Sari la conținut
Home » Terapie prin muzică: povestea emoționantă a adolescentei care cântă la pian pentru animalele din adăposturi

Terapie prin muzică: povestea emoționantă a adolescentei care cântă la pian pentru animalele din adăposturi

Terapie prin muzică. La un adăpost din New York, animalele de companie salvate au parte de cântece de leagăn interpretate live la pian.

Voluntarul Bideawee Zen Micheline Hung face posibil acest lux pentru animalele de companie din adăpost. Adolescenta a început să doneze timp pentru adăpostul Bideawee din cartierul Chelsea din New York la începutul anului 2024, după ce noua facilitate i-a „stârnit” interesul.

„Când am devenit adolescentă, am vrut să mă fac utilă pentru comunitate”, spune Hung pentru PEOPLE despre ceea ce a determinat-o să facă voluntariat.

Terapia prin muzică ajută la reducerea anxietății animalelor

Pentru Hung, care „a cunoscut viața doar cu un animal de companie în familie”, oferirea timpului ei animalelor aflate în nevoie a fost o alegere ușoară.

„Am ajuns să scriu un e-mail directorului de voluntariat, Franny Kent, și i-am spus că sunt un muzician care a vrut să cânte muzică pentru animalele de adăpost ca o formă de terapie prin muzică pentru a ajuta la reducerea oricărei anxietăți de a fi într-un loc nou. Am vrut să fac animalele să se simtă cât mai confortabil și mai fericite posibil în timp ce își găsesc o casă pentru totdeauna”, explică Hung.

După câteva zile, a primit un răspuns. Kent i-a răspuns că planul lui Hung a fost „o idee minunată” și a pus-o pe adolescentă în legătură cu persoanele potrivite pentru a deveni pianista voluntară Bideawee pentru animale.

Hung și-a descoperit pasiunea pentru pian la 4 ani

Ca și animalele, muzica a făcut parte din viața lui Hung de la o vârstă fragedă. Ea a început să cânte la pian când avea patru ani și continuă să exerseze zilnic. Hung a avut ideea de a cânta muzică pentru animalele de adăpost după ce și-a amintit cum reacționau câinii ei la talentul ei la pian.

Câinele pe care Hung îl avea când era mai tânără „fie dormea, fie se odihnea și se uita în jur” sub picioarele lui Hung în timp ce aceasta cânta la pian ore întregi.

Iubitoarea de animale adaugă că și noului ei câine îi place „să stea” în timp ce ea cântă.

„Îi place să se miște în diferite poziții și uneori se joacă cu jucăriile în același timp. Pentru a-i capta atenția, am început să îi transmit mesaje muzicale în funcție de ceea ce făcea și de starea lui de spirit, și am observat că a răspuns la diferitele mesaje muzicale”, spune Hung.

Concert în adăpost

A ținut cont de aceste observații despre câinele ei atunci când a început să cânte muzică pentru animalele de la Bideawee.

Când Hung a început să cânte la adăpostul din Chelsea, lucra la o piesă de Hiromi Uehara numită „The Tom and Jerry Show”.

„Este o piesă extrem de complexă care, pentru mine, este ca o frumoasă călătorie muzicală care constă din 10 părți diferite cu 10 emoții diferite. Întreaga piesă durează aproape 6 minute pentru a fi cântată la un tempo normal. Când am început să cânt pentru animale, am cântat versiuni foarte încetinite ale diferitelor părți ale piesei. Repetam secțiunile la care credeam că animalele răspund bine”, spune Hung despre metoda sa de a face muzică pe placul animalelor.

După mai multe sesiuni de pian la Bideawee, Hung a observat la ce reacționau bine animalele și a creat câteva reguli pentru concertele din adăpost pe care le respectă „foarte strict”.

Muzica adaptată la personalitatea și acțiunea animalelor

„Aleg să cânt doar într-o gamă foarte limitată de dinamici. La limita inferioară a gamei, cânt foarte încet (încerc ca instrumentul meu să imite o șoaptă moale). La limita superioară a gamei, mă încadrez în gama dinamicii medii (ca o voce umană liniștitoare). Știu că trebuie să evit întotdeauna să cânt tare (ca o voce umană care țipă și urlă), deoarece animalele de companie consideră că sunetele puternice și ascuțite sunt agitate”, spune Hung.

În afara acestor reguli, Hung este flexibilă cu privire la ceea ce cântă pentru animalele de companie și adesea adaptează muzica la personalitatea și acțiunile animalelor.

„În cazul câinilor, simt că muzica mea a ajuns la ei dacă sunt întinși și sunt relaxați. Poate că au ochii închiși”, notează Hung, adăugând că pentru pisici, «unele dintre ele se opresc din ceea ce fac și se relaxează și ascultă».