Sari la conținut
Home » Câinii și cucerirea spațiului

Câinii și cucerirea spațiului

Câinii au conviețuit alături de oameni din cele mai vechi timpuri, istoricii vorbesc de 15.000 de ani de la domesticirea acestora. De-a lungul istoriei, multe din cele mai importante evenimente au avut ca protagoniști cei mai buni prieteni ai omului: câinii.

Laika, prima cățelusă ajunsă în cosmos

Unul dintre cele mai importante evenimente este cel legat de preluare supremației privind cucerirea spațiului cosmic de Uniunea Sovietică, când naveta Sputnik 2 a ajuns pe orbita ”umilând” Statele Unite ale Americii, având la bord pe cățelusa Laika. Din păcate, însă, evenimentul a fost umbrit de o eroare, în graba lor de a ajunge înaintea americanilor, rușii nu s-au gâdit și la supraviețuirea câinelui și nu au asigurat proviziile necesare călătoriei.Laika „a murit înainte de a ajuge pe orbită și înainte ca cercetătorii să obțina date despre posibilitățile de supraviețuire în acel mediu”, a declarat dr. Stanley Coren, profeor de psihologie la Universitatea British Columbia și autorul cărții „Amprentele istoriei: Câinii și cursul evenimentelor omenirii”.

Strelka și Belka cuceresc cosmosul

Mai puțin cunoscuți, dar la fel de important pentru cucerirea spațiului sunt alți doi patrupezi. Altfel, dacă Laika a fost primul câine trimis în spațiu, Strelka și Belka au fost primii câini care s-au întors în viață.În cadrul următoarelor lansări, Uniunea Sovietică a cercetat supraviețuirea în Cosmos a organismelor vii. In cadrul acestor experimente, Uniunea Sovietică a lansat pe 5 august 1960 nava cosmică Korabl-Sputnik-2 la bordul căreia se aflau câinii Belka și Strelka, un iepure, 42 de șoareci, 2 șobolani precum și câteva plante și ciuperci. Experimentul cu câinii Belka și Strelka a făcut parte dintr-un lung ciclu de cercetări care aveau ca scop verificarea sistemelor de asigurare a vieții în condițiile de imponderabilitate și de cercetare a stării organismului viu în cosmos. Animalele au aterizat cu succes pe Pământ, devenind primele organisme vii care au supraviețuit unei călătorii în cosmos. La numai câteva luni de la experiment, Strelka a născut șase căței perfect sănătoși. Unul dintre ei a fost adoptat de Nikita Hrușciov, care l-a dăruit mai apoi lui Caroline Kennedy, fiica președintelui SUA John F. Kennedy.