Sari la conținut
Home » Ora cu și pentru animale: un opțional în școlile din România, unde copiii învață să îngrijească animalele

Ora cu și pentru animale: un opțional în școlile din România, unde copiii învață să îngrijească animalele

„Ora cu și pentru animale”

În România, toate școlile ar putea introduce ore dedicate educației pentru îngrijirea animalelor: Ora cu și pentru animale. Această inițiativă este testată în prezent într-o școală din județul Ilfov, la clasele a V-a și a VI-a, unde elevii au avut ocazia să învețe direct de la un invitat special – Vese, un câine în vârstă de 11 ani. Scopul acestor lecții opționale este de a-i învăța pe copii să își dezvolte empatia față de animale, să înțeleagă importanța îngrijirii lor corespunzătoare și să devină mai responsabili.

Noua materie Ora cu și pentru animale urmărește să educe tinerii cu privire la bunăstarea animalelor și la interacțiunea adecvată cu acestea, contribuind astfel la prevenirea abandonului animalelor și la consolidarea unei relații sănătoase între oameni și animale. Dacă programul-pilot se dovedește de succes, el ar putea fi extins la nivel național în toate școlile. Aceasta inițiativă reflectă un efort continuu de a promova responsabilitatea socială față de animale încă din primii ani de educație.

Opționalul Ora cu şi pentru animale

Profesorii susțin că elevii au fost foarte încântați de tot ceea ce învață la noua materie.

„Copiii au fost super încântaţi, le-am spus că o să avem o surpriză, n-au ştiut de cățel.

Opţionalul se numeşte ora cu şi pentru animale, vorbim despre animale, despre responsabilitatea pe care o avem faţă de ele atunci când fie adoptăm, fie ne luăm un animal din petshop, contează foarte mult respectul”, a declarat Cosmin Băjenaru, profesor de biologie pentru Antena 3 CNN.

„Ora cu și pentru animale”
Sursă foto: Protecția Animalelor CJ Ilfov Facebook

Standardele internaţionale în ceea ce priveşte grija şi protecţia faţă de animale

Scopul este ca România să atinga standardele internaţionale în ceea ce priveşte grija şi protecţia faţă de animale.

„Ora constă într-o interacţiune între copii şi animalele pe care le vom aduce la clasă. Copiii vor învăţa despre ce înseamă bunăstarea unui animal, despre cum trebuie să le protejeze, să ajute animalele şi ce beneficii au la rândul lor de pe urma acestor animale.

Prin această materie opţională sperăm să creştem empatia copiilor în primul rând faţă de necuvântătoare, şi în al doilea rând faţă de colegi şi oameni în general”, a declarat Ralucă Băleanu, reprezentant Protecţia Animalelor, Consiliul Judeţean Ilfov.