Sari la conținut
Home » Amenzi usturătoare pentru proprietarii de câini care ies cu patrupedele la plimbare. Ce NU au voie să facă?

Amenzi usturătoare pentru proprietarii de câini care ies cu patrupedele la plimbare. Ce NU au voie să facă?

amenzi usturătoare pentru proprietarii de câini

Proprietarii de câini din România riscă amenzi usturătoare de până la 3.000 de lei dacă nu respectă anumite reglementări legale atunci când își plimbă animalele în spațiul public.

Printre obligațiile importante se numără utilizarea botniței și a lesei în zonele publice, precum și curățarea dejecțiilor câinilor. De asemenea, accesul câinilor este permis în parcuri și grădini publice doar pe alei și sub supraveghere strictă. Nerespectarea acestor reguli poate duce la sancțiuni severe.

De ce este important să arunci dejecțiile în locuri special amenajate?

Medicii veterinari avertizează că dejecțiile pot fi surse de virusuri, bacterii și paraziți, punând astfel în pericol sănătatea animalelor.

De aceea, este esențial ca proprietarii de câini să fie responsabili și să își curățe în urma animalelor.

Regulile aplicate de europeni

deținătorii de câini
Sursă foto: arhiva AnimalZoo

Situația nu este unică în România; multe țări europene, precum Franța, impun amenzi asemănătoare.

În Franța, de exemplu, sancțiunile pot ajunge până la 750 de euro pentru cei care nu respectă regulile locale privind plimbarea animalelor.

Crescătorii europeni de câini recunosc că una dintre cele mai stricte reglementări privind siguranța animalelor de companie din Europa a fost stabilită în Germania. În întreaga țară, este strict interzis transportul în tren al câinilor fără botniță, indiferent de mărimea și rasa acestora.

Fiecare stat federal are propriile norme suplimentare pentru plimbarea câinilor în public.

De exemplu, în Bavaria, în conformitate cu legea locală „privind câinii periculoși”, este interzis ca 14 rase de câini și metișii lor să se plimbe în locuri publice fără botniță.

Printre aceștia se numără: Rottweiler, Mastiff italian, Bullmastiff și alții.

În plus, „câinii periculoși” pot fi plimbați doar de persoane care nu au mai puțin de 18 ani.

Chiar și un câine de companie poate purta botniță aici dacă acesta „a arătat anterior semne de agresivitate”, potrovit Capital.

Patru rase de câini sunt în general interzise pentru deținere și reproducere – Tosa-Inu (Mastiff japonez), American Staffordshire Terrier, Pit Bull.