta nu este adevărat! Alergiile celor mai mulți oameni sunt la proteinele din saliva animalului, nu la blana acestuia.
Mitul 6: Un nas cald înseamnă că animalul de companie este bolnav
Fals din nou! Un nas cald înseamnă pur și simplu că animalul dumneavoastră are un nas cald.
Temperatura nasului este o reflectare a mediului înconjurător (cum ar fi temperatura și umiditatea camerei) mai mult decât o măsură a sănătății. Dacă animalul are nasul cald și, în rest, pare să se comporte complet normal, probabil că nu aveți de ce să vă faceți griji.
Mitul 7: Este în regulă ca animalele de companie să își lingă rănile.
Acest mit este greșit din mai multe puncte de vedere. Atunci când animalele de companie își ling rănile, ele depun toate bacteriile care trăiesc în gură direct în rană, creând premisele unei infecții. În plus, coarnele aspre de pe limbă inflamează și irită țesutul din jurul rănii, făcând rana mai dureroasă.
Și, bineînțeles, pentru că doare, animalul linge mai mult – și se ajunge la un cerc vicios. Unele animale de companie vor lua o tăietură mică și o vor face cu câțiva centimetri mai lungă în doar câteva ore. Oricât de nefericit ar fi pentru toate părțile implicate, animalele de companie cu o rană ar trebui să poarte o zgardă E pentru a se asigura că nu pot linge sau mușca rana înainte ca aceasta să fie complet vindecată.
Mitul 8: Câinii mănâncă iarbă pentru a vomita
Acest lucru este doar parțial adevărat. Majoritatea câinilor care mănâncă iarbă nu vomită după aceea. De fapt, mulți behavioriști cred că mâncatul ierbii este un comportament normal care le place câinilor!
Uneori, animalele de companie mănâncă iarbă și apoi vomită. Deci, animalul a mâncat iarbă pentru a-și calma stomacul deranjat sau iarba i-a provocat greață? Este o întrebare de genul „oul și găina”. Iarba poate fi tratată cu îngrășăminte și produse de combatere a dăunătorilor care pot îmbolnăvi un câine.
Ceea ce știm este că mai puțin de 25% dintre câini vomită după ce au mâncat iarbă și doar 10% prezintă semne de boală înainte de a mânca iarbă. Așadar, sunt șanse ca, în majoritatea cazurilor, cele două comportamente să nu aibă legătură. Câinii mănâncă iarbă doar ca să mănânce iarbă, să primească furaje grosiere și să fie câini.
Mitul 9: Animalul de companie trebuie să meargă la veterinar doar atunci când este bolnav
Un mit important desființat! Cel mai bun mod de a preveni îmbolnăvirea gravă a animalului dumneavoastră de companie este de a efectua vizite regulate la medicul veterinar, astfel încât problemele să poată fi observate, identificate și corectate din timp.
Nu toate problemele pot fi prevenite, dar o vizită la medicul veterinar cel puțin o dată pe an (de două ori pe an dacă animalul are peste 7 ani), indiferent dacă animalul trebuie sau nu să facă vaccinuri, va preveni probabil o problemă mai gravă în viitor.