Sari la conținut
Home » STUDIU: pisicile învață să asocieze imagini mare repede decât o fac bebelușii

STUDIU: pisicile învață să asocieze imagini mare repede decât o fac bebelușii

Pisicile „înving” bebelușii la jocul de asociere a cuvintelor

Descoperirile recente arată că pisicile sunt mult mai receptive la limbajul uman decât se credea anterior. Studiile, precum cel publicat de echipa din Tokyo în publicația Science, dezvăluie că pisicile pot recunoaște numele proprii și chiar pot asocia numele cu imaginea membrilor familiei.

În studiul din 2019, s-a observat că pisicile răspund la numele lor prin mișcări subtile ale capului și urechilor, indicând că pot face o distincție auditivă între cuvintele adresate lor și alte sunete.

În 2022, o altă cercetare a arătat că pisicile pot „potrivi” fotografii ale membrilor familiilor lor cu numele acestora, o abilitate care sugerează un nivel neașteptat de percepție cognitivă. Astfel, deși pisicile pot părea uneori neimpresionate de interacțiunile umane, acestea pot fi de fapt mult mai conștiente și implicate decât par, demonstrând abilități sociale și de învățare surprinzătoare.

Pisicile „echipate natural” să învețe limbajul uman

„Am fost foarte surprinsă, deoarece acest lucru înseamnă că pisicile sunt capabile să tragă cu urechea la conversațiile umane și să înțeleagă cuvinte fără niciun dresaj special bazat pe recompensă”, spune Saho Takagi, cercetător în științe cognitive comparative la Universitatea Azabu și membră a studiului din 2022. Ea s-a întrebat dacă nu cumva pisicile sunt „echipate natural” să învețe limbajul uman.

Datele studiului

Pentru a răspunde la această întrebare, Takagi și colegii ei au dat unui număr de 31 de pisici adulte de companie – inclusiv 23 care erau date spre adopție la cafenele pentru pisici – un tip de test de cuvinte conceput pentru bebelușii umani.

Ce înseamnă dacă o pisică se așează lângă sau chiar pe laptopul tău?
Sursă foto: Envato

Oamenii de știință au așezat fiecare pisicuță în fața unui laptop și au arătat animalelor două imagini de desene animate timp de 9 secunde, difuzând în același timp înregistrări audio ale îngrijitorilor lor care spuneau de patru ori un cuvânt inventat.

Pisicile au urmărit și au auzit aceste secvențe până când s-au plictisit – moment semnalat de o scădere cu 50% a contactului vizual cu ecranul. Apoi, echipa a oferit animalelor o scurtă pauză și a rulat imaginile pe ecran de încă patru ori.

În această rundă, însă, a existat o răsturnare de situație: jumătate din imagini au fost însoțite de cuvântul audio „greșit”. Vizibil perplexe, pisicile au petrecut în medie cu 33% mai mult timp uitându-se la ecran atunci când auzeau astfel de contradicții – semn că au învățat să asocieze cuvintele originale cu imagini, spune Takagi.

„Unele pisici chiar se uitau la ecran cu pupilele dilatate în timpul condiției „schimbate””, spune ea. „A fost drăguț să văd cât de serios au participat la experiment.”

Surprinzător, cele mai multe pisici au învățat fiecare asociere cuvânt-imagine după doar două lecții de 9 secunde. În schimb, majoritatea bebelușilor umani de 14 luni au nevoie de patru lecții de 15 secunde, inclusiv să audă fiecare cuvânt de șapte ori pe lecție, față de patru.