Sari la conținut
Home » “Stând de vorbă” cu un DELFIN am aflat lucruri uimitoare despre specia lor!

“Stând de vorbă” cu un DELFIN am aflat lucruri uimitoare despre specia lor!

Autor: Maria Mocanu

 

>> Oamenii de ştiinţă spun că delfinul este cea mai deşteaptă fiinţă din mediul acvatic al planetei.

>> Delfinul este singura fiinţă din ape care interacționeaza foarte ușor cu oamenii cât şi cu alte specii sau delfini.

dolphin-talking-thelepaty

“Salut, ce mai faci?”, spuse un delfin

Câteva studii au aratat clar că delfinii folosesc un limbaj “sono-pictorial”. Nu au corzi vocale, asa că folosesc muşchii orificiilor respiratorii pentru a scoate sunete: fluierături, chiţăituri şi ultrasunete care nu sunt auzite de oameni. Delfinii se pot identifica unii pe alții, fiecare delfin având un mod  unic de a fluiera.Delfinii care trăiesc în libertate folosesc un fel unic de a „fluiera”, pentru a fi recunoscuţi de apropiaţii lor şi pentru a răspunde atunci când un exemplar din aceeaşi specie îl strigă „pe nume”, afirmă autorii unui studiu publicat în Statele Unite.

Se strigă pe nume!

dolphinmain-ngk0607_14569_470x300STUDIU: Delfinii sălbatici folosesc „nume” pentru a comunica între ei,studio realizat pe 200 de delfini sălbatici din largul coastelor Scoţiei, a evidenţiat faptul că aceste vieţuitoare sunt singurele mamifere în afară de om care sunt capabile să „se strige” pe nume.„Este prima dovadă reală a existenţei unor nume în regnul animal”, afirmă Stephanie King, cercetătoare la Universitatea St. Andrews din Scoţia, coordonatoare acestui studiu publicat în revista americană Proceedings of the National Acadmey of Sciences (PNAS).LS56000AAcest studiu „face o paralelă foarte interesantă între modalităţile de comunicare ale oamenilor şi cele ale delfinilor: toată lumea ştia că aşa stăteau lucrurile, dar acest fapt nu fusese dovedit niciodată printr-un experiment”, a adăugat ea.dolphin-feat-362x234Delfinii comunică nu numai prin sunete, specialiştii cred ca ei comunica si prin limbajul corpului: postura corpului, poziţia maxilarului, felul în care sar, felul în care lovesc apa cu coada.Deci, pentru a comunica lucruri diferite, se mişca în moduri diferite.

Şi papagalii se “botează”

Se ştie deja că şi alte animale, precum păsările cântătoare, liliecii şi papagalii, sunt capabile să copieze sunete din mediul în care trăiesc şi să dezvolte un fel de repertoriu cu „prenume”.Însă doar papagalii şi delfinii folosesc nume pe care le-au învăţat pentru a-şi striga semeni sau spre diverse obiecte.