Sari la conținut
Home » 10 cele mai comune alimente pentru oameni care sunt toxice pentru animalele de companie

10 cele mai comune alimente pentru oameni care sunt toxice pentru animalele de companie

Tuturor ne place să le oferim animalelor noastre de companie bunătăți speciale, dar doar pentru că este ceva ce noi, oamenii, putem mânca, nu înseamnă că este sigur pentru animalele noastre de companie. De fapt, multe alimente umane pot fi dăunătoare pentru animalele de companie, precum și toxice – ceea ce înseamnă că le pot îmbolnăvi sau chiar provoca simptome care le pun viața în pericol.

Pentru a vă ajuta să vă protejați animalele de companie, vă prezentăm o listă cu cele mai comune zece alimente umane care sunt toxice pentru animalele de companie (fără o ordine anume) și motivul pentru care acestea și-au câștigat infamul rău!

1. Ciocolata

Sursă foto: arhiva Animal Zoo

Ciocolata este probabil cel mai cunoscut aliment toxic pentru câini și pisici. Aceasta conține teobromină și cofeină, substanțe care pot afecta grav sistemul nervos și cardiac al animalelor. Ciocolata neagră și cacaoa sunt cele mai periculoase, dar toate tipurile de ciocolată sunt riscante.

Simptome: Vărsături, diaree, hiperactivitate, tremurături, convulsii și chiar moarte.

2. Strugurii și stafidele

Sursă foto: arhiva Animal Zoo

Strugurii și stafidele pot provoca insuficiență renală gravă la câini și pisici, chiar și în cantități mici. Nu se știe exact de ce, dar este esențial să le ținem departe de animalele de companie.

Simptome: Vărsături, diaree, letargie și insuficiență renală acută.

3. Ceapa și usturoiul

Sursă foto: arhiva Animal Zoo

Ceapa, usturoiul și alte legume din familia Allium sunt extrem de toxice pentru câini și pisici. Acestea pot distruge celulele roșii din sânge, ducând la anemie hemolitică. Atât varianta crudă, cât și cea gătită este periculoasă.

Simptome: Slăbiciune, respirație rapidă, letargie, urină închisă la culoare.

4. Alcoolul

De ce nu suportă câinele meu alcoolul?
De ce nu suportă câinele meu alcoolul?

Chiar și o cantitate mică de alcool poate provoca intoxicație severă la câini și pisici, afectându-le ficatul și creierul. Alcoolul poate fi prezent și în unele produse alimentare sau medicamente, așa că trebuie evitat complet.

Simptome: Vărsături, diaree, dificultăți de respirație, tremurături și, în cazuri extreme, comă sau moarte.

5. Avocado

Sursă foto: arhiva Animal Zoo

Avocado conține o substanță numită persină, care este toxică pentru multe animale, inclusiv pentru câini și pisici. Persina se găsește în special în coajă, sâmbure și frunze, dar și pulpa poate fi riscantă.

Simptome: Vărsături, diaree, dificultăți respiratorii și acumulare de lichid în plămâni sau abdomen.

6. Nucile de macadamia

Sursă foto: arhiva Animal Zoo

Nucile de macadamia sunt deosebit de periculoase pentru câini, deși efectele asupra pisicilor nu sunt bine cunoscute. Consumul acestora poate duce la intoxicații severe, chiar și în cantități mici.

Simptome: Tremurături, slăbiciune musculară, hipertermie (temperatură ridicată), vărsături și depresie.

7. Xilitolul

Sursă foto: arhiva Animal Zoo

Xilitolul este un îndulcitor artificial folosit în multe produse, precum guma de mestecat, bomboane și produse de patiserie. Acesta poate provoca o eliberare rapidă de insulină la câini, ducând la o scădere bruscă a glicemiei și poate provoca insuficiență hepatică. Pisicile sunt mai puțin sensibile la xilitol, dar trebuie evitat pentru ambele specii.

Simptome: Vărsături, slăbiciune, pierderea coordonării și, în cazuri severe, convulsii și insuficiență hepatică.

8. Cofeina

Sursă foto: dreamstime.com

Cofeina, prezentă în cafea, ceai, băuturi energizante și ciocolată, poate fi toxică pentru animalele de companie. Aceasta afectează sistemul nervos și inima, provocând reacții grave.

Simptome: Hiperactivitate, tremurături, convulsii, ritm cardiac accelerat, și în cazuri grave, moarte.

9. Aluatul crud cu drojdie

Sursă foto: Getty Images

Aluatul de pâine sau pizza care conține drojdie poate fi extrem de periculos dacă este ingerat de animalele de companie. Drojdia continuă să crească în stomac, ceea ce poate duce la balonare și probleme digestive severe. În plus, fermentarea aluatului poate produce alcool, adăugând un alt nivel de toxicitate.

Simptome: Balonare, dureri abdominale, letargie, intoxicație cu alcool.

10. Produsele lactate

pisicuta care bea lapte cu biberonul
Sursă foto: Getty Images

Deși în general câinii și pisicile pot consuma produse lactate fără probleme, multe dintre ele sunt intolerante la lactoză, ceea ce înseamnă că nu pot digera corect laptele și derivatele sale. Produsele lactate pot provoca tulburări digestive.

Simptome: Diaree, gaze, dureri abdominale și vărsături.