Sari la conținut
Home » De ce au pisicile mustăți?

De ce au pisicile mustăți?

Din cuprinsul articolului

De ce au pisicile mustăți? Cunoscute și sub denumirea de „fire de păr tactile” sau vibrissae, mustățile sunt firele de păr lungi, groase și flexibile de pe fața pisicii. Aceste fire de păr sunt situate în rânduri orizontale pe pernița mustății, zona umflată dintre colțurile superioare ale gurii pisicii și marginile exterioare ale nasului. Mustățile, la fel ca părul și unghiile, cad și sunt înlocuite. Dar mustățile sunt diferite de părul de pe corpul pisicii în câteva privințe:

  • Mustățile nu trebuie niciodată tăiate sau tunse (vom discuta mai târziu de ce).
  • Mustățile sunt de două până la trei ori mai groase decât părul pisicii.
  • Mustățile sunt înrădăcinate foarte adânc în fața pisicii, într-o zonă bogată în nervi și vase de sânge

La ce ajută mustățile?

Pe lângă firele lungi de păr tactil de pe obraji, pisicile mai au și unele mai scurte deasupra sprâncenelor, pe bărbie și pe spatele picioarelor din față. Întrucât suntem cel mai familiarizați cu mustățile faciale, să vedem la ce sunt bune:

  • Navigare
  • Indicarea stării de spirit
  • Măsurarea unei deschideri

Mustățile ajută pisica să se orienteze. Mustățile sunt atât de sensibile încât pot detecta cea mai mică schimbare de direcție a unei brize. Noaptea, de exemplu, acest lucru ajută o pisică să se strecoare printr-o cameră și să nu se lovească de nimic. Cum? Curenții de aer din cameră se schimbă în funcție de locul în care sunt amplasate piesele de mobilier. Pe măsură ce pisica se plimbă prin cameră și se apropie de canapea, va ști în ce direcție să se întoarcă în funcție de schimbarea curentului de aer din jurul canapelei.

Pe lângă faptul că au proprietăți senzoriale, mustățile unei pisici sunt și un bun indicator al stării sale de spirit. Atunci când o pisică este furioasă sau se simte defensivă, mustățile vor fi trase înapoi. În caz contrar, atunci când pisica este fericită, curioasă sau mulțumită, mustățile vor fi mai relaxate și împinse înainte.

Dar principala utilizare a mustății este de a ajuta pisica să aprecieze dacă va încăpea sau nu printr-o deschizătură. Mustățile unei pisici sunt aproximativ la fel de late ca și corpul său – un fel de riglă naturală. Vârfurile mustăților sunt sensibile la presiune. Probabil veți vedea o pisică băgându-și capul înăuntru și afară dintr-o deschizătură înainte de a-și băga corpul înăuntru. Ea judecă lățimea deschiderii și stabilește dacă poate încăpea în ea. O notă interesantă: pisicile nu au o claviculă adevărată, ca oamenii. Acest lucru le permite să se întoarcă și să se răsucească prin deschideri foarte înguste.