Sari la conținut
Home » Cum influențează animalele de companie sănătatea mintală?

Cum influențează animalele de companie sănătatea mintală?

Probabil ați auzit că animalele de companie vă pot stimula sănătatea fizică și mentală, dar știați că există un număr tot mai mare de dovezi științifice care susțin acest lucru? Human Animal Bond Research Institute (HABRI) este dedicat explorării acestei legături.

Iată o tendință determinată de această cercetare științifică: Animalele de companie își pierd eticheta de „doar frumos de avut” și sunt în schimb recunoscute ca făcând parte integrantă din sănătatea noastră generală, în special sănătatea mintală. Mai mult de 1 din 5 proprietari de animale de companie din SUA intervievați au avut un animal de companie recomandat de un medic sau terapeut și acestea sunt din ce în ce mai binevenite în locurile în care trăim, muncim și ne jucăm. Este o revoluție a animalelor de companie – și pe bună dreptate.

Cum ajută animalele de companie la formarea bunăstării noastre mentale și fizice

Medicii recomandă mai mult timp petrecut cu animalele de companie, animalele de companie mici sunt încorporate în programele școlare și chiar și locurile de muncă. De ce această schimbare? Iată patru motive întemeiate, conform cercetărilor.

Animalele de companie reduc sentimentul de singurătate

Pandemia COVID-19 a amplificat în mod incontestabil sentimentele de izolare și singurătate. Dar adevărul este că singurătatea era o epidemie socială chiar și înainte de pandemie și continuă să fie – 1 din 5 americani spun că simt o lipsă de conexiune profundă și de înțelegere între ceilalți.

Atunci când HABRI și Mars Petcare i-au întrebat pe părinții de animale de companie din întreaga țară ce fac atunci când se simt singuri, 80% dintre aceștia au răspuns că apelează la animalele lor de companie pentru confort. Animalele de companie oferă nu doar dragoste necondiționată, ci și un sentiment de scop în îngrijirea unei alte ființe.

În plus, peste jumătate (54%) dintre respondenți au declarat că animalele lor de companie îi ajută să se conecteze cu alte persoane din comunitate, ceea ce favorizează sentimentul de apartenență.

Animalele de companie favorizează legătura și comunitatea

Pentru mulți iubitori de animale, animalele de companie sunt catalizatori sociali. Acest lucru nu este doar anecdotic. Un studiu efectuat în orașe din Statele Unite și Australia a constatat o legătură între deținerea de animale de companie și legături sociale mai puternice în cadrul comunităților.

Așa cum era de așteptat, părinții de câini au raportat cea mai mare interacțiune socială, dar 27% dintre persoanele care au alte animale de companie au declarat că și-au cunoscut vecinii prin intermediul companionilor lor cu blană, solzi sau pene. Cum s-a întâmplat acest lucru? Oamenii au discutat despre animalele lor de companie peste garduri și, uneori, aceste conversații chiar au declanșat întâlniri sociale, în special atunci când copiii vecinilor erau dornici să cunoască un nou tip de animal de companie.

Animalele de companie încurajează atenția și concentrarea

Un mod în care putem fi cu toții mai atenți este să luăm notă de lucrurile mărunte din jurul nostru, iar animalele de companie sunt o bună practică. Să luăm pisicile, de exemplu. Limbajul corporal al unei pisici poate fi derutant la început, dar dacă îi acordăm o atenție deosebită, putem învăța să le înțelegem mai bine, cum ar fi acea coadă care se zbate, care de obicei înseamnă enervare sau furie.

Mai mult, un studiu a constatat că prezența animalelor de companie în clasă crește semnificativ abilitățile sociale și competența de citire academică și scade hiperactivitatea. Între timp, părinții au declarat că copiii lor erau mai empatici și mai atenți acasă.

Animalele de companie încurajează obiceiurile sănătoase, dincolo de exercițiul fizic

plimbarea alături de animal stimulează sănătatea
Catei la plimbare in lesa / Sursă foto: aehiva AnimalZoo

Cercetătorii spun că beneficiile pentru sănătate ale animalelor de companie merg mult mai departe decât plimbarea zilnică a unui câine – interacțiunile pozitive cu animalele de companie declanșează eliberarea de oxitocină, endorfine și prolactină (un hormon al îngrijirii) la oameni, în timp ce hormonii de stres (cortizolul) scad. Și există și alte vești bune: Aceste schimbări chimice pozitive au loc și la animalul dumneavoastră de companie!

Ce înseamnă acest lucru pentru părinții de animale de companie, în afară de a se simți calzi și pufoși în preajma animalelor de companie? Pentru început, cercetările de la Universitatea din Maryland arată că animalele de companie pot îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea stresului și a tensiunii arteriale. Oamenii care au avut compania unei feline au avut mai multe șanse de a se recupera după un atac de cord decât cei care nu au avut.

Impactul îngrijirii peștilor asupra diabetului juvenil

Între timp, un alt studiu a explorat impactul îngrijirii peștilor asupra diabetului juvenil, deoarece pisicile și câinii nu sunt singurele animale de companie care ne ajută să rămânem sănătoși. Cercetătorii au constatat că îngrijirea peștilor îi încurajează pe copii să facă legătura între îngrijirea de sine și sănătatea animalelor lor de companie, hrănirea peștilor fiind un memento eficient pentru a-și verifica nivelul de zahăr din sânge sau a-și lua medicamentele.

Un rezultat similar a fost observat la pacienții cu Alzheimer. Atunci când pacienții cu Alzheimer își luau mesele într-o cameră cu un acvariu cu pești, aceștia mâncau mai mult, aveau mai puține șanse să aibă nevoie de hrană suplimentară și chiar prezentau mai puține probleme comportamentale asociate cu sindromul apusului.

Animalele de companie susțin reziliența și recuperarea

Cercetările au arătat că animalele de companie pot oferi beneficii în timp persoanelor diagnosticate cu o problemă de sănătate mintală pe termen lung. Animalele de companie au oferit sprijin emoțional și social, ajutându-le să dezvolte un sentiment de siguranță, rutină și stabilitate în momentele de nevoie.

Câinii de serviciu psihiatric s-au dovedit a fi benefici pentru veteranii cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD). Acești însoțitori special antrenați asigură cunoașterea mediului, calmarea emoțională și intervenția în timpul atacurilor de panică sau al coșmarurilor. Studiile arată că veteranii asociați cu câini de serviciu au un somn mai bun, legături familiale mai puternice, o reintegrare mai ușoară în comunități și chiar rate mai ridicate de angajare.

Puterea terapeutică a animalelor de companie se extinde și la copii. Furnizorii de servicii de sănătate mintală descoperă că animalele de companie sunt deosebit de eficiente în a-i ajuta pe copii să se deschidă și să vorbească despre sentimentele lor.