Sari la conținut
Home » Ogar afgan / Afghan Hound, Levrier Afgan, Sage Baluchi, Tazhi Spai, De Kochyano Spai, Tazi, Ogar Afgan, Eastern Greyhound, Persian Greyhound

Ogar afgan / Afghan Hound, Levrier Afgan, Sage Baluchi, Tazhi Spai, De Kochyano Spai, Tazi, Ogar Afgan, Eastern Greyhound, Persian Greyhound

  • de


Greutate: 22 – 27 kg
Inaltime: 63 – 64 cm
Origine: Afganistan,

Istoric rasa Originar din Afganistan, este o rasa foarte veche considerata descendenta al merelui Ogar egiptean. Pe peretii unor grote din regiunea Balk, din nord-estul Afganistanului s-au gasit diferite inscriptii si desene reprezentand Ogari afgani ce existau cu 4000 de ani inaintea erei noastre. Dupa legenda, este cainele luat de Noe cu arca sa. Cele mai bune si mai bine pastrate exemplare ale rasei se gasesc in muntii inalti din Afganistan, unde, datorita conditiilor climatice, pentru a fi protejati impotriva frigului, blana lor este mai bogata si mai deasa. Exemplarele ce cresc la campie nu au blana atat de bogata. Altii considera ca Ogarul afgan este rasa initiala de ogari. A fost dezvoltat de catre triburile din zona pentru a alerga dupa prada cu vanatorul calare, fiind capabil sa vaneze de la iepuri de camp pana la antilope si cerbi. Deoarece nu beneficiau de un comuflaj natural bun, viteza si rezistenta erau atribute esentiale pentru acesti ogari. A fost adus pentru prima data in Anglia de catre ofiterii britanici la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar abia dupa 1920 a ajuns sa fie recunoscut la nivel international. O documentare bogata si interesanta despre Ogarul afgan a fost facuta de scriitorul englez M.Clifford L.B. Hubbard in cartea sa „The Afghan Hound”.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, cu un corp patrat. Capul este proportional cu corpul, lung, craniul este lung dar nu prea ingust, acoperit cu suvite lungi de par de forma unei bonete, botul este lung, conic cu nas negru sau brun. Ochii sunt migdalati, aproape triunghiulari, usor oblici de culoare inchisa, cu privirea melancolica. Urechile sunt prinse jos, in spate, lungi, lipite de corp si acoperite cu par lung. Gatul este lung si puternic. Labele sunt foarte mari, ovale, puternice si acoperite cu par lung si des. Coada este destul de lunga si se termina cu un inel, nu este pozitionata prea sus si nici acoperita cu mult par. Blana are un par foarte lung si matasos, in afara de bot si spate unde parul este scurt. Pe cap are un mot lung, des. Poate avea orice culoare, dar cea mai frecvent intalnita este roscat cu umbre de bej, adesea cu fata inchisa la culoare.

Personalitate Este un caine inteligent, curajos, vigilent, mandru, independent, incapatanat, calm in casa, dar foarte activ si rapid afara, nu este deosebit de ascultator, nu latra prea mult. Este afectuos, jucaus, devotat stapanului, accepta copiii atata timp cat nu il necajesc, distant si banuitor cu strainii. Instinctul de vanator este foarte puternic si vaneaza aproape orice alt animal. Masculii acestei rase pot fi destul de dominanti fata de alti masculi.

Ingrijire Acest caine necesita o ingrijire speciala. Blana trebuie pieptana cu delicatete si finete (fiecare manunchi in parte pentru a nu se omite nicio zona) de 2 ori pe saptamana. Periajul va dura astfel in jur de o ora. La 2 luni va necesita o baie; se va folosi un sampon special pentru caini, care sa nu ii usuce pielea. Urechile trebuiesc mentinute curate.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii si se simte bine in spatii largi, ingradite, mai greu de acomodat intr-un apartament. Nu trebuie uitat ca este un caine incapatanat, independent si foarte activ, energic si de aceea este recomandat persoanelor cu experienta in cresterea cainilor, o persoana activa si care are timp pentru ingrijirea blanii acestui caine. Ii place sa faca plimbari lungi, sa alerge in spatii deschise, sau langa o bicicleta. Nu trebuie uitat de instinctul lui de vanator. Poate fugari cainii mai mici sau alte animale daca nu poate fi stapanit trebuie sa i se puna botnita. Nu este recomandat persoanelor care nu au timp sau rabdare sa ii ingrijeasca blana. Nu este recomandat si familiilor cu copii mici. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Dresajul e mai dificil de facut si se recomanada o persoana cu experienta. Au o fire independenta si niciodata nu vor fi supusi in totalitate, dar cu un dresaj ferm si facut cu o voce blanda se pot obtine rezultatele dorite.

Utilitate Mai ales in tara sa, este un admirabil caine de vanatoare, atat a animalelor mici cat si a celor mari (gazele, cerbi, leoparzi, sacali, lupi). In unele regiuni este folosit la paza turmelor de capre. Este un bun caine de paza. In zonele unde se practica cursele de caini este crescut pentru a participa la ele. Este de asemenea crescut ca animal de companie.