Sari la conținut
Home » Sunt Crăciunițele otrăvitoare pentru pisici și câini?

Sunt Crăciunițele otrăvitoare pentru pisici și câini?

crăciunițele

Cu florile sale festive roșii sau albe, Crăciunița (Euphorbia pulcherrima) este una dintre cele mai comune plante de sărbători de iarnă. Dar sunt Crăciunițele otrăvitoare pentru câini și pisici? Și dacă animalul dvs. de companie mănâncă planta toxică, ce ar trebui să faceți?

Sunt Crăciunițele otrăvitoare pentru pisici?

Crăciunițele se află pe lista ASPCA® a plantelor toxice și sunt considerate otrăvitoare pentru pisici. Dar, potrivit Pet Poison Helpline®, aceste plante sunt considerate doar ușor toxice pentru pisici și câini.

Semnele comune de otrăvire cu Crăciuniță la pisici includ:

  • Lingerea buzelor
  • Salivează
  • vărsături
  • diaree (deși rară)
  • iritații ale pielii – inclusiv roșeață, umflături și mâncărime – la locul expunerii
  • Iritație ușoară a ochilor

Dacă observați orice semn de otrăvire  la animalul dumneavoastră de companie, apelați imediat medicul veterinar.

Sunt Crăciunițele otrăvitoare pentru câini?

Crăciunița este otrăvitoare și pentru câini; iar semnele de otrăvire cu Crăciunița la câini sunt aceleași ca și la pisici (iritație, vărsături, salivare și diaree).

Cu excepția cazului în care semnele clinice sunt severe, tratamentul medical este rareori necesar. Cu toate acestea, apelați cât mai curând posibil la medicul veterinar dacă animalul dumneavoastră mănâncă o plantă toxică.

Ce face ca planta Crăciuniță să fie toxică pentru animalele de companie?

Plantele Crăciuniță conțin o sevă albă lăptoasă care le face toxice pentru animalele de companie. Cu toate acestea, pericolul este „foarte supraestimat”, spune Carol Osborne, DVM, de la Chagrin Falls Pet Clinic din Chagrin Falls, Ohio.

„În preajma Crăciunului, vedem toate aceste avertismente pe internet cu privire la Crăciuniță”, spune Dr. Osborne. „Adevărul este că majoritatea plantelor ar putea face animalul să saliveze sau să aibă dureri de burtă sau puțină diaree, dar majoritatea plantelor nu sunt fatale”, spune Dr. Osborne.

Dar acesta nu este un motiv pentru a fi permisiv în ceea ce privește siguranța.

„Există unele plante care pot fi absolut o chestiune de viață și de moarte”, adaugă ea. „Fructele de vâsc sunt supertoxice – pot provoca un atac de cord și chiar moartea”.

Știind ce plante populare de Crăciun sunt toxice pentru câini și pisici este cheia pentru a vă menține animalul de companie în siguranță.

Alte plante specifice sărbătorilor de iarnă periculoase pentru animalele de companie

Iată câteva plante comune de sărbători care sunt otrăvitoare pentru animalele de companie, potrivit Dr. Osborne și Tina Wismer, director medical la Centrul de control al otrăvirii animalelor ASPCA.

  • Cactusul de Crăciun: Deși cactusul de Crăciun (Schlumbergera bridgesii) nu este tehnic toxic dacă este ingerat, acesta nu este complet lipsit de riscuri. Atunci când sunt consumate, atât pisicile, cât și câinii pot avea reacții la plantă, inclusiv vărsături ușoare, greață și diaree. „La pisici, a fost raportată ataxia (mișcări anormale, necoordonate)”, spune Dr. Wismer. Dacă alegeți să expuneți această plantă în timpul sărbătorilor, descurajați animalele de companie să o mestece.
  • Trandafirul de Crăciun: Trandafirul de Crăciun (Helleborus niger) este mortal, spune Dr. Wismer. Acesta conține glicozide cardiace toxice, saponine și protoanemonină, care provoacă salivare, vărsături, diaree, dureri abdominale și letargie atât la pisici, cât și la câini.
  • Pomi de Crăciun: Pomii de Crăciun vii nu sunt neapărat toxici pentru câini și pisici, dar animalele de companie ar putea prezenta tulburări gastrointestinale (greață, vărsături și diaree) sau iritații ale pielii dacă ingerează sau intră în contact cu seva pomului sau cu acele de pin, spune Dr. Osborne.
  • Crinii: Toate părțile plantei de crin sunt otrăvitoare, astfel încât crinii vii sau tăiați nu ar trebui păstrați în casele cu animale de companie, spune Dr. Wismer. Semnele de expunere la crini includ vărsături, diaree, letargie, lipsa poftei de mâncare și urinare crescută sau scăzută.
  • Vâscul: Mai multe specii de vâsc (Phoradendron flavescens) sunt toxice pentru câini și pisici. Ingerarea unor cantități mici de vâsc poate provoca tulburări gastrointestinale (salivare, vărsături, diaree și dureri abdominale), spune Dr. Wismer. Iar atunci când este ingerat în cantități mai mari, poate provoca scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de respirație, convulsii și chiar moartea animalelor de companie. Optați în schimb pentru vâsc de plastic sau de mătase.
Etichete: