Din cuprinsul articolului
Anxietatea de separare la câini. Pentru mulți părinți de animale de companie, câinii lor acționează ca umbrele lor pufoase, cu patru picioare, dorind mereu să fie lângă ei. Dar atunci când atașamentul câinelui devine atât de intens încât absența ta devine insuportabilă pentru el, aceasta poate duce la adevărate provocări, afectându-l atât pe simpaticul tău companion, cât și pe tine.
Anxietatea de separare a câinilor este unul dintre numeroasele tipuri de anxietate a câinilor. Deși este destul de comună, este, de asemenea, o afecțiune gravă care necesită tratament imediat.
În continuare, aflați semnele și cauzele acestei probleme și cum să ajutați un câine cu anxietate de separare.
Ce este anxietatea de separare a câinilor?
Anxietatea de separare a câinilor este afecțiunea în care un câine reacționează la absența părinților săi prin episoade de anxietate.
Da, este obișnuit ca câinii să se vaite sau să se agite puțin atunci când plecați din casă fără ei – ei nu vor să fie lăsați pe dinafară! Dar un adevărat episod de anxietate poate persista pe toată durata absenței dumneavoastră și poate avea efecte fizice și psihice dăunătoare asupra câinelui dumneavoastră.
Ce cauzează anxietatea de separare a câinilor?
Câinii pot dezvolta anxietate de separare din mai multe motive, dintre care multe sunt legate de schimbările din viața câinelui.
Cauzele anxietății de separare a câinilor includ:
- Schimbări familiale, cum ar fi atunci când un membru al familiei se mută din casă sau adaugă un nou membru, cum ar fi un nou copil sau un coleg de cameră
- Schimbări în locuință, cum ar fi atunci când un câine este relocat sau se mută împreună cu familia sa într-o casă nouă (chiar și remodelarea sau reconstrucția pot cauza probleme)
- Schimbări de rutină, cum ar fi atunci când un părinte de animal de companie începe un nou loc de muncă cu ore mai lungi sau trece de la un loc de muncă la distanță în casă la un rol în birou
Unii câini răspund la astfel de schimbări cu relativ puțină anxietate. Pentru alții, anxietatea de separare își arată capul stresat. Nimeni nu știe sigur de ce unii câini sunt mai sensibili la anxietatea de separare decât alții. Chiar și câinii care au fost crescuți în cămine prietenoase, cu multă atenție și întărire pozitivă, pot fi afectați, așa că nu vă învinovățiți!
Simptomele anxietății de separare la câini
Deci, cum știți dacă câinele dumneavoastră suferă? Deoarece fiecare câine este unic, anxietatea de separare va arăta diferit de la un cățel la altul.
Dar dacă observați aceste simptome comune ale anxietății câinelui, există o șansă bună să fie timpul să luați măsuri:
- Comportamente distructive, cum ar fi mestecatul sau zgârierea ușilor sau a pereților
- Accidente la oliță, în special cele care au loc doar atunci când sunteți plecat, în cazul unui cățel care, de altfel, este bine dresat
- Vocalizarea, cum ar fi văicărelile și lătratul
- Salivează, în special atunci când se întâmplă doar când sunteți plecat
- mersul pe jos, adică mersul înainte și înapoi fără odihnă
- Tremuratul, gâfâitul, lingerea buzelor și căscatul pot indica faptul că câinele dvs. poate fi anxios.
Anxietatea de separare ușoară vs. severă la câini
Distincția dintre anxietatea de separare ușoară și severă se învârte în principal în jurul intensității simptomelor și comportamentelor manifestate. Iată o defalcare a diferențelor.
Anxietatea de separare ușoară
Semnele de anxietate de separare ușoară la câini pot include:
- Smiorcăieli sau văicăreli ocazionale sau ușoare
- Mici pași sau pare ușor agitat
- Modificări ușoare ale apetitului
- salivare ușoară
- Urinare sau defecare ocazională în interior, în ciuda faptului că este dresat în casă
Anxietatea severă de separare
Semnele de anxietate severă de separare pot include:
- Vocalizarea intensă, inclusiv lătratul neîncetat, urletul sau văicăreala pe tot parcursul absenței părintelui animalului de companie
- comportamente distructive, cum ar fi mestecarea mobilei sau automutilarea
- mersul neîncetat într-un tipar fix
- salivare excesivă
- încercarea de a scăpa din zonele închise
- accidente la oliță de fiecare dată când este lăsat singur, chiar dacă este dresat în casă
- Refuzul de a mânca sau de a bea atunci când este lăsat singur
Severitatea anxietății dictează adesea abordarea tratamentului, formele mai ușoare beneficiind de intervenții comportamentale de bază, iar formele severe putând necesita o combinație de formare comportamentală, schimbări de mediu și chiar medicamente.
Cum să tratezi un câine cu anxietate de separare
Dresajul este una dintre cele mai eficiente metode de a învăța un câine să rămână calm atunci când este lăsat singur. Dar înainte de a vă apuca de dresajul câinelui pentru anxietatea de separare, programați o vizită la medicul veterinar.
Medicul veterinar vă poate confirma că simptomele pe care le-ați observat sunt într-adevăr cauzate de anxietatea de separare și nu de o problemă medicală care necesită atenție.
În plus, acesta va putea face recomandări de tratament specifice pentru câinele dvs. și vă va ajuta să vă ghidați în ceea ce privește integrarea dresajului în stilul dvs. de viață.