Sari la conținut
Home » Alergiile și intoleranțele alimentare la câini

Alergiile și intoleranțele alimentare la câini

Alergiile și intoleranțele alimentare la câini. Reacția alimentară adversă (RAA) la câini este termenul utilizat pentru a descrie un răspuns anormal la un aliment „normal”.

Există două reacții adverse alimentare principale la câini: alergia alimentară, în care este implicat sistemul imunitar, și intoleranța alimentară, care apare fără implicarea sistemului imunitar.

În timp ce cauzele de bază diferă, alergiile alimentare la câini și intoleranțele alimentare au adesea semne clinice similare și sunt diagnosticate similar. De asemenea, ambele sunt tratate în mod obișnuit la fel – printr-o schimbare a dietei, cum ar fi trecerea la o dietă cu proteine hidrolizate.

Ce sunt alergiile alimentare la câini?

Alergiile alimentare sunt un răspuns imun la ingredientele din dieta unui câine – un ingredient la care acesta este alergic. Acest răspuns imun devine de obicei evident pe o perioadă prelungită de timp, mai degrabă decât imediat după ce încearcă un aliment pentru prima dată.

Cei mai comuni alergeni din alimentele pentru câini sunt proteinele. Exemplele includ puiul, carnea de vită și proteinele lactate.

Atunci când un câine cu alergii alimentare întâlnește un anumit aliment la care este alergic, sistemul său imunitar vede acea proteină ca pe o substanță străină și lansează un atac al sistemului imunitar.

Acest lucru cauzează în mod obișnuit semne cutanate, cum ar fi mâncărime, roșeață și umflături, și ocazional semne gastrointestinale, cum ar fi vărsături, diaree și gaze.

Alergiile la alimentele pentru câini sunt mai puțin frecvente decât alergiile de mediu, cum ar fi alergiile sezoniere și alergiile la purici/căpușe. De fapt, doar 0,2% dintre câini sunt efectiv afectați de alergii alimentare.

Ce este intoleranța alimentară la câini?

Intoleranța alimentară nu implică sistemul imunitar și poate apărea oricând, la prima expunere sau în timp.

În aceste cazuri, ingredientul incriminat poate fi o proteină sau un alt ingredient care cauzează probleme. Un exemplu în cazul oamenilor este intoleranța la lactoză.

O altă diferență între alergiile alimentare și intoleranța alimentară este că animalele cu intoleranță alimentară se pot descurca bine cu cantități mici din alimentul în cauză, în timp ce o alergie alimentară adevărată poate fi declanșată de cantități minime.

Simptomele intoleranței alimentare și ale alergiilor alimentare la câini

Simptomele alergiilor alimentare la câini și simptomele intoleranței alimentare la câini sunt foarte asemănătoare și pot include:

Piele (atât alergie alimentară, cât și intoleranță):

  • Mâncărimi și/sau piele roșie
  • Infecții frecvente ale urechii/infecții ale pielii
  • Căderea părului
  • Lingerea/mestecatul picioarelor (medicii veterinari se uită adesea la partea inferioară a lăbuțelor pentru a observa pete maro)

GI (atât alergie alimentară, cât și intoleranță):

  • diaree
  • vărsături
  • Gaze excesive (flatulență)
  • scădere în greutate
  • Scăderea energiei (letargie)
  • Anafilaxie (rară, numai la alergii alimentare):

Urticarie și umflarea feței

Cauzele alergiilor alimentare și ale intoleranței alimentare la câini

Este posibil să existe o componentă genetică a alergiilor și intoleranței alimentare la câini. Cu toate acestea, mecanismul exact al apariției alergiilor/intoleranței la unii câini și nu la alții nu este pe deplin înțeles.

Câinii pot avea alergii și intoleranțe de la o vârstă fragedă sau le pot dezvolta după câțiva ani de viață.

Deși alergiile/intoleranțele pot apărea la orice rasă de câine și la orice vârstă, unele rase pot prezenta un risc crescut: Labrador Retriever, West Highland White Terrier și Cocker Spaniel.

Există mai multe ingrediente care sunt adesea legate de alergiile/intoleranțele alimentare la câini. Proteinele sunt cel mai frecvent ingredient incriminat. Alergiile/intoleranțele frecvente la alimentele pentru câini includ:

  • Pui
  • carne de vită
  • Lapte
  • grâu
  • Soia
  • Ouă