Sari la conținut
Home » Cum să recunoașteți demența canină: un câine dement este caracterizat de acest comportament

Cum să recunoașteți demența canină: un câine dement este caracterizat de acest comportament

demența canină

Cum să identificăm demența canină? Prietenii noștri cu patru picioare îmbătrânesc, iar bătrânețea aduce și probleme de sănătate. La fel ca în cazul oamenilor. Potrivit raportului American Kennel Club, câinii intră în a treia perioadă a vieții între 7 și 10 ani, iar în cazul raselor mari, deja la vârsta de 6 ani.

Demența canină

Blana de pe fața lor începe să devină inocent gri, iar prietenul tău blănos poate deveni dezorientat sau confuz. Acestea sunt doar câteva dintre semnele care vă pot alerta cu privire la fenomenul demenței la câinele dumneavoastră. Într-adevăr, descoperiri recente de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord sugerează că disfuncțiile cognitive pot apărea nu numai la oameni, ci și la animalele de companie. Cercetările sugerează chiar că simptomele demenței la oameni și animale au destul de multe paralele.

Schimbările în comportamentul unui câine pot fi unul dintre indicatorii unei disfuncții cognitive. De la rătăcirea fără țintă la blocarea în colțuri. Un nou studiu publicat în Frontiers in Veterinary Science a afirmat chiar că unul dintre semne este viteza cu care se mișcă câinii în vârstă. Acest lucru poate fi direct legat de sănătatea și vitalitatea creierului lor.

Un semn al demenței canine: viteza de mers

„Viteza de mers la om este puternic asociată cu declinul cognitiv. Am emis ipoteza că același lucru s-ar putea aplica și câinilor”, a declarat Natasha Olby, doctor în științe, autor al studiului.

Studiul a implicat măsurarea vitezei de mers în afara lesei atât la câini adulți, care au servit drept grup de control, cât și la câini mai în vârstă. Acești câini mai în vârstă au fost supuși unor teste cognitive suplimentare, iar proprietarii lor au completat un chestionar de evaluare cognitivă.

Rezultatele au arătat că patrupezii bătrâni care se mișcau mai încet prezentau un declin cognitiv mai pronunțat.

În mod interesant, mărimea nu a fost un factor determinant pentru viteza câinilor mai în vârstă. Practic, câinii bătrâni au fost mai lenți decât câinii adulți în ultimii 25 % din speranța lor de viață, indiferent de mărimea lor.

Acest declin, potrivit lui Olby, reflectă modelele umane în care viteza de mers rămâne destul de constantă înainte de a scădea pe măsură ce ne apropiem de ultimele etape ale vieții.

Etichete: