Din cuprinsul articolului
Animalele de companie cu blană, în special câinii și pisicile, ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra sănătății noastre, dar nu este neapărat așa. Să vedem cum afectează sănătatea animalele de companie!
Cum afectează animalele de companie sănătatea
Câinii și pisicile au un efect pozitiv asupra sănătății noastre mintale, după cum au arătat numeroase studii din ultimii ani. Totuși, acestea nu sunt unanime în ceea ce privește impactul lor asupra sănătății noastre cognitive, care devine tot mai vulnerabilă pe măsură ce îmbătrânim. Timpul își pune amprenta asupra creierului uman, organul cel mai supus schimbărilor naturale ale îmbătrânirii.
Capacitățile cognitive sunt reduse pe măsură ce creierul suferă o micșorare subtilă. În efortul de a-și menține ascuțimea mentală de-a lungul anilor, mulți iau în considerare animalele de companie, care s-au dovedit a avea un impact pozitiv asupra aspectelor sociale și mentale ale proprietarilor lor, indiferent de vârsta acestora. Cu toate acestea, cercetările pe tema îmbătrânirii au produs o serie de rezultate mixte
Studiul #1
Un studiu publicat în 2019, condus de Nicola Veronese și o echipă internațională de cercetători, a aprofundat legătura dintre deținerea de animale de companie și schimbările cognitive la vârstnici.
Analizând datele de la peste 8 000 de adulți din Studiul îmbătrânirii, cercetătorii au examinat evoluția de șase ani a memoriei și a exprimării verbale la proprietarii de câini, pisici și la cei care nu dețin animale de companie. În mod surprinzător, constatările au arătat că proprietarii de câini s-au descurcat mai rău decât omologii lor fără animale de companie.
Studiul #2
În 2022, Sandra Branson și Stanley Cron au efectuat un studiu pentru a determina dacă îngrijirea animalelor de companie afectează declinul cognitiv. Studiul lor, publicat în Anthrozoa, a inclus 673 de îngrijitori de animale de companie și 1.578 de persoane fără animale de companie.
Contrar așteptărilor, cercetarea a constatat că îngrijirea animalelor de companie nu a avut niciun efect semnificativ asupra probabilității de demență.
#Studiul nr. 3
În analiza sa a datelor preexistente, Jennifer Applebaum de la Universitatea din Florida a investigat modificările abilităților cognitive în rândul a 1 369 de proprietari și neproprietari de animale de companie. O întorsătură interesantă în rezultatele sale a fost clasificarea proprietarilor de animale de companie în două grupuri. Proprietarii de animale pe termen lung (mai mult de cinci ani) și proprietarii de animale pe termen scurt.
Această abordare a arătat că unii proprietari de animale de companie pe termen lung au prezentat abilități cognitive mai ascuțite. În care durata deținerii a jucat un rol important.
Studiul #4
Într-un studiu din 2023, cercetătorii japonezi s-au concentrat pe 11 194 de rezidenți vârstnici care au participat la proiectul Ota Genki Senior.
Rezultatele au fost uimitoare: la patru ani după prima evaluare, proprietarii actuali de câini aveau cu 40% mai puține șanse de a dezvolta demență. În mod interesant, deținerea de pisici nu a avut niciun efect semnificativ asupra demenței.
Studiul #5
Cel mai recent studiu, condus de Erika Friedmann și Nancy Gee, a aprofundat măsurătorile cognitive ale 637 de adulți care au câini și pisici, precum și ale persoanelor fără animale de companie.
Subiecții, care se caracterizau prin educație înaltă, stare civilă și statut economic bun, nu prezentau nicio tulburare cognitivă la început. Cu toate acestea, studiul a constatat că atât animalele de companie, cât și plimbarea câinilor contribuie la o mai bună funcționare mentală.