Greutate: 34 – 59 kg
Inaltime: 56 – 68 cm
Origine: Germania,
Istoric rasa Aceasta rasa este rezultatul incrucisarilor dintre cainii adusi de legiunile romane si cainii ciobanesti germani. Numele vine de la orasul Rottweil, centrul principal al negustorilor de vite si cereale, pe care ii insotea si ii proteja. Este mult raspandit atat in Europa cat si in America, unde este foarte iubit.
Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, musculos, inspirand forta, suplete si rezistenta. Capul este de marime medie, lat cu un bot scurt, puternic. Ochii sunt migdalati, adanciti in orbite, de culoare caprui inchis. Urechile sunt potrivite ca marime, ascutite, triunghiulare si lasate. Gatul este puternic, de lungime medie iar pieptul este proeminent, lat, musculos. Coada este taiata scurt. Blana este scurta, groasa, aspra, neagra cu pete brun-roscate.
Personalitate Este un caine inteligent, curajos, ascultator, vigilent, darz. Protector si devotat neconditionat familiei, dar mai ales unei singure persoane, iar daca a fost socializat de mic cu copiii va fi un partener de joaca pentru acestia. Un rottweiler isi va apara stapanul si teritoriul pana la capat. Socializat de mic cu alte animale din gospodarie se va intelege cu ele, dar va avea o atitudine dominanta fata de alti caini. Este foarte agresiv cu strainii, dar accepta prietenii si rudele daca se obisnuieste cu ei.
Ingrijire Blana acestui caine nu necesita o ingrijire deosebita. Pentru indepartea parului mort, mai ales in perioada de naparlire, se recomanda folosirea unei manusi de cauciuc, mult mai potrivite decat una obisnuita. Este o rasa predispusa la contractarea diabetului care se manifesta prin pierderea in greutate, foame si sete frecvente.
Conditii de viata Acest caine este recomandat persoanelor cu experienta in cresterea cainilor si sa fie tinut in aer liber, in spatiu ingradit si cu posibilitatea de miscare. Are nevoie obligatoriu de dresaj si socializare.
Dresaj Deoarece are un caracter dominant, incapatanat, dresajul trebuie inceput de la o varsta frageda. El trebuie facut de o persoana cu multa experienta in dresajul cainilor, o persoana calma, linistita si echilibrata. Cainele trebuie sa invete ce are voie si ce nu are voie sa faca. Dresajul trebuie sa fie ferm si consecvent, cu o voce blanda dar sigura, sa fie laudat cand a facut ce trebuie. Ii place miscarea, alergatul in camp sau in padure, pe langa bicicleta, inotul, aportul unei mingi.
Utilitate Acest caine este ideal pentru munca de securitate si paza, pentru apararea locuintei, gospodariilor. Sunt niste companioni foarte devotati.