Sari la conținut
Home » Depresia și anxietatea femeilor. Studiu legat de deținerea unui animal de companie

Depresia și anxietatea femeilor. Studiu legat de deținerea unui animal de companie

Caine in parc pe iarba alaturi de o femeie

Studiu privind depresia și anxietatea femeilor. Rezultatele au fost fascinante. În studiu recent, a fost descoperit că a fi atașat de un animal de companie este asociat cu un nivel mai scăzut de anxietate. Studiul, care a fost publicat în JAMA Network Open, a încercat să înțeleagă mai bine modul în care o legătură strânsă cu un animal de companie poate fi legată de depresia și anxietatea femeilor.

Cercetătorii au vrut să afle în ce măsură legătura cu un animal de companie poate afecta sănătatea mintală a unor persoane, în special a femeilor care suferă de depresie și anxietate și care au un istoric de abuz în copilărie, scrie Paradepets.

Studiu privind depresia și anxietatea femeilor a inclus 214 femei, dintre care 140 dețineau un animal de companie. Dintre cele care dețineau un animal de companie, 56% aveau un câine, iar 33% erau părinți de pisici. Studiul a inclus și 74 de participanți, care nu au avut un animal de companie, ca grup de control.

Atașamentul față de animale de companie generează reducerea anxietății

Oamenii au fost întrebați despre sentimentele și comportamentele lor față de animalul de companie cu care petreceau cea mai mare parte a timpului. Pentru a determina nivelul de atașament, au fost întrebate dacă se joacă cu animalul de companie, vorbesc cu el sau îl consideră parte a familiei.

Echipa de cercetare a examinat datele și a descoperit că, în general, o relaționare mai mare cu animale de companie a fost legat de niveluri mai scăzute de anxietate.

Eva Schernhammer, profesor la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan din Boston, spune:

„Nivelul de atașament față de un animal de companie pare a fi un factor crucial în modul în care animalele de companie ajută la reducerea riscului de depresie al stăpânilor”.

Atașamentul față de câine, asociat cu scoruri mai mici pentru depresie și anxietate

 

Atașamentul femeilor față de un câine a fost asociat cu scoruri mai mici pentru depresie, anxietate generalizată și simptome generale de anxietate și depresie.

Femeile cu pisici ca animale de companie nu au avut aceleași beneficii în scăderea nivelului de anxietate. În timp ce cercetarea a arătat, în general, la bărbații care au câini nivelul de anxietate și depresie a scăzut, nu același lucru s-a întâmplat cu pisicile.

Potrivit studiului, femeile care au avut o legătură emoțională cu pisica nu au experimentat același nivel de anxietate și depresie.  „Nu au existat asocieri semnificative între atașamentul de pisică și depresie sau anxietate”, a scris echipa de cercetare.

 

Explicații privind diferența dintre câini și pisici

 

Nu a fost clar de ce câinii tind să ajute femeile să-și reducă nivelul de anxietate și depresie, iar pisicile nu dar există câteva teorii.

„S-ar putea să se fi datorat unui eșantion mai mic de proprietari de pisici sau diferențelor în stilul de viață și personalitățile stăpânilor de pisici față de stăpânii de câini”, consideră autorii.

 

Atașament emoțional mai redus

 

Un alt motiv ar putea fi legat de diferitele activități pe care le experimentează oamenii care au câini. Pisicile tind să fie mai independente decât câinii, existând, probabil, un atașament emoțional mai redus întrel ele și stăpâni.

O altă teorie ar putea fi activitățile pe care le fac oamenii cu câinii, cum ar fi o plimbare în aer liber sau interacțiunea cu alți oameni prin câinii lor, ceea ce nu se aplică și în cazul pisicilor.