Sari la conținut
Home » De ce se scarpina cainii?

De ce se scarpina cainii?

O blana lucioasa si deasa este un semn de sanatate, fiind un atat un indicator al unei nutritii de calitate, cat si al unui stil de viata complet. Atunci cand vorbim despre naparlire, caderea parului in smocuri sau chiar de pe intreaga suprafata corporala, este important sa stim ca acest aspect poate fi normal si nu trebuie sa ne ingrijoram imediat. Astfel, este important sa cunosti motivele obisnuite pentru care un caine naparleste, inainte de a apela la un medic veterinar.

Cauzele frecvente ale naparlirii

De cele mai multe ori, naparlirea vine ca urmare a scarpinatului excesiv, dar de ce se scarpina cainii? Infestarea cu paraziti a patrupedului este una dintre cele mai frecvente cauze care stau la baza caderii parului la caini. Din cauza iritatiilor produse de diferiti paraziti, precum purici sau chiar acarieni, pielea cainelui tau se poate irita, ceea ce duce la mancarime si, implicit, la scarpinat . Astfel, cainele tau se poate confrunta cu cadearea parului pe anumite portiuni ale corpului. In cazul puricilor, adesea, patrupedul pierde portiuni de par din zona gatului si a cozii datorită scărpinatului excesiv.

Deficientele nutritionale joaca si acestea un rol important atunci cand vine vorba despre caderea parului. Cheratina este componenta principala a parului, iar aceasta are nevoie de aminoacizi sulfurati pentru a fi sintetizata. Lipsa acestora duce la  încetinirea procesului de crestere a parului parul devine fragil, iar in final va incepe naparlirea.

De asemenea, exista si factori mai gravi cum ar fi anumite boli autoimune care pot sta la baza caderii parului la caine.

Protejarea impotriva caderii parului

Atunci cand observati o naparlire excesiva diferita de perioadele anterioare, este important sa cereti parerea unui medic specialist care sa evalueze problema indeaproape. De asemenea, exista o serie de masuri pe care le poti lua acasa, astfel incat sa iti poti proteja patrupedul de pierderea parului, precum:

Deparazitarea: este important sa efectuezi un tratament regulat, eficient impotriva puricilor si a oualor acestora, conform indicatiilor medicului veterinar.

Toaletarea: in cazul mancarimilor excesive, foloseste un sampon aprobat dermatologic pentru caini special creat pentru a limita scarpinatul,.

Nutritie: hrana este una dintre cele mai importante aspecte la care un proprietar de caine trebuie sa fie atent. Un caine trebuie sa aiba o hrană bogata in substante nutritive destinare hrănirii pielii și blănii, acestea stand la baza sanatatii generale a acestora si, implicit, a sanatatii pielii si parului.

Un medic veterinar este in masura sa evolueze starea de sanatate a cainelui tau si, astfel, este important sa duci cainele la cabinet pentru a putea fi examinat, urmand sa primeascaîngrijirea și recomandările adaptatea acestei perioade. Daca ai nevoie de sfaturi suplimentare cu privire la o mai buna ingrijire a pielii si a parului, poti solicita informatii suplimentare medicului curant al cainelui tau.