Sari la conținut
Home » Printre animalele găsite de Poliție și Garda de Mediu în urma unui control: canguri, șerpi, veverițe. Iar lista animalelor exotice nu se oprește aici

Printre animalele găsite de Poliție și Garda de Mediu în urma unui control: canguri, șerpi, veverițe. Iar lista animalelor exotice nu se oprește aici

animale exotice

Mai multe animale sălbatice și exotice, inclusiv specii protejate de lege, au fost descoperite de polițiști și comisari ai Gărzii de Mediu în urma unor controale efectuate la diverse locuințe din Iași. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași a anunțat acest lucru printr-un comunicat de presă.

În urma acestor controale, au fost identificate specii rare și protejate, ridicând semne de întrebare cu privire la legalitatea deținerii acestor animale. Persoanele în cauză ar putea fi supuse sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind protecția animalelor și speciilor protejate.

Autoritățile subliniază importanța protejării faunei sălbatice și atrag atenția asupra faptului că deținerea ilegală a animalelor protejate nu doar că pune în pericol biodiversitatea, dar poate avea și repercusiuni legale severe.

Lista animalelor exotice ce se ascund în casele ieșenilor

„În perioada 12.09.2024 – 07.10.2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași și cu sprijinul Secției nr. 8 Poliție Rurală Lețcani au realizat activități specifice de control cu privire la deținerea speciilor de animale protejate de lege, la domiciliile mai multor persoane fizice despre care existau date că au preocupări în acest sens.

Cu acest prilej, s-a stabilit că persoanele vizate dețin mai multe animale, precum păsări exotice, exemplare de alpaca, veverițe, canguri, șerpi, șopârle și varani.

Pentru neregulile constatate au fost dispuse măsuri legale conform competențelor, de către organele de control.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor reamintesc faptul că acțiunile întreprinse pentru comercializarea, deținerea, transportul sau schimburile în orice scop a animalelor ce aparțin anumitor specii de animale autohtone protejate de lege, pot reprezenta infracțiuni și se pedepsesc conform legislației în vigoare.

Astfel, conform normelor aplicabile în domeniu, sunt interzise: orice formă de recoltare, capturare, ucidere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural; perturbarea intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație; deteriorarea sau distrugerea cuiburilor din natură”, a transmis IPJ Iaşi.