Sari la conținut
Home » Explicații privind perioadele de activitate frenetică aleatorie la pisici

Explicații privind perioadele de activitate frenetică aleatorie la pisici

Explicații privind perioadele de activitate frenetică aleatorie la pisici sunt date de medicii veterinari. Pisicile sunt cunoscute pentru „explozile” lor de energie, momente în care aleargă în mare viteză și fac mișcări bruște, adesea surprinzătoare pentru stăpâni.

 

Explicații privind perioadele de activitate frenetică aleatorie la pisici

Aceste episoade, numite științific perioade de activitate frenetică aleatorie sau zoomies, sunt comportamente normale și frecvente în viața felinelor, potrivit specialiștilor în medicină veterinară, scrie PetMD.

Aceste sesiuni de alergat la viteză mare diferă de joacă, deoarece par adesea „scăpate de sub control”. Spre deosebire de jocul mai măsurat și interactiv, zoomies sunt mult mai spontane și pot părea mai haotice.” explică medicul veterinar Elizabeth Stelow.

Explicații privind perioadele în care  pisicile o iau razna

Alt medic veterinar, Alison Gerken, spune că aceste izbucniri de energie apar frecvent după perioade de inactivitate. În aceste cazuri, pisica are un limbaj corporal relaxat înainte de a începe să alerge și se pare că își eliberează energia acumulată.

Gerken sugerează că aceste mișcări ajută pisica să elibereze endorfine, ceea ce provoacă un sentiment de euforie, benefic atât pentru sănătatea cardiovasculară, cât și pentru forța musculară a pisicii.

Pisicile de interior, care nu au suficiente oportunități de a vâna sau de a-și consuma energia în aer liber, dezvoltă astfel de momente de energie explozivă.

 

Instinctele naturale ale pisicilor

Acțiune dată de bagajul genetic

Pisicile sunt animale crepusculare, iar comportamentele lor de vânătoare sunt, de obicei, activate la zori sau la apus. În acest context, aceste momente de viteză ar putea reflecta instinctele lor naturale, care implică mișcări bruște și viraje rapide, asemenea celor dintr-o urmărire a prăzii.

Ușurarea după utilizarea litierei

Unii experți susțin că pisicile pot intra în starea de zoomies și după utilizarea litierei, datorită stimulării nervului vag, care poate crea un sentiment de ușurare.

Observăm acest comportament și la câini”, explică medicul Stelow.

Factori declanșatori de mediu

Alte cauze comune ale acestei stări pot include conflictele de joacă cu alte pisici, consumul de iarbă pentru pisici, zgomotele bruște sau urmărirea unor obiecte în mișcare. Stelow subliniază faptul că observarea atentă a tiparelor comportamentale poate ajuta la înțelegerea acestui comportament specific.

Vârsta și nivelul de energie

Puii de pisică tind să aibă frecvent aceste momente de energie explozivă, în timpul dezvoltării lor rapide. Pe măsură ce pisicile îmbătrânesc, aceste episoade devin mai rare, însă unele pisici vârstnice pot deveni mai active după ce urmează un tratament pentru ameliorarea durerii sau disconfortului.

Cum să reacționezi atunci când pisica ta aleargă prin casă?

În general, nu este necesar să faci nimic atunci când pisica intră în starea de zoomies. Aceasta este o formă naturală de auto-reglare și eliberare a energiei. Totuși, pentru a sprijini bunăstarea pisicii tale, este important să-i asiguri o activitate zilnică suficientă. Gerken subliniază că „joaca nu este doar un mod de distracție, ci un indicator esențial al bunăstării pisicii”, contribuind la întărirea legăturii dintre pisică și stăpânul său.

Pentru a o ajuta să rămână activă și fericită, poți să îmbogățești mediul pisicii tale cu jocuri interactive, puzzle-uri cu mâncare, spații de cățărat și posturi de zgâriat. Aceste activități vor stimula pisica, permițându-i să-și consume energia într-un mod sănătos și productiv.