Sari la conținut
Home » Ce animale se vaneaza in Romania?

Ce animale se vaneaza in Romania?

 Capra neagra – vanarea ei se face în perioada 15 octombrie – 15 decembrie pentru trofeu si 1 septembrie – 15 decembrie pentru selectie. Goana si vanatoarea cu caini manatori sunt interzise prin lege. Ceea ce trebuie sa cunoasca vanatorii de capre negre atunci cand se pregatesc sa vina în Carpatii Romaniei este ca terenul se prezinta greu si foarte greu accesibil, fiind obositor chiar si pentru sportivii de performanta. Efortul merita sa fie insa facut, deoarece numai aici se pot intalni exemplare de exceptie.

capra neagra
capra neagra
Cerbul comun – Romania a detinut, pentru a doua oara, recordul mondial la cerb intre anii 1981 si 1985, cu un trofeu de exceptie ca forma, dobandit in Muntii Vrancei. Si tot de aici au fost populati cerbi de extraordinara valoare in parcul Regiei Maria de la Balcic (Bulgaria). Din Muntii Gurghiului a provenit si primul trofeu mondial al Romaniei, denumit Carol Koch, omologat la Leipzig in 1930. Pentru cerbii cu adevarat salbatici, care n-au fost niciodata hraniti artificial, astfel de trofee sunt absolut senzationale si nu pot fi explicate decat ca efect al unui fond genetic deosebit de valoros.
cerb
cerb
 Ursul – este cel de-al treilea vanat mare al Romaniei, tara cu cea mai mare densitate de ursi bruni din lume. De altfel, aproximativ jumatate din populatia de ursi bruni a Europei, exceptand Rusia, se regaseste in Carpatii si Subcarpatii tarii.Desi este o specie strict protejata, atat prin conventii internationale si directive europene, cat si prin legea nationala, surplusul populational trebuie totusi extras, in scopul strict al prevenirii suprapopularii, al producerii de prejudicii activitatii umane si pentru evitarea accidentelor omuciderilor.Bineinteles ca prioritar trebuie vanate exemplarele batrane, ranite, accidentate si cele cu grave deviatii comportamentale, printre care parasirea temporara a habitatului salbatic si apropierea de localitati si de oameni. Mai raman insa suficient de multe exemplare care trebuie eliminate pentru conservarea echilibrului ecologic.
urs
urs
Lupul – Dupa om, lupul pare sa fi fost specia cu cea mai mare distributie pe glob. Din evul mediu, arealul speciei s-a redus insa continuu, ajungand sa dispara din multe tari europene (Anglia, Germania, Olanda, Belgia, Danemarca, Franta, Elvetia, Cehia, Ungaria, Suedia, Ucraina etc.) si din 48 de state ale S.U.A. In prezent, de cand specia este strict protejata prin Directiva Habitate si Conventii sau Acorduri Internationale, a reaparut în multe dintre acestea (Franta, Slovenia, Cehia, Germania, Suedia) si este cu siguranta salvata in toate celelalte in care efectivele erau in evidenta scadere.In Romania, efectivele au scazut pana pe la 1500 de exemplare in 1970, ca apoi sa creasca pana la aproape 4000 de exemplare, dupa anul 2000. In prezent, efectivele sunt in usor regres. Totusi, efectivul actual este mai mult decat viabil si trebuie redus cu arma de vanatoare, la un nivel si o densitate convenabile din punct de vedere cinegetic.lupPisica salbatica – In Romania sunt intalnite, in prezent, peste 10.000 exemplare, raspandite din zona de munte pana pe malul marii. Ducand o viata extrem de discreta, se presupune ca efectivele mentionate sunt subestimate.Deoarece a devenit daunatoare in multe zone cu vanat mic, anual trebuie extras, prin vanatoare, un anumit surplus populational.pisica salbaticaCapriorul – reprezinta o specie mult mai comuna, intalnita din padurile de munte, pana în Delta Dunarii, cu o densitate sporita în zona de dealuri, de coline si de campie. 
capriorul
capriorul
Cerbul lopatar – desi este o specie alohtona care nu poate supravietui in terenurile cu mari pradatori si strat gros de zapada, lopatarul s-a aclimatizat usor in cateva statiuni propice din vestul, sudul, sud-estul si nord-estul tarii. Astazi populatiile naturalizate sunt viabile numeric, dar de calitate medie.
cerbul lopatar
cerbul lopatar
Mistretul – este una dintre speciile de larg interes vanatoresc cu cea mai pronuntata plasticitate ecologica din Romania. Se intalneste din golul alpin pana pe malul marii, cu densitati remarcabile in zona fagetelor, gorunetelor si stejeretelor, dar si in campie, in Lunca si in Delta Dunarii. Exemplare care depasesc frecvent 200 de kg in cazul vierilor, uneori chiar 300 de kg, cu colti arma mai lungi de 22-25 cm, au dus faima porcilor mistreti din Carpati si atrag irezistibil vanatorii pasionati.
mistret
mistret
 Rasul – Inca bine reprezentat in Carpati, rasul ramane, alaturi de urs si lup, unul din cei trei mari pradatori ai vanatului plantivor din zona de munte. Foarte rar este intalnit si în zona de dealuri inalte.
ras
ras
 Sacalul – In Romania a patruns in ultimii 50 de ani, dar este acum frecvent in Dobrogea, in toata Lunca Dunarii si in luncile principalelor rauri din campia de sud si de sud-est a tarii. Dar a fost semnalat si in Subcarpati si in zona de nord a tarii. Deoarece este un animal prolific si foarte periculos pentru progenitura vanatului plantivor (iepure, ied de caprioara, vitel de cerb si chiar purcei de mistret), trebuie tinut, cu mare atentie, sub control.
sacal2
sacalul
 Vulpea – Se intalneste cu mare frecventa în Romania, din golul de munte pana pe malul Marii Negre. Existand in efective mari, fiind foarte prolifica si considerata factorul principal al vehicularii rabiei se impune a fi tinuta atent sub control ca efective, cu arma de vanatoare, pe tot parcursul anului.
vulpea
vulpea
 Viezurele – Este un animal platigrad discret, prezent in Romania din zona de munte pana in Lunca Dunarii, care nu poate fi surprins la suprafata pamantului decat noaptea. Ziua si-o petrece in vizuina, iar iarna o depaseste dormitand in interiorul acesteia. Poate fi vanat cu sorti mari de izbanda, la panda, seara tarziu cand iese din vizuina sau dimineata devreme cand se reîntoarce la aceasta, în perioada 1 august-31 martie. Cu totul si cu totul întamplator poate fi surprins si ziua afara.
viezure
viezure
Iepurele  – cu toata presiunea exercitata de pradatori asupra speciei, iepurele ramane totusi cel mai frecvent vanat, prezent pe intreg teritoriul tarii, cu o densitate maxima in zona de campie. Pe buna dreptate, specia este considerata cea mai comuna si cea mai accesibila vanatorilor în tot sezonul de vanatoare, deschis între 1 noiembrie si 31 ianuarie.
iepure
iepure