Sari la conținut
Home » Recensământul câinilor cu stăpân. Timișoara numără câinii cu stăpâni. Ce trebuie să știe propritarii de câini?

Recensământul câinilor cu stăpân. Timișoara numără câinii cu stăpâni. Ce trebuie să știe propritarii de câini?

recensamant

Recensământul câinilor cu stăpân. Primăria Timișoara a decis să inițieze un recensământ al populației canine din oraș, cu scopul de a preveni înmulțirea necontrolată a câinilor fără pedigree. Această măsură are în vedere crearea unui mediu mai sigur pentru cetățeni și promovarea unei responsabilități mai mari față de animale.

Consiliul Local a aprobat proiectul de înregistrare statistică a câinilor din gospodării și apartamente, având drept obiective combaterea abandonului câinilor, gestionarea mai eficientă a animalelor fără stăpân și reducerea cheltuielilor publice pentru gestionarea acestei probleme.

Proiectul face parte dintr-un efort mai amplu de responsabilizare a proprietarilor de câini, prin care se dorește identificarea și monitorizarea populației canine pentru a preveni situațiile de abandon și creșterea numărului de animale fără stăpân.

Zonele unde va avea loc recensământul câinilor

Recensământul se va desfășura pe o perioadă de 10 luni. Din luna octombrie a acestui an și până în luna iulie 2025 va include zonele: Blașcovici, Ronaț, Lipovei, Ghiroda Nouă, Kuncz, Girocului, Soarelui și Ciarda Roșie.

Echipele de recenzori voluntari vor colecta informații referitoare la numărul de câini din gospodării, rasa acestora și starea lor de fertilitate. Scopul este identificarea câinilor care, neavând un certificat pedigree, nu sunt sterilizați, microcipati și înscriși în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Vezi  străzile pe care vor veni cenzorii.Anexa-nr.-2-la-HCL-zone-recenzate-

”Demersul de înregistrare statistic a câinilor reprezintă un efort comun al administrației locale și al asociaților partenere, implicate voluntar în acest proiect.

Asociația Micaela (n.r. partenerul din proiect) aduce 20 de recenzori voluntari, care vor fi împărțiți pe echipe și pe zonele orașului.

De suportul tehnic și centralizarea datelor se ocupă Asociația Banat IT, care asigură platforma folosită la culegerea datelor în teren, construirea unui panou de bord pentru a avea o vedere de ansamblu asupra recenzilor realizate și exportul rezultatelor pe platforma finală.”, transmite primăria.

Un cadru legal și responsabil pentru gestionarea populației canine din oraș

Recenzorii vor fi prezenți în teren de luni până vineri, între orele 17:00 și 20:00, iar sâmbăta în intervalele 10:00 – 13:00 și 17:00 – 20:00.

”Facem apel către toți cetățenii din zonele menționate să colaboreze cu echipele de recenzori și să ofere date corecte și complete, pentru obținerea unor rezultate valide. Prin această inițiativă, Primăria Timișoara susține un cadru legal și responsabil pentru gestionarea populației canine din oraș, contribuind astfel la reducerea riscurilor de abandon și la un control mai eficient al câinilor fără stăpân”, mai spun cei de la primărie.